DUPĂ PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUI Alro îşi înjumătăţeşte profitul până la 80 milioane de lei

Mihai Gongoroi
Piaţa de Capital / 12 august 2019

Alro îşi înjumătăţeşte profitul până la 80 milioane de lei

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a înregistrat, la nivel de grup, în primul semestru al acestui an, vânzări de 1,506 miliarde de lei, în scădere cu 3,67% faţă de cele obţinute în aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţie apărută pe fondul condiţiilor de piaţă nefavorabile, în timp ce profitul net aproape că s-a înjumătăţit, scăzând cu 48,3%, până la 79,7 milioane de lei, în principal ca urmare a cotaţiilor scăzute ale preţului aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME), a informat emitentul printr­un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, a declarat: "În prima jumătate a acestui an, LME a înregistrat cotaţii scăzute şi acest trend descendent împreună cu costurile mai mari înregistrate pentru materiile prime au avut un impact negativ asupra rezultatelor financiare ale tuturor marilor companii din industria aluminiului, care au raportat fie o reducere semnificativă a profiturilor, fie pierderi în semestrul întâi din 2019, a declarat, care a adăugat: "Aceasta a fost şi situaţia pentru Alro şi, ca atare, grupul a înregistrat o scădere a rezultatului net. Cu toate acestea, strategia noastră de dezvoltare pe termen lung şi investiţiile realizate ne-au ajutat să mentinem o marja EBITDA solidă, de 16%, şi o marjă a profitului brut de 11% în primul semestru al anului 2019, la nivel de grup, în timp ce Alro a înregistrat o marjă EBITDA de 8% în aceeaşi perioadă a anului 2019. În acestă perioadă complicată, am rămas devotaţi acţionarilor noştri şi am distribuit un dividend brut de 0,45756 lei pentru o acţiune pentru exercitiul financiar 2018".

Vânzările de aluminiu primar au ajuns la 142.667 de tone în primele şase luni din 2019, de la 144.962 de tone în primele şase luni ale anului 2018, în timp ce vânzările de aluminiu procesat au fost de 54.575 de tone, mai mici decât cele din aceeaşi perioadă a lui 2018, de 55.839 de tone.

Costul bunurilor vândute la nivel de grup a urcat cu 11%, până la 1,34 miliarde de lei, în general ca urmare a costurilor cu materiile prime care au avut preţuri mai ridicate, societatea citând costul cu electrictatea, asta în condiţiile în care Alro este cel mai mare consumator privat de electricitate. La nivel individual, Alro a înregistrat costuri similare, mai mari cu 14% în S1 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de 1,25 miliarde de lei. Cheltuielile generale, administrative şi de desfacere au scăzut de la 146,24 milioane de lei la 137,37 milioane de lei.

În ceea ce priveşte piaţa, în condiţiile în care principalele pieţe de desfacere sunt cele din Uniunea Europeană, cererea de aluminiu şi-a continuat trendul ascendent pe plan internaţional în S1 2019.

Cu toate acestea, în unele segmente de piaţă, în special în al doilea trimestru al anului 2019, cererea de aluminiu a scăzut ca urmare a declinului economic general din Europa, reducerea activităţii în sectorul construcţiilor în plan extern, precum şi altele.

Totodată, "măsurile antidumping din SUA pentru aliajele comune de aluminiu din China au oprit mai mult sau mai puţin importurile către SUA, însă au crescut importurile de produse laminate plate provenite din China în Europa, fapt ce a dus la prime mult mai mici decât ale furnizorilor vestici", arată emitentul, completând: "În primele patru luni ale anului 2019, importurile chineze în Europa aproape că s-au dublat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018".

La finalul lunii iunie 2019, valoarea activelor totale, la nivel de grup se ridică la 2,8 miliarde de lei, în scădere uşoară faţă de cea înregistrată la 31 decembrie 2018, de 2,94 miliarde de lei, în timp ce datoriile totale au urcat cu 7%, până la 1,88 miliarde de lei, cea mai mare parte din această sumă, de 1,24 miliarde de lei, fiind dată de datoriile pe termen lung, evoluţie apărută, în principal, ca urmare a creditelor contractate de societatea-mamă şi subsidiarele grupului, Alum şi Vimetco Extrusion, în S1 2019.

"Pe baza experienţei noastre vaste în producerea de aluminiu, facem ceea ce promitem folosind o abordare pas cu pas, pentru a obţine un maximum de eficienţă pentru clasa noastră industrială", a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro.

În primul semestru al anului 2019, cotaţia medie a aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra a scăzut la 1.826 dolari/tonă, comparativ cu 2.209 dolari/tonă, înregistrată în primul semestru din 2018.

La finalul anului trecut, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman şi Cemacon, au cumpărat un pachet de circa 165 milioane de acţiuni Alro, reprezentând 23,16% din companie, în timp ce Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski, şi-a redus deţinerea la producătorul de aluminu din Slatina, până la 54,19%.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 1,71 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. d-nul Gheorghe Dobra poate asi doneaza dansul bonusurile primite acuma in zile negre , inca miroase a comunism la ALRO

    ar face bine ca frati Pavăl sa se implice intr-o schimbare radicala la Alro  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb