DUPĂ DIMINUAREA PUTERNICĂ A PROFITABILITĂŢII ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA Acţiunile OMV Petrom - cea mai mare depreciere din BET

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 octombrie 2019

Acţiunile OMV Petrom - cea mai mare depreciere din BET

Marcel Murgoci, Estinvest: "Chiar dacă influenţa preţului petrolului asupra rezultatelor companiei era previzibilă, nu se estima că impactul asupra profitabilităţii va fi atât de puternic"

Simion Tihon, Prime Transaction: "În condiţiile în care cotaţia petrolului rămâne la nivelurile actuale, există riscul ca plusul de 53% al profitabilităţii OMV Petrom de la jumătatea anului să fie anulat, iar rezultatul pentru 2019 să fie în uşoară scădere"

OMV Petrom (SNP) s-a prezentat ieri, în faţa investitorilor, cu rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale lui 2019, cele care conturea-ză imaginea evoluţiei probabile pentru întregul an, iar reacţia în piaţă a fost negativă, acţiunile SNP încheind ziua de tranzacţionare în scădere cu 2,06%, până la preţul de 0,428 lei, cea mai mare depreciere dintre emitenţii ce compun indicele BET, referinţa bursei bucureştene.

Nu a fost o evoluţie susţinută de volume importante, în condiţiile în care au fost schimbate numai 2,4 milioane de acţiuni SNP, sub media ultimei luni bursiere, de circa 2,6 milioane de unităţi, iar cele 244 de tranzacţii trădează faptul că vânzările au fost efectuate, îndeosebi, de investitorii de retail.

Dacă după primele trei trimestre ale anului cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud - Est a raportat un profit net la nivel consolidat de 2,76 miliarde de lei, cu circa 3,5% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, pentru perioada iunie - septembrie 2019, emitentul a obţinut un profit net de 785 milioane lei, cu 43% sub cel din acelaşi interval al anului 2018.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj, Estinvest ne-a declarat: -"Rezultatele financiare afişate de OMV Petrom sunt, evident, sub aşteptările investitorilor şi ale specialiştilor, lucru reflectat în piaţă de scăderea cotaţiei SNP. Chiar dacă influenţa preţului mai scăzut al petrolului asupra rezultatelor companiei era oarecum previzibilă, totuşi, având în vedere parcursul fulminant de la începutul anului, nu se estima ca impactul asupra profitabilităţii trimestrului al treilea să fie atât de puternic, lucru dovedit de creşterea de ieri (n.r. alatăieri) a preţului acţiunii, care a atins un maxim de 0,437 lei".

Simion Tihon, broker în cadrul societăţii Prime Transaction a subliniat că, în trimestrul al treilea, OMV Petrom a pierdut aproape în întregime evoluţia excelentă din primul semestru.

"Dacă la jumătatea anului, profitul OMV Petrom era în creştere cu 53% faţă de prima jumătate a lui 2018, în trimestrul al treilea, de la o dinamică puternic ascendentă, grupul a avut o evoluţie negativă a profitului, fapt ce a determinat ca la nivelul anului (primele nouă luni), OMV Petrom să aibă o creştere de doar 3%", ne-a spus Simion Tihon.

Brokerul de la Prime Transaction a adăugat: "Vânzările însă nu au avut la fel de mult de suferit. Faţă de primele trei trimestre ale anului 2018, veniturile din vânzări ale OMV Petrom sunt în creştere cu 13%, evoluţie asemănătoare cu cea de la jumătatea anului când creşterea era de 14,9%".

Este o îmbunătăţire susţinută, în trimestrul al treilea al anului, de volumele mai mari de produse vândute petroliere, de volume şi preţuri mai mari ale vânzărilor de gaze naturale şi de preţuri mai mari la electricitate.

"În schimb, preţurile mai mici ale produselor petroliere au contrabalansat parţial creşterile menţionate anterior", se arată în raportul OMV Petrom.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 74% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 24%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului).

Simion Tihon a punctat că, rezultatele OMV Petrom au fost influenţate în mod negativ, pe de o parte de traseul descendent al preţului petrolului, care s-a situat cu 19% mai jos decât în trimestrul al treilea din 2018 şi, pe de altă parte, de creşterea cheltuielilor cu elementele speciale, "în principal aferente costurilor viitoare estimate pentru remedierea solului în legătură cu rafinăria Arpechim".

În aceste condiţii, în cel de-al treilea trimestru al anului, rezultatul din exploatare al grupului petrolier a fost de 939 milioane lei, cu 44% mai mic comparativ cu trimestrul al treilea din 2018.

Legat de perspectivele care se conturează pentru întregul an, Marcel Murgoci ce conduce operaţiunile de la Estinvest ne-a transmis că, din punctul său de vedere, cu siguranţă OMV Petrom va încheia anul pe profit.

"Dar, dacă preţul petrolului se va menţine la nivelurile actuale, probabil că grupul petrolier va încheia anul cu un profit în creştere de numai o cifră. Sigur că rezultatele pentru trimestrul al patrulea pot fi influenţate şi de alţi factori conjuncturali, dar consider că preţul petrolului reprezintă principalul element de influenţă asupra profitabilităţii OMV Petrom, în ultima parte a anului", ne-a spus Marcel Murgoci.

La rândul său, Simion Tihon de la Prime Transaction, ne-a transmis: "La nouă luni, preţul mediu realizat la ţiţei a fost de 56,64 dolari/baril, în scădere cu 10% faţă de perioada similară a anului 2018. Cum anul trecut în trimestrul al patrulea preţul mediu la ţiţei a fost de 59,71 dolari/baril, există premisele ca nici trimestrul al patrulea din 2019 să nu se încadreze în evoluţia din prima jumătate a anului".

În consecinţă, unul dintre cei mai importanţi fatori ce vor sta la baza rezultatelor obţinute de OMV Petrom în ultima parte a anului va fi evoluţia cotaţiei petrolului, a spus brokerul, care a conchis: "Dacă preţul se păstrează în această zonă, există riscul ca plusul de 53% de la jumătatea anului să fie anulat şi să vedem un rezultat anual în uşoară scădere".

În 2018, OMV Petrom a realizat un profit net de 4,078 miliarde de lei, cu 64% peste cel din 2017.

Pentru acest an, grupul petrolier estimează investiţii totale (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) de circa patru miliarde de lei, din această sumă aproximativ 75% urmând a fi direcţionată în Upstream.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie, ca urmare a legii offshore şi a OUG 114

Pentru 2019, OMV Petrom preconizează un preţ mediu pentru ţiţeiul de tip Brent de 65 dolari/baril, sub cel de anul trecut, de 71 dolari/baril.

Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din OMV Petrom.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. E ok. Rezelvele de petrol scad si cerere pentru petrol si gaze va fi intotdeauna. Pretul barilului va creste din nou. Chiar daca vor circula doar masini electrice. Si pe BVB, SNP a crescut usor anul asta.

    Sua a devenit cel mai mare producator de petrol datorita sistului. Noi le am dat cu tifla la americani si am ramas la mila omw. Ok. Nu avem concurenta la intern si platim cele mai scumpe gazexsi cea mai scumpa motorina. Bravo noua. Tara de (...)

    1. Frackingul are efecte foarte negative asupra mediului. Si e o tehnologie foarte scumpa. Imi aduc aminte ca citisem undeva ca break-evenul la fracking ar fi ceva de genul 120€/baril.

    Petrom e companie buna, care a crescut mult în ultimul an. Creștea și fără scaderea dupa OUG. A avut o perioada lunga când a subperformant OMV-ului de la Viena. Dar pe termen lung, daca nu caută soluții alternative e de rău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb