Grupul rus Lukoil a respins, ieri, acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală faţă de Petrotel-Lukoil şi angajaţii săi, acuzaţiile fiind făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, potrivit unui comunicat al companiei petroliere.
Oficialii ruşi au arătat că intenţionează să facă apel la decizia procurorilor, "în conformitate cu legislaţia imparţială din România şi Uniunea Europeană".
Miercuri, procurorii ploieşteni au extins cercetările faţă de SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, sub aspectul infracţiunii de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi o nouă faptă de spălare de bani, care ar fi dus la decapitalizarea societăţii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro şi peste 1,5 miliarde dolari. În plus, procurorii au dispus şi extinderea măsurilor asiguratorii, acestea fiind aplicate asupra unor bunuri aparţinând Lukoil Europe Holdings BVATRIUM Olanda, până la concurenţa sumei de circa 2 miliarde de euro,respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în Regatul Unit şi Olanda, precum şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de companie în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti.
Potrivit sursei citate, măsurile instituite au avut un caracter strict procedural, în conformitate cu legile speciale şi normele de procedură penală, singurele care guvernează procesul penal. Procurorii susţin că vor continua cercetările pentru strângerea şi a altor probe necesare pentru stabilirea situaţiei de fapt în integralitatea ei, pentru identificarea altor persoane ce au săvârşit infracţiuni şi în vederea stabilirii răspunderii penale a acestora.
Rafinăria s-a aflat şi anul trecut în mijlocul unui scandal, după ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a decis, în luna octombrie, punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil, aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de circa un miliard de lei. Prejudiciul estimat era de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), dintre care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.
Victor Ponta a intervenit la acea vreme, declarându-se nemulţumit de sechestrul impus de procurori în cazul presupusei evaziuni de 230 de milioane de euro de la Lukoil. Premierul a afirmat că acolo sunt 3.500 de angajaţi care trebuie să îşi primească salariile şi că acţionarii "nu aveau să fugă cu conductele în Rusia". După declaraţiile lui Victor Ponta, sechestrul asupra bunurilor Petrotel a fost ridicat parţial, în acea perioadă Lukoil ameninţând cu închiderea rafinăriei.
Lukoil România are o cotă de circa 20% din piaţa locală de produse petroliere şi o reţea de distribuţie de 300 de staţii de carburanţi.