Cutremurul de la vârful conducerii OMV, care a culminat cu demisia directorului general Gerhard Roiss, riscă să se extindă şi la Consiliul de Supraveghere al grupului austriac, unde acţionar minoritar semnificativ este statul austriac, prin agenţia OIAG.
Ieri, cancelarul Werner Faymann a declarat că restructurarea conducerii executive a OMV a fost gestionată prost de Consiliul de Supraveghere. Potrivit Bloomberg, oficialul a spus presei că aceste condiţii haotice nu ajută pe nimeni şi că trebuie reinstituită ordinea.
Şi ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling, a declarat că situaţia de criză din managementul OMV a fost rezolvată într-un mod neprofesionist, domnia sa menţionând că soluţia aleasă de administratori este rezonabilă pentru moment.
Oficialii au spus că este necesară şi o restructurare a agenţiei OIAG pentru repoziţionarea ei pe o poziţie corectă în companiile OMV, Telekom Austria AG and Oesterreichische Post AG. Ministrul Schelling a mai spus că va avea discuţii cu Consiliul de Supraveghere al OIAG asupra activităţii directorului Rudolf Kemler şi a refuzat să explice presei dacă doreşte sau nu să încheie contractul acestuia.
OMV a anunţat, ieri, că Gerhard Roiss şi Consiliul de Supraveghere au convenit ca Roiss să demisioneze din poziţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie al OMV şi director executiv din data de 30 iunie 2015. Consiliul de Supraveghere a iniţiat procesul pentru identificarea unui candidat potrivit pentru succesiunea de CEO al OMV.
Rudolf Kemler de la OIAG, care este şi preşedintele Consiliului de Supraveghere al OMV, a declarat: "OMV este într-o situaţie extrem de dificilă în prezent. Mediul economic în pieţele principale este în mod fundamental diferit faţă de pronosticurile făcute în momentul creării strategiei în anul 2011. În continuare, vom dezvolta o strategie corporativă în care accentul va fi pus în special pe creşterea profitabilităţii şi pe optimizarea profilului de risc. Bineînţeles, OMV rămâne o companie integrată de petrol şi gaze naturale, cu o creştere bazată pe valori şi o strategie mult mai echilibrată în ceea ce priveşte riscurile. De asemenea, acest lucru va asigura dividende atractive şi în viitor. Îi mulţumesc lui Gerhard Roiss pentru efortul său susţinut şi îi doresc mult succes în viitor".
Mai mult, Consiliul de Supraveghere a luat decizia de a integra Divizia Gaze şi Energie în cea de Rafinare şi Marketing, creând astfel o Divizie combinată Downstream care va fi condusă, de la 1 ianuarie 2015, de Manfred Leitner, membru al Consiliului Executiv OMV, arată un comunicat remis redacţiei. Vor fi demarate negocieri cu Hans-Peter Floren, membru al Consiliului Executiv Responsabil de Gaze şi Energie.
OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, alături de statul român care are 20,64% din acţiuni şi de Fondul Proprietatea care are o participaţie de 18,99%. 9,36% din acţiunile Petrom se tranzacţionează liber pe Bursa de Valori Bucureşti.
1. daca aveau un capitan veritabil nu
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 16.10.2014, 09:11)
dadeau cu oistea in gard sau cu botul de la vapor in geamandura "Supertanker OMV trotz Turbulenzen auf Kurs", "Unsere langfristige Ausrichtung stimmt. Aber die OMV ist wie ein großer Tanker. Den kann ich nicht kurzfristig navigieren". Sincer, domnul Roiss este un baiat tare simpatic, totusi epoletii de capitan au fost un pic greoi pentru umerii domniei sale. Insa cand afli dintr-o data tonajul barcutei care se afla in burtica propriului pachibot te apuca un pic transpiratiilii. Cum sa intre 3000 in vreo 300 . Si toate astea si cand navighezi pe o mare virtuala...