Economia americană a creat 431.000 de locuri de muncă, în luna martie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Resurse Umane / 4 aprilie 2022

Economia americană a creat 431.000 de locuri de muncă, în luna martie

  Piaţa muncii din Statele Unite este aproape de ocupare integrală Piaţa americană anticipează majorări de dobândă de câte 0,5% la următoarele două şedinţe Fed

Economia Statelor Unite a creat 431.000 de locuri de muncă în luna martie, iar numărul noilor angajări din februarie a fost revizuit pozitiv cu 72.000, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american pentru Muncă. În ianuarie, economia americană a creat 490.000 de locuri noi de muncă, iar cifrele pe primul trimestru arată că piaţa muncii este foarte tensionată având în vedere nivelul inflaţiei din Statele Unite.

Conform raportului publicat vineri, climatul din piaţa forţei de muncă a continuat tendinţa de ameliorare după încheierea valului pandemic cu varianta Omicron a coronavirusului în finalul lunii ianuarie. Piaţa muncii din SUA este practic aproape de ocuparea integrală a forţei de muncă, iar raportul de vineri ajută Federal Reserve (Fed) în condiţiile în care arată că piaţa muncii este solidă şi se pot majora dobânzile pentru a combate inflaţia aflată la un maxim al ultimilor 40 de ani. Amintim că Fed a majorat dobânzile în martie cu 25 de puncte de bază şi a semnalat în ultima perioadă majorări consecutive de câte 50 de puncte de bază la şedinţele din mai şi iunie.

Aceasta a fost a cincisprezecea lună consecutivă de creştere a angajărilor din economia americană şi a treisprezecea la rând cu mai mult de 100.000 de locuri de muncă noi. Evoluţia din martie a fost uşor sub estimările iniţiale de la începutul săptămânii şi de asemenea uşor sub cele 455.000 de noi angajări raportate miercuri de procesatorul american de date ADP pentru luna martie. O majoritate a analiştilor estima 490.000 de noi locuri de muncă în martie.

Cifrele din raportul de vineri sunt în mare parte în linie cu cele raportate pe parcursul anului 2021. Revizuirea operată pe cifrele pe luna decembrie a ridicat totalul locurilor de muncă generate de economia americană în cel de-al patrulea trimestru din 2021 la peste 1,3 milioane, iar în primul trimestru din 2022 economia americană a creat peste undeva la 1,5 milioane de noi locuri de muncă. În cel de-al treilea trimestru din 2021 au avut loc 1,72 milioane de noi angajări în SUA, 1,7 milioane în trimestrul al doilea şi 1,55 milioane în primul trimestru din anul trecut. Rata noilor angajări din luna martie se situează astfel uşor sub media anului 2021, însă arată că piaţa muncii din SUA continuă să fie puternică chiar dacă economia pare să încetinească din cauza inflaţiei în accelerare.

În sectorul ospitalier şi de divertisment au fost peste 112.000 de noi angajări în martie, acesta fiind sectorul cu cele mai multe angajări, lucru ce arată revenirea angajaţilor în sectoare în care până acum se raporta lipsă de forţă de muncă (faţă de februarie 2020 există un minus de 1,5 milioane de locuri de muncă în sectorul ospitalier şi de divertisment). Totodată, sectorul public a adăugat şi în luna martie locuri de muncă, iar sectorul de construcţii a adăugat 19.000 de noi locuri de muncă. În sectorul manufacturier s-au realizat 38.000 de noi angajări în martie, iar în comerţ retail s-au făcut 49.000 noi angajări.

Cifrele ce privesc rata şomajului au fost peste estimări, cu o coborâre la o rată de 3,6% de la 3,8% în februarie. În noiembrie 2021 rata şomajului a fost de 4,2%, în octombrie 2021 de 4,6%, în septembrie de 4,8% iar în august de 5,2%. În acelaşi timp, cifrele privind veniturile salariale oferă câteva detalii cu privire la posibilitatea concretizării scenariului privind temperarea creşterilor de preţuri pe partea de cerere având în vedere că venitul real este pe negativ.

Astfel, câştigul salarial orar din SUA a urcat în ritm lunar cu 0,4% în martie după o stagnare în februarie şi un avans de 0,7% în ianuarie, de 0,5% în decembrie, 0,3% în noiembrie, 0,4% în octombrie şi de 0,6% în septembrie. Creşterea anuală a câştigului salarial orar a urcat astfel la 5,6% după rata de 5,2% din februarie şi cea de 5,5% înregistrată la finele lunii ianuarie. Numărul orelor lucrate săptămânal a scăzut la 34,6 de la 34,7 în februarie.

Totodată, nivelul populaţiei ocupate a continuat să dea semne pozitive urcând la 62,4% - cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei - de la 62,3% în februarie, 62,2% în ianuarie, 61,9% în decembrie, 61,8% în noiembrie şi 61,6% în octombrie, un alt semn că americanii revin treptat în piaţa muncii (380.000 de americani au revenit la muncă în februarie 2022).

De asemenea, rata şomajului U6 a scăzut puternic la 6,9% de la 7,2% în februarie. Revenirea post-recesiune din 2021 a pieţei muncii din SUA a fost cea mai rapidă din istoria americană chiar dacă mai există circa 2 milioane de locuri de muncă de recuperat faţă de nivelul din ianuarie 2020.

De asemenea, locurile de muncă disponibile au continuat să se afle în preajma maximelor istorice la debutul lunii februarie, la un nivel de peste 9 milioane. Având în vedere necesarul de angajaţi din piaţa muncii din SUA se poate spune că piaţa muncii este mai tensionată ca înainte de pandemie în ciuda şomajului care este peste nivelul pre-pandemic de 3,5% care era văzut ca o ocupare integrală a forţei de muncă (full employment).

Fed-ul a semnalat în ultima perioadă creşterea ritmului cu care va fi restrânsă lichiditatea şi majorate dobânzile în condiţiile în care problema inflaţionistă a dat semne de acutizare şi este nevoie de intervenţie şi în acelaşi timp piaţa muncii din SUA dă semne că se apropie de o revenire integrală cu venituri în relativă creştere şi şomaj redus.

Cotaţiile futures din piaţa bursieră americană au reacţionat uşor negativ la cifrele din raportul de vineri privind piaţa muncii. Săptămâna viitoare va aduce publicarea cifrelor pe inflaţie aferente lunii martie, iar piaţa anticipează o rată anuală de peste 9% pe fondul unei noi accelerări a ratei lunare pe fondul războiului din Ucraina şi şocul aferent de pe partea ofertei.

Jeffrey Rosenberg, managerul de portofoliu de la BlackRock Systematic Multi-Strategy Fund, a afirmat la Bloomberg TV, după publicarea raportului privind piaţa muncii, că datele reconfirmă ceea ce pieţele anticipau deja.

" Nu există surprize în raport. Ratarea pe numărul headline este minoră, dar în general se vede cât de solidă este piaţa muncii. Este chiar o piaţă a muncii care se supraîncălzeşte", a arătat managerul BlackRock, care a afirmat că Fed-ul ar trebui să accelereze procesul de majorare a dobânzilor.

Rosenberg a menţionat că mediul investiţional din SUA este unul dificil.

"Avem o şedinţă a Fed în mai care va începe reducerea bilanţului Fed şi pieţele includ în preţuri un ciclu de întărire a politicii monetare foarte rapid. Asta înseamnă un mediu investiţional dificil, similar cu ce am văzut în primul trimestru. (...) Nu este clar că vom avea o majorare de 50 de puncte de bază la şedinţa din mai a Fed, dar şansa este de 90% şi este posibil să avem două şedinţe consecutive cu majorări de 50 de puncte de bază", a mai spus Jeff Rosenberg.

Potrivit acestuia, în prezent, politica monetară rămâne în continuare acomodativă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb