DUPĂ SALTUL ŞOCANT DIN PARLAMENT Emil Boc: "Fac un apel pentru luciditate, situaţia dificilă a românilor nu e vina exclusivă a cuiva"

Ziarul BURSA #Politică / 24 decembrie 2010

Emil Boc: "Fac un apel pentru luciditate, situaţia dificilă a românilor nu e vina exclusivă a cuiva"

Premierul a cerut politicienilor să nu "exacerbeze" tensiunile sociale, după accidentul din Parlament

Respingerea moţiunii de cenzură, anunţată în plen: au fost zero voturi pentru şi zero împotrivă

Premierul Emil Boc a făcut apel ieri, după saltul în gol al unui bărbat de la balcoanele plenului Parlamentului, la "luciditate şi raţionalitate", afirmând că ştie că mulţi români sunt într-o situaţie dificilă, dar că nu este vina exclusivă a cuiva, fiind nevoie de o atitudine echilibrată şi raţională. Emil Boc a spus: "Ştiu şi înţeleg că mulţi români o duc greu în aceste vremuri de criză şi acest lucru nu reprezintă vina exclusivă a cuiva. Sunt vremuri grele pe care cu toţii trebuie să le trecem prin solidaritate, luciditate, raţionalitate şi echilibru. Soluţia la problemele pe care le avem nu este aceasta pe care am văzut-o la Parlament şi de aceea fac un apel la luciditate, raţionalitate şi la găsirea soluţiilor celor mai bune pentru a depăşi această perioadă grea". El a arătat că gestul bărbatului care s-a aruncat de la unul dintre balcoanele Parlamentului reprezintă un lucru tragic, care l-a şocat.

Premierul Emil Boc a transmis, ieri, politicienilor, după accidentul din Parlament, să nu "exacerbeze" tensiunile politice şi sociale, astfel încât să nu apară efecte nedorite într-o perioadă de criză.

După incident, şedinţa plenului reunit pentru dezbaterea moţiunii de cenzură a fost reluată, potrivit deciziei grupurilor parlamentare. Moţiunea a fost respinsă de Parlament, a anunţat vicepreşedintele Senatului Petru Filip, precizând că au fost zero voturi pentru şi zero împotrivă. Secretarul Camerei, Dumitru Pardău, a citit rezultatul votului din Parlament, arătând că au fost prezenţi 246 de parlamentari, dar nu s-a exprimat niciun vot, fiind zero voturi pentru adoptare şi zero voturi împotriva moţiunii. Pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură ar fi trebuit să întrunească minimum 236 de voturi favorabile.

Reprezentanţii opoziţiei nu au fost prezenţi la vot.

Camera Deputaţilor şi Senatul au început, ieri, în jurul orei 10.00, şedinţa comună pentru dezbaterea moţiunii de cenzură intitulată "Legea salarizării Guvernului iresponsabil", iniţiată de 204 parlamentari ai opoziţiei.

La scurt timp după începerea şedinţei, după citirea moţiunii şi în timp ce premierul Emil Boc se pregătea să îşi susţină discursul, un bărbat a urcat la unul din balcoanele sălii de plen şi a sărit de la aproximativ 5 metri.

Salt în gol în Parlamentul României

Adrian Sobaru, angajat al Televiziunii Române, s-a aruncat ieri de la balconul din sala de plen, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, în semn de protest faţă de măsurile luate de guvernanţi. Tânărul este tehnician de lumini la TVR şi este singurul întreţinător al familiei sale, formată din soţie şi doi copii, dintre care unul, în vârstă de 7 ani, suferă de autism. Acesta era nemulţumit de faptul că, în urma unor recente măsuri guvernamentale de diminuare a ajutoarelor sociale, indemnizaţia primită pentru copil fusese redusă, nemaiputând să suporte cos-tul şedinţelor de terapie necesare.

Ieri dimineaţă, după prezentarea moţiunii, imediat după ce premierul Emil Boc a mers la tribună pentru a se adresa plenului, un bărbat a urcat pe balustrada balconului de unde a strigat "Boc! Aţi luat drepturile copiilor!". Ţinând în mână o bilă portocalie din cauciuc, cu numărul 13, Adrian Sobaru a plonjat de la o înălţime de aproximativ cinci metri şi s-a izbit, sub privirile îngrozite ale senatorilor şi deputaţilor, de un pupitru din sala de plen, la care nu stătea niciun parlamentar.

În momentul în care Adrian Sobaru, urcat pe balustradă, s-a înclinat în faţă, devenind clar că urmează să sară, doi sau trei parlamentari liberali şi-au părăsit în viteză fotoliile pe care le ocupau, ferindu-se de impact.

Reacţiile unora dintre parlamentari au fost spontane, un liberal punându-şi efectiv mânile în cap şi strigând, iar o doamnă parlamentar, aflată în imediata apropiere a zonei de impact, s-a întors cu spatele către cel căzut şi şi-a acoperit faţa cu palmele.

În apropierea locului unde a căzut Sobaru se afla senatorul PNL Emilian Frâncu. "L-am văzut, a strigat < Libertate >, < Aţi luat pâinea de la gura copiilor >, după care a sărit în gol. Eram exact la un metru de locul în care a căzut, am înlemnit, e ceva nemaiîntâlnit", a declarat Emilian Frâncu.

Bărbatul, Adrian Sobaru, tehnician de lumini la TVR, purta pe sub haină un tricou alb pe care era scris cu pixul "Ne-aţi ciuruit. Ne-aţi ucis viitorul copiilor noştri. Libertate!" În timp ce era scos din sală, pe targă, de către echipajul SMURD, bărbatul, care a rămas conştient după impactul cu pupitrul, a strigat "Libertate!".

După ce a părăsit incinta Parlamentului, rănitului i s-a acordat, timp de circa 20 de minute, ajutor de specialitate în ambulanţa parcată în curtea instituţiei. După ce a fost stabilizat, Adrian Sobaru a fost transportat la Spitalul Universitar, unde se află internat.

Colegii au declarat că Adrian Sobaru a venit ieri la serviciu, ca de obicei, fără să trădeze prin gesturi sau cuvinte ce avea de gând să facă. Ei au spus că bărbatul era un foarte bun coleg, vesel şi echilibrat.

Miniştrii au discutat, în Guvern, despre cazul bărbatului care a sărit din balconul Parlamentului

În şedinţa de guvern de ieri, membrii Guvernului au discutat despre accidentul din Parlament. "Au fost discuţii pe această temă, iar ministrul Sănătăţii a ieşit de câteva ori din sala de şedinţă, sunând la spital", au relatat surse participante la reuniunea Guvernului, citate de Mediafax.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că a prezentat în Guvern o informare pe această temă, din care rezultă că starea bărbatului este stabilă, dar că acesta va necesita o intervenţie chirugicală în zona feţei, dar şi consiliere psihologică. "Au fost făcute investigaţii complete pe protocol, inclusiv tomografii computerizate. Nu are afectate organele interne sau hemoragie, ci mai multe fracturi în special în zona feţei, unde trebuie o intervenţie chirurgicală, probabil săptămâna următoare", a spus ministrul. Acesta a mai precizat că, după operaţiunile medicale, persoanei în cauză îi vor fi asigurate servicii de consiliere psihologică.

Colegii din TVR: Adrian Sobaru nu a avut un comportament care să indice că ar avea probleme psihice

Colegii din echipa tehnică a TVR au declarat despre Adrian Sobaru că nu a avut niciodată un comportament care să indice că ar avea probleme psihice. Aceştia au mai spus despre Adrian Sobaru că este "un tip vesel şi echilibrat, un extraordinar coleg, care tot timpul intervenea să-şi ajute colegii".

Ei au mai spus că, în dimineaţă zilei de ieri, Adrian Sobaru a venit la serviciu, a muncit ca de obicei şi nu a lăsat nimic să se bănuiască în legătură cu ce avea de gând să facă. Potrivit colegilor de serviciu, Adrian Sobaru se plângea uneori că are probleme financiare, la fel ca şi colegii lui de echipă.

Adrian Sobaru nu era programat ieri la filmarea din Parlament, dar a cerut să meargă în locul unui coleg.

Potrivit surselor din TVR, Adrian Sobaru are salariu de încadrare de 2.174 de lei brut. "Dar el are şi vechime mare, fapt pentru care beneficiază de 25% în plus din salariul lui. Apoi beneficiază de venituri provenite din orele suplimentare. În plus, are prin contractul colectiv de muncă, pentru că se ştie că are această problemă cu copilul, un sprijin material care are o valoare de trei salarii lunare de-ale lui, la nivelul unui an. Beneficiază şi de primă de concediu, care este de 85% dintr-un salariu lunar", au mai spus sursele, care au precizat că, în aceste condiţii, se poate ajunge ca Adrian Sobaru să aibă şi un salariu dublu decât cel de încadrare.

Pe de altă parte, sursele au spus că Adrian Sobaru ar fi putut fi nemulţumit pentru că indemnizaţia pe care o primea pentru copil a fost diminuată, în urma măsurilor de austeritate luate de Guvern. "Dar, el sau soţia lui primeau şi o indemnizaţie de însoţitor pentru persoană cu handicap de gradul I, cum este autismul", au mai spus sursele.

Adrian Sobaru are 42 de ani, fiind născut în 16 august 1968.

CNA: Posturile TV trebuie să evite difuzarea imaginilor şocante, precum cele cu Adrian Sobaru

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reamintit ieri posturilor de televiziune că au obligaţia să evite prezentarea imaginilor şocante, precum cele cu bărbatul care s-a aruncat ieri dimineaţă de la balconul Parlamentului, precizând că acestea pot afecta publicul în general şi copiii în mod special. "În vederea respectării prevederilor legale privind protecţia minorilor, având în vedere şi ora de difuzare, posturile au obligaţia să evite prezentarea imaginilor şocante, care pot afecta publicul în general şi copiii în special, mai ales că aceştia se află în vacanţă şi pot urmări aceste programe în direct", a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

"Relatarea incidentului trebuie să se facă cu respectarea dreptului la viaţa privată şi de familie a persoanei implicate", a mai spus Răsvan Popescu.

CNA monitorizează modul în care posturile TV relatează incidentul în care a fost implicat Adrian Sobaru.

Parchet: Angajatul TVR va fi audiat atunci când starea de sănătate va permite

Angajatul TVR Adrian Sobaru va fi audiat de anchetatori când starea de sănătate îi va permite acest lucru, declaraţia lui ajutând la explicarea motivaţiei gestului suicidar şi la cercetarea începută în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Sectorului 5, Adriana Florea Stoian, a declarat, ieri, potrivit Mediafax, că poliţiştii Secţiei 17 s-au dus la Parlament, unde au făcut poze, măsurători şi au întocmit procesul verbal.

Aceasta a adăugat că, în momentul în care starea de sănătate îi va permite acest lucru, Adrian Sobaru va fi audiat de anchetatori în legătură cu gestul său din plenul Parlamentului.

Poliţiştii au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 în legătură cu incidentul, care, la prima vedere, ar putea fi considerat accident de muncă, a mai spus Adriana Florea Stoian.

Presa internaţională a relatat despre incidentul petrecut în Parlamentul României

Presa internaţională a relatat despre incidentul petrecut ieri dimineaţă în Parlamentul României, când un bărbat a sărit de la un balcon în timpul discursului premierului Emil Boc. "Premierul României, Emil Boc, a supravieţuit unei noi moţiuni de cenzură, a patra de anul acesta, după ce un bărbat a sărit de la balconul Parlamentului pentru a protesta faţă de politicile economice", notează Radio Free Europe/Radio Liberty.

"Un român în vârstă 40 de ani s-a aruncat de la balconul Parlamentului României, denunţând politicile de austeritate ale Guvernului", notează AFP.

"Un român a sărit de la balconul Parlamentului", titrează agenţia Associated Press.

Un bărbat s-a aruncat de la un balcon, în Parlamentul României, în timpul discursului premierului Emil Boc, protestând faţă de măsurile de austeritate, scrie agenţia DPA.

"În momentul incidentului, Boc se pregătea să rostească un discurs despre legea salarizării publice, pentru care au existat două moţiuni de cenzură săptămâna aceasta", precizează DPA.

"Dezbaterile au fost suspendate scurt timp pentru că un angajat al televiziunii publice a sărit de la un balcon protestând faţă de măsurile de austeritate", scrie şi agenţia Reuters.

Informaţia despre incidentul din Parlamentul României a fost preluată şi de agenţia APcom, de publicaţia Sofia Echo şi de postul Europe1.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb