Compania "Aversa" a cerut administratorului judiciar de la "Rafo" modificarea Comitetului creditorilor al rafinăriei, prin înlocuirea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bacău, cu un alt creditor garantat sau chirografar. Propunerea "Aversa" va fi discutată pe 1 iunie 2005, în cadrul Adunării Creditorilor "Rafo", în care va fi dezbătută şi soarta rafinăriei - fie continuarea activităţii conform planului de reorganizare, fie declanşarea procedurii de faliment. Florin Dragomir, administratorul judiciar al Rafo, ne-a confirmat faptul că "Aversa" ar fi cerut săptămîna trecută scoaterea Fis-cului din Comitetul creditorilor: "Este un articol discutabil în lege pe care-l invocă reprezentanţii companiei bucureştene, în sensul că din Comitet pot face parte doar creditorii garantaţi sau chirografari. Ştiu că această solicitare va naşte multe controverse".
Avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în cazul "Rafo", spune că statul este creditor privilegiat garantat, conform Codului Civil. Cererea "Aversa" privind scoaterea Fiscului din Comitetul Creditorilor vine după ce recent ANAF a solicitat judecătorului sindic schimbarea adminis-tratorului judiciar. Comitetul creditorilor, din care fac parte şapte membri, este cel pe care îl informează judecătorul sindicat şi cu care discută administratorul judiciar. Astfel că miza cererii "Aversa" este ca Finanţele să nu aibă informaţii la prima mînă de la "Rafo" şi să nu poată cere schimbarea administratorului judiciar. "Aversa" are faţă de "Rafo" o creanţă de aproape 8 miliarde de lei, adică de aproape 1000 de ori mai mică decît cea a Ministerului Finanţelor.
Compania "Aversa" s-a remarcat în scandalul pompelor pentru evacuarea apelor din zonele inundate, cînd conducerea societăţii a anunţat că a trimis guvernului oferte pentru a ajuta zonele sinistrate. Ulterior însă s-a dovedit că "Aversa" nu a oferit pompele gratuit, ci pe bani, în timp ce vecinii unguri ni le-au trimis gratis. "Aversa" a fost privatizată anul trecut, pe 18 noiembrie, în plină campanie electorală. Pachetul majoritar a fost achiziţionat pentru doar 500.000 de euro, de către un consorţiu italian.