DUPĂ MAI BINE DE DOISPREZECE ANI BET doboară pragul de 10.000 de puncte

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 13 ianuarie 2020

BET doboară pragul de 10.000 de puncte

Indicele se află la doar 834 de puncte distanţă de maximul istoric din iulie 2007

Indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, a încheiat astăzi şedinţa de tranzacţionare peste pragul de 10.000 de puncte, nivel pe care principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu l-a mai depăşit la închidere din octombrie 2007 când, spre deosebire de tendinţa ascendentă clară de acum, indicele schiţa o corecţie ce ulterior s-a precipitat într-o prăbuşire de peste 80%, cauzată de criza financiară globală din acea perioadă.

Faţă de ultima cotaţie a săptămânii trecute, astăzi coşul de acţiuni a încheiat ziua bursieră în creştere cu 0,71%, la 10.023,95 puncte şi se găseşte la numai 834 de puncte distanţă de maximul istoric atins în iulie 2007, de 10.857,71 puncte, ceea ce înseamnă că indicele mai are nevoie de un avans de numai 8,32% pentru a depăşi acest prag şi a intra în teritoriul necartografiat.

Cele mai importante titluri ale bursei noastre au avut un parcurs impresionant anul trecut, principalul coş de acţiuni al pieţei, ce cuprinde cele mai tranzacţionate şaisprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, urcând cu circa 35%, în 2019, într-un trend de creştere coerent pe parcursul căruia BET a doborât toate reperele tehnice ce i-au stat în cale.

A fost o mişcare impulsionată de un cumul de factori printre care ameliorarea măsurilor din OUG 114, dividendele cu randamente ridicate plătite de multe companii din structura coşului de acţiuni sau reclasificarea Argentinei în categoria pieţelor emergente, ceea ce a dus la creşterea ponderii în MSCI Frontier Markets Index a celor şase titluri de la BVB ce sunt incluse în indicele de frontieră şi la achiziţii de acţiuni din piaţa noastră din partea unor investitori instituţionali nerezidenţi.

La finele lunii septembrie, FTSE Russell a dat undă verde pieţei noastre pentru trecerea în categoria celor emergente secundare, intrare ce va deveni efectivă în toamna acestui an, Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG)

şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) fiind companiile de la BVB pe care agenţia de rating londoneză urmează să le includă în indicele FTSE Global All Cap.

De asemenea, bursa noastră a primit suflu pozitiv şi din plan extern, pieţele internaţionale cunoscând creşteri importante în 2019, indicii americani bifând maxime după maxime istorice, în timp ce în Europa, STOXX 600 a urcat cu aproape circa 23%, în anul tocmai încheiat.

În plus, BET a demarat în 2019 de la un nivel scăzut (ceea ce favorizează creşteri relative mari), cauzat de prăbuşirea cotaţiilor de la finalul anului trecut, ca urmare a măsurilor anunţate de Guvern ce s-au materializat în OUG 114 şi ulterior în OUG 19, cu impact potenţial major asupra multor companii de la BVB şi a bursei în ansamblu, în condiţiile în care era pus sub semnul întrebării viitorul Pilonului II de pensii, cel mai important investitor instituţional din piaţa noastră de capital.

În prezent, prevederile din Ordonanţă au fost înlăturate, iar noul Guvern condus de Ludovic Orban pare să aibă în vedere piaţa de capital, nume precum Hidroelectrica, CEC Bank şi Aeroporturi Bucucreşti fiind vehiculate drept companii pentru care se doreşte listarea la Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Tot mai sus!

    1. Bravo! Tot meritul pentru această reușită i se datorează integral domnișoarei Nădrag Consilieră a VP piața de capital din ASF. Pentru un venit lunar de 200.000 lei cât are domnișoara lu' Oprișan trebuie oferite rezultate et voila - BET prag istoric. Țară făRă viitor!

      Nah drag mie de tine. Da matale ai niste date palpabile de venitul lunar mentionat ? pentru banii aistea si io-mi dau nadragii jos in fiecare zi, 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamina si 20 de zile pe luna.

      In restul zilelor ma ung cu alifie sa-mi treaca durerea pe care mi-a aplicat-o VP 

    Hai sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne inchipuim unde ar fi fost bursa fara OUG 114. Pai 10.000 era trecut de mult. Asa ca mai degraba nu trebuie sa be gandim la ce s-a castigat ci la ce s-a pierdut.

    1. Da, si eu ma uit la partea plina a paharului si ma gindesc cum va fi cind o sa fie gol.

      iti spun eu: JAAAALLLEEEE !!!!!!! 

      Partial ai dreptate, dar mai jale ca in 2007 nu cred ca are sa fie. Acum sunt mult mai multi institutionali, in primul rand Pilonul II. Astia nu vand asa la primul stres si nici nu prea au cum la ce detineri au. Dar asa e, va fi cam mare deranjul.

    6 zile pana ia foc in mod ...sa-i zicem coordonat... triunghiul iran-irak-siria

    chiar credeti ca avum e momentul sa cumparati actiuni ? nu sa vindeti ?

    bine, daca ziceti voi .... :) 

    Doar cand vine refluxul se vede cine a inotat fara chiloti - Warren Buffett

    1. ha,ha,haa :))))) ce vorba misto :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb