DUPĂ INVESTIŢIA DE LA ŞERCAIA,  Olandezii vor să deschidă o fermă de nurci şi la Feldioara

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 15 ianuarie 2014

Olandezii vor să deschidă o fermă de nurci şi la Feldioara

Investitorii au preluat un teren de 10 hectare pe care vor construi cea de-a doua fermă de nurci din judeţul Braşov

Olandezii care vor inaugura luna viitoare prima fermă de nurci din România în comuna Şercaia au demarat demersurile pentru construirea unei a doua astfel de ferme, în comuna Feldioara din judeţul Braşov. Potrivit primarului comunei, Sorin Taus, aceasta se va întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, suprafaţă identică cu cea pe care se va întinde ferma din Şercaia.

Olandezii au investit în ferma din Şercaia 12,5 milioane de euro, o sumă asemănătoare urmând a fi investită şi în ferma din Feldioara. Olandezii au luat decizia de a investi în România după ce, în 2012, parlamentarii olandezi au decis să înăsprească legislaţia privind exploatarea acestor animale şi interzicerea treptată a acestor ferme în Olanda, urmând ca acestea să devină ilegale din 2024. În faţa unei astfel de decizii politice, crescătorii olandezi de nurci şi-au văzut profitul în pericol şi au luat cu asalt estul Europei, ţările în care legislaţia privind violenţa împotriva animalelor este mai permisivă. Investitorii olandezi susţin că mai deţin astfel de ferme şi pe continentul american, dar şi în Polonia sau Lituania, o altă ţară vizată fiind Republica Moldova.

Angajaţii care se vor ocupa de creşterea şi sacrificarea animalelor vor proveni din rândul localnicilor, autorităţile asigurându-se că vor exista 50 de locuri de muncă.

Până în 2012, Olanda concentra 9% din producţia mondială anuală de blană de nurcă, în timp ce Danemarca şi China deţin supremaţia şi concentrează împreună peste jumătate din efectivul de nurci crescute în ferme. Astfel, în 2011, companiile olandeze au produs 4,9 milioane de blănuri, comparativ cu cele 15 milioane produse în Danemarca şi cele 13,5 milioane, în China. În urma deciziei de interzicere a acestor ferme, crescătorii vor fi recompensaţi de guvern pentru investiţia pe care au făcut-o în afacere.

55 de nurci pentru o singură haină

Blana de nurcă face parte din produsele de lux în industria hainelor de blană naturală. Pe lângă culorile clasice de negru, alb, maro sau cu pete, cele mai sofisticate haine se fac din nurcile de culoare argintie şi indigo. Producătorii de haine spun că cea mai populară blană este cea de nurcă. Este cea mai permisivă din punct de vedere modelistic. Poate fi prelucrată în variate feluri, se poate epila, tunde scurt, se poate modela cu laserul şi este cea mai rezistentă la uzură. Pentru o haină lungă de nurcă sunt folosite blănurile de la aproximativ 55 de nurci. O haină din blană de nurcă poate costa între câteva sute şi câteva mii de euro.

La nivel mondial, afacerile cu blănuri au fost apreciate la 14 miliarde de dolari în 2010, urcând de la 8,2 miliarde cât erau estimate în 2000, potrivit Federaţiei Internaţionale a Comerţului cu Blănuri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...vier. Vier Pfoten, daca acum nu, atunci cand? Sau aveti niscaiva blanuri prin dulapioare?

    1. Bucurie mare in randul baroanelor de Brasov. Anunt DNA: angajam specialist blanuri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb