DUPĂ MAI BINE DE 11 ANI, BET se află încă sub maximele din anul 2007

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 septembrie 2018

BET se află încă sub maximele din anul 2007
  • document ataşat Structura indicelui BET
    apasă aici pentru a descărca.

    Principalii indici ai pieţelor dezvoltate au depăşit de mult vârfurile atinse în urmă cu peste un deceniu

    Liviu Moldovan, analist financiar: "Bursa noastră nu a beneficiat de surplusul de lichiditate apărut în pieţele dezvoltate, ca urmare a programelor de relaxare cantitativă derulate de Rezerva Federală sau de Banca Centrală Europeană"

    Cu toate că indicii burselor dezvoltate au depăşit de multă vreme vârfurile atinse în anul 2007, în unele cazuri avansul fiind considerabil, indicele BET, referinţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ce înglobeză în structura sa acţiunile companiilor din primul eşalon al pieţei noastre de capital, cu excepţia SIF-urilor, se află încă sub maximul atins acum mai bine de 11 ani.

    Practic, faţă de nivelul vârfului atins înainte de criza financiară ce a debutat în anul 2007, de aproape 14.200 de puncte (înregistrat în luna octombrie 2007), cotaţia indicelui Dow Jones Industrial Average (DJIA30) aproape că s-a dublat, situându-se în prezent la circa 26.200 de puncte.

    Şi principalii indici ai altor burse dezvoltate au depăşit maximele din 2007. De pildă, indicele DAX 30, al pieţei din Frankfurt, se află cu circa 50% peste nivelul din august 2007, de circa 8.150 de puncte, iar indicele FTSE 100, al bursei londoneze, cu 8% peste vârful de acum mai bine de 11 ani.

    Spre deosebire, indicele BET se situa, pe data de 17 septembrie, cu 24,75% sub maximul istoric de 10.857,71 puncte, atins în iulie 2007.

    Liviu Moldovan: "Probabil, dimensiunea bulei speculative de la noi a fost mult mai mare decât cea din Statele Unite"

    Analistul financiar Liviu Moldovan ne-a precizat că, din punctul său de vedere, există două motive pentru care piaţa noastră de capital în ansamblu, nu doar indicele BET, ci şi BET-FI (a cărui depreciere faţă de vârful istoric este mult mai mare decât a principalului coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti), se află sub pragurile maxime istorice atinse în vara anului 2007, spre deosebire de pieţele internaţionale care au depăşit aceste repere.

    "În primul rând, ţinând cont de faptul că sistemul financiar bancar de la noi a fost incomparabil mai solid decât cel internaţional, Banca Naţională a României nu a fost obligată să introducă programe de relaxare cantitativă (n.r. politică monetară prin care o bancă centrală achiziţionează titluri de stat sau alte active financiare pentru a creşte lichiditatea şi a stimula economia), astfel încât piaţa locală de capital nu a beneficiat de acel surplus de lichiditate care a apărut în pieţele internaţionale, ca urmare a programelor demarate iniţial de Federal Reserve în Statele Unite ale Americii şi ulterior de Banca Central Europeană. Dimpotrivă, în cazul pieţei noastre lichiditatea s-a redus, ca urmare a ieşirii masive a investitorilor, în principal a celor nerezidenţi", ne-a declarat domnul Moldovan.

    Acesta a fost motivul principal pentru care am avut acel picaj al cotaţiilor care nu a fost recuperat nici până acum, a spus analistul financiar, adăugând: "Probabil că, fără impulsul dat de programele de relaxare cantitativă, pieţele internaţionale nu ar fi avut acest parcurs cu maxime istorice".

    În opinia domnului Moldovan, un al doilea motiv ţine de faptul că este posibil ca dimensiunea bulei speculative de la noi să fi fost mult mai mare decât cea din Statele Unite.

    "Putem face o comparaţie între excesele cotaţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti de până în anul 2007 şi ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite în anul 2000, în timpul crizei dot.com, care a afectat foarte puternic indicele Nasdaq. Practic, în aceste cazuri, căderea cotaţiilor în momentul spargerii bulelor se face de la niveluri foarte înalte, iar recuperarea durează mult mai mult", a detaliat analistul financiar.

    Maria Vald, BRK Financial Group: "În comparaţie cu România, în ţările europene există facilităţi fiscale care încurajează investiţiile pe termen lung"

    La rândul său, Maria Vlad, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, a punctat: "Ca urmare a crizei financiare, putem spune că până în prezent numărul de intermediari din piaţa de capital din România a scăzut de la 78, în anul 2008, la 31 în anul 2018, respectiv că numărul de investitori a cunoscut o tendinţă des­crescătoare".

    Potrivit analistului de la BRK Financial Group, unul dintre motivele pentru care indicele BET nu a reuşit să depăşeas­că nivelul maxim atins în 2007, de 10.857,71 de puncte, este că, în comparaţie cu pieţele internaţionale, Bursa de Valori Bucureşti se confruntă cu o lichiditate scăzută, motiv pentru care, în prezent, aceasta nu a fost promovată de la piaţă de frontieră la o piaţă emergentă.

    "Amintim că până la jumătatea anului 2010 investitorii de la BVB beneficiau de un impozit redus, de doar 1%, în situaţia în care durata investiţiei era mai mare de un an însă, ulterior, acest lucru s-a modificat, astfel că s-a aplicat un impozit de 16% pentru câştigurile din investiţiile bursiere, indiferent de durata investiţiei. Comparativ cu România, în ţările europene există facilităţi fiscale care încurajează investitorii să îşi plaseze resursele pe termen lung", a precizat Maria Vlad.

    Analistul de la BRK Financial Group a adăugat: "De menţionat că titlurile celor mai recente listări de acţiuni la BVB, Sphera Franchise Group (SFG) şi Purcari Wineries (WINE), vor face parte din coşul indicelui BET şi implicit BET-TR, începând cu data de 24 septembrie 2018, astfel că structura acestuia se va extinde la un număr de 15 componente. Prin urmare, investitorii se pot bucura de o diversificare mai bună şi implicit de un nivel diminuat al riscului".

    Totuşi, Maria Vlad atrage atenţia că cele mai recente listări de acţiuni ale unor companii mari la BVB, respectiv Digi Communications NV (DIGI), SFG şi WINE se tranzacţionează sub preţul de subscriere din Oferta Publică Iniţială, fapt ce descurajează investitorii.

    Simion Tihon, Prime Transaction: "Dividendele mari afectează cotaţia indicelui BET"

    Potrivit lui Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction, unul dintre motivele principale pentru care indicele BET nu a depăşit maximul din 2007 ţine de faptul că piaţa noastră de capital a fost, pentru mai mulţi ani, o piaţă cu randamente mari ale dividendelor, chiar printre cele mai mari din lume.

    "Din acest motiv a fost lansat BET-TR, indicele BET care include şi dividendele, astfel încât să renunţăm puţin în a mai compara cotaţia BET din 2007 cu cea de după criză. Dividendele mari au afectat cotatia BET (n.r. prin corecţiile ex-dividend) şi de aici o primă explicaţie", spune Simion Tihon într­-un editorial publicat pe site-ul Prime Transaction.

    Totodată, brokerul atrage atenţia asupra faptului că, în ultimii zece ani, structura indicelui s-a schimbat semnificativ (vezi tabele).

    "Doar cinci companii din cele zece incluse în BET în 2008 mai sunt şi acum în componenţa indicelui principal al Bursei de Valori Bucuresti. Au ieşit companii de talie mică şi au intrat companii mari, de referinţă pentru economia românească", spune Simion Tihon.

    Potrivit brokerului, dacă în anul 2008 capitalizarea companiilor din BET era de 36,4 miliarde lei, în data de 13 septembrie 2018 valoarea totală de piaţă a celor 13 companii din BET este de 76,4 miliarde lei.

    La capitolul free-float, lucrurile stau şi mai bine, spune Simion Tihon explicând: "Capitalizarea free-float-ului companiilor din BET este acum de 2,8 ori mai mare decât era la finalul lunii septembrie 2008. Creşterea capitalizării a avut, în principiu, trei factori: avansul înregistrat de Banca Transilvania (TLV), capitalizarea societăţii bancare crescând de patru ori (+8,3 miliarde lei), includerea acţiunilor Romgaz (SNG) în BET (capitalizarea companiei fiind de 12,1 miliarde lei) şi includerea titlurilor Fondului Proprietatea (FP) în BET (capitalizarea FP fiind de 8,2 miliarde lei)".

    Simion Tihon conchide: "În ultimii zece ani, în piaţă a venit marfă nouă. Scepticii ar putea spune că mare parte din această marfă stă tezaurizată în conturile fondurilor de pensii, însă oricum ar fi, faţă de 2008, avem o gamă mult mai largă de unde putem alege. Şi totusi, nivelul de penetrare al pieţei de capital este încă departe de ce ne-am dori. Cel mai probabil, piaţa de capital nu a reuşit încă să îşi facă public mesajul. Cum depozitele bancare ating record dupa record, iar marfa este diversificată, mai trebuie doar să facem public rolul şi potentialul invesţitei în actiuni listate la BVB".

    Ieri, indicele BET a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 8.286,98 de puncte, în creştere cu 1,42%, faţă de referinţă, în timp ce ultima cotaţie de ieri a indicelui BET-TR a fost de 12.072,46 de puncte, cu puţin sub maximul atins de la lansarea sa din luna septembrie 2014, de 12.206,32 de puncte, nivel înregistrat pe data de 29 august 2018.

    _______________________

    Nota 1: Deprecierea indicelui BET-FI de la maximul atins în iulie 2007, de 96.452,24 puncte, şi cotaţia de închidere din data de 17 septembrie, de 37.109,35 puncte, este de 61,5%, cu mult mai mare decât cea a indicelui BET, pentru aceeaşi perioadă.

    Nota 2: Indicelui Nasdaq Composite i-au luat mai bine de 14 ani pentru a recupera scăderea începută în prima parte a anului 2000, ca urmare a spargerii bulei speculative dot.com, revenirea fiind influenţată şi de programele de relaxare cantitativă implementate de Rezerva Federală a Statelor Unite începând cu anul 2008.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Si BIET-FI la fel! Sunt sute de mii de actionari cu banii blocati la sifuri, mostenitori cu certificate de actionari pt care tb sa-si dezbata mostenirea pt a le putea vinde si care costa mai mult ca actiunile. Nu se ia nici o masura Nu se face nimic. BVB este o gaura neagra de unde nu-ti mai scoti banii doar se așteaptă alți fraieri. Nici guvernarea asta nu a facut NIMIC pt piata de capital. Doar împart politic funcții peste functii, aberant de bine plătite din împrumuturi externe. Sa plateasca copiii noștri! Votatii fratilor!

      Articolul face o constatare, lucruri desigur care indica ceva ?! Cred ca ar trebui "indraznit" si o opinie care va fi trendul in urmatoarele 6 luni, pentru ca ce a fost deja stim cu totii.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9755
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb