DUPĂ TREI ANI DE ACTIVITATE, Fondul Proprietatea şi-a numit membrii în CA la doar 12 societăţi din portofoliu
Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 februarie 2009
Cea mai mare afacere controlată de statul român rămâne încă Fondul Proprietatea, soluţia aleasă de fostul guvern pentru despăgubirea foştilor proprietari.
Statul român, prin Ministerul Finanţelor, mai deţine aproximativ 69% din Fondul Proprietatea, după trei ani de la înfiinţarea acestei societăţi.
Cum statul controlează în continuare această afacere, el ar fi trebuit să fie şi cel care îşi numeşte reprezentanţii în Consiliile de Administraţie sau în Adunările Generale ale Acţionarilor de la companiile din portofoliu.
Dacă în cazul AGA, reprezentanţii au fost avocaţii celor trei case de avocatură care au câştigat licitaţia privind serviciile de consultanţă juridică pentru Fondul Proprietatea- "Boştină şi Asociaţii", "Popovici, Niţu şi Asociaţii" şi "Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii"-, în cazul desemnării membrilor în CA situaţia este cel puţin ciudată.
Doar la 12 companii din cele 88 aflate în portofoliu, Fondul Proprietatea a reuşit să-şi numească, în trei ani, reprezentanţi în Consiliile de Administraţie, deşi fondul are o pondere semnificativă în majoritatea acestor companii.
Ziarul BURSA a încercat încă din vara anului trecut să afle care este reprezentarea intereselor Fondului şi, implicit, ale foştilor proprietari în companiile din portofoliu, însă, deşi ni s-a recunoscut faptul că solicităm o informaţie publică, nu am primit şi situaţia cerută. Iată care era răspunsul reprezentanţilor Fondului, din iunie 2008, la solicitarea noastră: "Persoanele care ocupă poziţii de membru într-un Consiliu de Administraţie reprezintă o informaţie publică şi poate fi accesată oricând de cei interesaţi". Acesta a fost răspunsul Departamentului de comunicare al Fondului. Dar, deşi recunoaştea caracterul public al informaţiei nu ne-a putut furniza lista cu reprezentanţii în CA.
Astăzi suntem în măsură să prezentăm această listă, din care reiese dezinteresul Fondului pentru reprezentarea intereselor sale în activitatea companiilor din portofoliu.