După Polonia, Ungaria riscă să-şi piardă dreptul de vot în Consiliul European; se pregăteşte România

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Politică / 13 septembrie 2018

După Polonia, Ungaria riscă să-şi piardă dreptul de vot în Consiliul European; se pregăteşte România

Fotoreporterii au surprins reacţia fericită a raportorului Judith Sargentini (în dreapta în ilustraţie) la mo­mentul la care Parlamentul European a votat, ieri, pentru declanşarea procedurilor privind activarea Articolului 7 din Tratatul UE, prin care Ungaria poate rămâne fără drept de vot în Consiliul European, în condiţiile în care Budapesta a fost acuzată de încălcarea valorilor democratice europene şi a statului de drept.

Rezoluţia în acest sens a fost votată cu 448 de voturi "pentru" şi 197 "împotrivă".

Este pentru prima oară când are loc, în Parlamentul European, declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru derapaje privind statul de drept.

Dar, ca să poată fi activat Articolul 7, respectiv Ungaria să-şi piardă dreptul de vot, rezoluţia trebuie să obţină şi votul unanim al Consiliului European.

Judith Sargentini, raportorul pentru Ungaria, a afirmat ieri: "Este dezamăgitor că statele membre au întors privirea de la erodarea structurală a statului de drept într-un stat membru. Cu toţii avem datoria să apărăm dreptul cetăţenilor europeni de a trăi într-o societate în care prevalează pluralismul, lipsa discriminării, toleranţa, dreptatea, solidaritatea şi egalitatea. De aceea, este de datoria noastră să acţionăm. Declanşarea procedurii din articolul 7 este inevitabilă. Şi nu este deloc o decizie uşoară. Dacă nu acţionăm această frână de urgenţă, ne vom încălca promisiunile făcute cetăţenilor noştri".

Însă, Viktor Orban, premierul Ungariei, a criticat votul, spunând că documentul nu reflectă realitatea şi insultă onoarea poporului maghiar. Aces­ta a subliniat: "Ungaria nu va ceda şantajului european. Fiecare naţiune, fiecare stat membru al UE are dreptul să se organizeze după bunul plac. Ne vom proteja graniţele şi vom decide alături de cine trăim".

În opinia lui Orban, ţara sa este pedepsită din cauza politicilor antimigraţie.

Raportul Parlamentului European susţine că Ungaria reprezintă o ameninţare "sistemică" la adresa valorilor democratice ale Uniunii Europene, iar Viktor Orban susţine: "Aici nu condamnaţi doar un Guvern, condamnaţi o ţară, o naţiune. Denunţaţi o ţară care este membră a familiei naţiunilor creştin-europene de o mie de ani, o ţară care a contribuit la măreaţa istorie europeană şi şi-a vărsat sângele la nevoie. Ungaria a dus bătălii pentru libertate şi democraţie. Îi văd astăzi printre acuzatori pe cei care au moştenit democraţia, care nu şi-au asumat niciun risc pentru dobândirea libertăţii, ei sunt cei care condamnă acum rezistenţa democratică anticomunistă din Ungaria. Pentru naţiunea maghiară, libertatea, democraţia, independenţa şi Europa sunt chestiuni de onoare. De aceea vă spun, aici şi acum, că acest raport este o insultă la adresa Ungariei şi la adresa onoarei naţiunii ungare. În Ungaria, deciziile se iau de către cetăţeni în alegerile parlamentare. Dar dumneavoastră pretindeţi că Ungaria nu ştie ce este în interesul ei. Credeţi că ştiţi mai bine decât noi, credeţi că ştiţi mai bine decât ungurii ceea ce îşi doresc. Acest raport nu tratează poporul ungar cu respectul cuvenit. Acest raport foloseşte un dublu standard, reprezintă un abuz de putere şi vă depăşeşte competenţele".

Tot ieri, Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a afirmat că în statele membre a UE democraţia nu poate exista fără statul de drept şi respectarea drepturilor fundamentale, care "sunt inseparabile".

Propunerea votată de Parlamentul European va fi transmisă statelor membre ale UE, iar acestea pot, cu o majoritate de patru cincimi, să stabi­lească existenţa unui risc clar pentru încălcarea valorilor europene în Ungaria. Înainte să ia o decizie, Consiliul trebuie să asculte poziţia autorităţilor din Ungaria, iar Parlamentul va trebui să îşi dea consimţământul.

Statele UE pot, de asemenea, să adreseze recomandări Ungariei pentru contracararea riscului.

Ulterior, Consiliul European poate decide, în unanimitate şi cu consimţământul Parlamentului, existenţa încălcării grave şi persistente a statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale în Ungaria, ţară care poate rămâne, astfel, fără drept de vot în Consiliu.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: "Să îmbrăţişăm patriotismul şi să respingem naţionalismul exagerat"

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ieri, în discursul său din Parlamentul European privind starea Uniunii, că ar trebui să arătăm UE un pic mai mult respect şi să nu îi "târâm numele prin noroi". Oficialul european a subliniat: "Să îmbrăţişăm patriotismul şi să respingem naţionalismul exagerat. Uniunea Europeană nu este perfectă, dar lucrul trebuie să continue ca să o facem "un pic mai perfectă în fiecare zi".

Articolul 7, numit deseori "opţiunea nucleară",

este o clauză prin care UE pedepseşte disciplinar un stat membru în care există "un risc clar de încălcare gravă a principiilor de bază ale blocului comunitar".

Judith Sargentini, pe Twitter:

"Sunt atât de mândră că raportul meu pentru Ungaria are susţinerea Parlamentului European, dar vorbim, mai întâi de toate, de drepturile cetăţenilor maghiari. Le mulţumesc colegilor mei care susţin protejarea democraţiei şi a statului de drept, mai presus de interesul lor politic".

Îngrijorările principale ale Parlamen­tului privind Ungaria sunt legate de:

- funcţionarea sistemului constituţional şi electoral

- independenţa judiciară

- corupţia şi conflictele de interese

- protecţia datelor personale

- libertatea de exprimare

- libertatea academică

- libertatea de religie

- libertatea de asociere

- dreptul la tratament egal

- drepturile persoanelor aparţi­nând unor minorităţi incluzând comunitatea Roma şi comunitatea evreiască

- drepturile fundamentale ale migranţilor, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor

- drepturile economice şi sociale.

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. Sunt discriminați?

    Depinde în ce loc al Europei trăiești plătești motorina la fel cu mici variațiuni la un salar care variază între 300-2000 euro? 

    De ce există migrație?

    I-a țâțâit fusta la doamna Judith, care are nume maghiar? 

    1. Behehe?

      Behehe?

      Behehe? 

      Bai, filosofule, de cand o fi Sargentini nume maghiar?

      Cat despre Judith..., ce sa mai vorbim, ...nu esti in stare sa-ti dai seama nici macar ca are legatura cu cuvantul "iudeu"...vine de la Yehudha (Y'hudah), care, in ebraica, inseamna "fiul lui Judah", unde "Judah" inseamna "glorificat", din care deriva Judas ("cel cu par rosu") si cuvintele "jidov" si "iudaism". 

      "I-a țâțâit fusta la doamna Judith, care are nume maghiar?"

      Adica, behehe? 

      Oaie!

      Până la urmă sunt filozof sau oaie, ori filozof de oaie?

      Oaie.

      Văd că la etajul superior bate vântul. Pa.

      Esti filosof atat cat este oaia.

      Ești pro.t daca răspunzi la o oicica?

      Nu sunt discriminati; sunt atatati!. 

      Make, pasc si berbecii pe imasul Bursa? 

    Cangure, nu ai basca... Era un banc dar asta este europa cu doua viteze pe care o vor nemtii.

    ue trebuie desfiintata cat de repede, ce prostii sunt astea? te punem la colt ca la gradinita, unde mai e suveranitatea? ue exista pt a proteja interesele tarilor mari in tarile mici, de consum, precum cele din blocul estic, in rest sunt firimituri

    Autorul ar fi trebuit sa ne informeze cum a votat Romania.

    1. In baza dreptului la o corecta si deplina informare autorul ar fi trebuit sa o faca!

      in alta publicatie online scria ca Renate Weber si Norica Nicolai ale lui Moliceanu au votat impotriva raportului.

      Am vazut dar calificarea miroase a gazelor jandarmeriei romane ... ha ha ha

    Tarile mici sunt dominate de tarile mari de cand e lumea si pamantul! Mereu au existat oameni bogati si oameni saraci, dominatori si supusi! Europa a avut dintotdeauna mai multe viteze, sa nu ne facem iluzii desarte ca intrand in UE suntem altceva decat lumea a doua! Daca vom fi in stare sa demonstram ca suntem mai buni decat viteza a doua se va vedea de la 1 ianuarie !

    Ca-n spatiul Shengen n-a fost loc de noi, fonduri europene am tras cu tiriitai si mai suntem si-n atentia tuturor cu represaliile din 10 august!!

    Pana la urma curge intrebarea: am intrat in UE sa ne vindem bogatiile naturale si sa facem loc multinationalelor??? 

    1. Da. Sintem doar piata de desfacere pentru produse de mana a 2 a la preturi de produse ca cal.I. Si nu in toate cazurile tarile mici sunt dominate de tari mari. Vedem clar cum Olanda, Austria ne domina. Dupa caderea comunismului aceste state au prosperat pe spatele nostru din cauza politicieninilor lipsiti de calitatile necesare unor adevarati oameni de stat. Toti intelegeme ca trebuia sa platim un pret pt. UE si Nato dar cei de la guvernare indiferent de culoare nu au stiut sa negocieze pentru tara, au negociat doar pentru ei, familiile si apropiatii lor. Trist. Acum Olanda va face opozitie la intrarea noastra in Schengen pina cedam portul Constanta!. Austria are deja ce si-a dorit.

      Corect.

      Tati , are si UE tampeniile ei dar sa spui ca ai intrat in UE sa dai bogatiile si sa faci loc multinationalelor e pura prostie vebezueleana .Daca pun astia lacatul si pleaca ce drak mai mananci ? Crezi ca te mai plimbi pe la mall cu masina straineza si iti mai da partidul voucher de Mamaia ?Stii care e somajul real in Romania si cate milioane lucreaza in Vest ? Daca pleaca asupritorii astia o sa iti dea partidul voucher pt malai ca banii vor fi la wc :)

      Câinele şi căţelul  

      "Cât îmi sunt de urâte unele dobitoace, 

      Cum lupii, urşii, leii şi alte câteva, 

      Care cred despre sine că preţuiesc ceva! 

      De se trag din neam mare, 

      Asta e o-ntâmplare: 

      Şi eu poate sunt nobil, dar s-o arăt nu-mi place. 

      Oamenii spun adesea că-n ţări civilizate 

      Este egalitate. 

      Toate iau o schimbare şi lumea se ciopleşte, 

      Numai pe noi mândria nu ne mai părăseşte. 

      Cât pentru mine unul, fieştecine ştie 

      C-o am de bucurie 

      Când toată lighioana, măcar şi cea mai proastă, 

      Câine sadea îmi zice, iar nu domnia-voastră." 

      Aşa vorbea deunăzi cu un bou oarecare 

      Samson, dulău de curte, ce lătra foarte tare. 

      Căţelul Samurache, ce şedea la o parte 

      Ca simplu privitor, 

      Auzind vorba lor, 

      Şi că nu au mândrie, nici capricii deşarte, 

      S-apropie îndată 

      Să-şi arate iubirea ce are pentru ei: 

      "Gândirea voastră, zise, îmi pare minunată, 

      Şi sentimentul vostru îl cinstesc, fraţii mei." 

      - "Noi, fraţii tăi? răspunse Samson plin de mânie, 

      Noi, fraţii tăi, potaie! 

      O să-ţi dăm o bătaie 

      Care s-o pomeneşti. 

      Cunoşti tu cine suntem, şi ţi se cade ţie, 

      Lichea neruşinată, astfel să ne vorbeşti?" 

      - "Dar ziceaţi..." - "Şi ce-ţi pasă? Te-ntreb eu ce ziceam? 

      Adevărat vorbeam, 

      Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei, 

      Că voi egalitate, dar nu pentru căţei." 

      Aceasta între noi adesea o vedem, 

      Şi numai cu cei mari egalitate vrem. 

       

      Doar una va mai zic: 

      Acea ca'ntodeauna,

      Cainele cel mare il f..e pe cel mic. 

      Cine pleacă din fabrica de bani?

      Big LIKE !!

      Da

    Facem mult zgomot pentru o furtuna intr-un pahar de apa. Nu se va intampla nimic

    dupa aceasta decizie a parlamentului European care nu are valoare executorie.

    Ca si in cazul Poloniei se va ramane la amiabile avertismente. UE are alte probleme pentru a se lega la cap cu minicrize. 

    1. Securitatea speră că va mai putea abuza în continuare dacă ne amenință cu art 7.

      În cazul României, PE va activa art 7 pentru că românii nu vor să fie abuzați de către Securitate. 

      Tati, toti securistii e prosti si rai asa cum toti pesedistii e dastepti si buni :) Gandesti ca Liviu Codrin Vasilescu :))

      Unii securiști sunt buni, dar toți sunt proști, de asta SRI e în budă.

    De ce, pana acum Polonia, Ungaria sau Romania aveau vreun cuvant de spus in Europa? Conteaza cu adevarat "dreptul" lor la vot? Hai sa fim seriosi... Orice popor cu capul pe umeri, nu in nori, ar trebui sa se roage in fiecare duminica (sau chiar mai des) sa aiba un conducator ca Orban

    1. Se cuvine precizat ca Ungaria il are pe Orban iar noua ne-ar trebui un Ceausescu ...

      Nouă ne-ar trebui să desființăm SRI.

      Gata, Snowden a desființat SRI la CEDO. :))))))))))))))))))))))

    Este pentru prima oară când are loc, în Parlamentul European, declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru derapaje privind statul de drept....

    Cand va fi pentru prima oară când va avea loc, în Parlamentul Romaniei, declanşarea procedurii de sancţionare a pentru derapajele privind statul de drept?. 

    1. Cand fac ce vor ca nu ii poate trage nimeni la raspundere, cand au fost alesi in Parlament sa-si traga numai avantaje, Cand Saftoaica voteaza impotriva PNL ma+ntreb cata educatie vedem la acesti parlamentari? Ar trebui sa vina cu bani de acasa sa fie parlamentari si sa nu ii platim ca pe niste boieri sa doarma in Parlament! Sa nu mai spun ca+s prea multi si se calca pe picioare unul pe altul...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb