Echilibrarea sistemului energetic ne dezechilibrează buzunarele

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 august 2013

Echilibrarea sistemului energetic ne dezechilibrează buzunarele

ANRE a adoptat, vineri, noi reguli pentru Piaţa de Echilibrare

Furnizorii susţin că soluţia adoptată de ANRE nu îi avantajează pe consumatori

Modul în care funcţionează piaţa de echilibrare a consumului de energie (care rezolvă în timp real dezechilibrele rezultate din nereuşita tranzacţiilor pe celelalte pieţe) se resimte în buzunarele tuturor, de la populaţie la industrie.

Dispecerul energetic este cel care dă ordin centralelor să fie pornite sau oprite, în funcţie de consum.

Regulile sunt stabilite de ANRE (reglementatorul pieţei), care indică Dispecerului ordinea de oprire/pornire a centralelor în funcţie de preţ. Acum, odată cu intrarea în piaţă a peste 2.000 MW eolieni, energie care trebuie preluată cu prioritate în sistem, ANRE a trebuit să schimbe aceste reguli. Soluţia ANRE nu este agreată de toţi actorii pieţei, furnizorii de energie afirmând că generează costuri suplimentare pentru consumatori.

Piaţa de Echilibrare a energiei are, începând de vineri, noi reguli şi noi preţuri, însă se păstrează caracterul penalizator pentru operatorii care provoacă dezechilibre.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie), ne-a declarat, vineri: "Comitetul de Reglementare a aprobat noile reguli în şedinţa de vineri prin care se corelează preţul de ofertă pe Piaţa de Echilibrare (PE) cu preţul de închidere al pieţei spot (PZU). De asemenea, se aplică şi Hotărârea Guvernului privind preluarea cu prioritate în sistem a unei anumite cantităţi de energie termo. Comitetul a decis ca preţul de ofertă pe PE pentru creşterea de putere să fie corelat cu preţul de închidere de pe PZU plus 450 de lei/MWh".

O altă noutate este că, la descărcarea grupurilor, preţul minim va fi de 0,1 lei/MWh pentru toţi producătorii. Astfel, Ordinea de selecţie de către Dispecer a ofertelor de preţ similar se va face din punct de vedere tehnic".

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat că soluţia aleasă de ANRE pentru echilibrarea pieţei va aduce consumatorilor de energie costuri suplimentare.

În dezbaterile recente pe marginea noilor reguli, AFEER a arătat că PE (piaţa de echilibrare) este obligatorie pentru siguranţa sistemului şi că Legea Energiei impune corelarea preţurilor din această piaţă cu cele din PZU (piaţa spot de energie). AFEER a propus ca preţul pe PE să fie preţul de închidere de pe PZU plus 260 de lei/MWh, dar suma totală să nu depăşească 450 de lei/MWh.

În opinia AFEER, regulile propuse de ANRE pentru PE stimulează creşterea ponderii comerciale a acestei pieţe în detrimentul aspectului tehnic care ţine de siguranţa sistemului, fapt care nu-i avantajează pe consumatori.

Modificarea regulilor care guvernează PE a stârnit, în ultimele săptămâni, o dispută aprigă între actorii din sectorul nostru energetic. Aceste reguli noi au apărut ca o necesitate a introducerii centralelor eoliene şi fotovoltaice în mecanismul de echilibrare a sistemului.

Transelectrica şi Hidroelectrica au cerut ca PE să nu mai fie dominată de principii comerciale, ci de cele care ţin se siguranţa sistemului. Cele două societăţi au cerut, în cadrul dezbaterilor, eliminarea în totalitate a limitelor de preţ pentru ca producătorii şi furnizorii să fie stimulaţi să îşi valorifice energia pe pieţele adm­i­nis­trate de OPCOM, unde preţurile sunt mult mai mici decât tarifele de echilibrare. Transelectrica şi Hidroelectrica au solicitat ca pe PE să fie oprite centralele care provoacă dezechilibrele şi nu centralele clasice dispecerizabile, atunci când consumul este mai mic decât producţia.

Complexul Energetic Oltenia a susţinut varianta aleasă de ANRE şi a solicitat reglementatorului ca toţi participanţii la piaţă să poată oferta la preţ minim, indiferent de tehnologie.

Asociaţia producătorilor de energie eoliană (RWEA) a respins propunerea Transelectrica şi Hidroelectrica de eliminare a limitelor de preţ din PE deoarece energia regenerabilă nu va mai putea fi integrată în sis­tem. RWEA a amintit de directiva europeană care stipulează că "accesul prioritar la reţea asigură că producătorii de energie regenerabilă pot vinde şi transporta electricitatea în orice moment, atât timp cât sursa este disponibilă".

OPCOM (operatorul bursei de energie) a propus eliminarea preţurilor minime şi un preţ maxim egal cu media PZU plus 20%.

În vizunea ANRE, soluţia aleasă este o cale de mijloc între toate doleanţele jucătorilor din piaţă. Potrivit ANRE, eliminarea preţurilor minime creează dificultăţi pentru Dispecer, care ar trebui să dea, în această situaţie, zeci de dispoziţii telefonice centralelor într-un timp scurt, vital pentru siguranţa sistemului. ANRE consideră că dacă preţul maxim de pe PE ar fi foarte aproape de media PZU există riscul ca, pe anumite intervale orare, unii producători să fie obligaţi să vândă sub costuri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce pentru unii"muma iar pentru altii ciuma"?Daca bate vantul mai tare sa fie oprite "morile de vant" sau energia produsa sa fie trimisa la export si sa plateasca ei taxele suplimentare.De ce sa platim noi toate magariile altora?Noi de ce nu putem hotari pentru noi si trebuie sa hotarasca altii?De ce se iau hatarari in defavoarea noastra?Sa se puna bine unii cu Baroso etc.?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb