Economia României trebuie reconstruită pe baze mai puternice şi durabile

Murielle Lorilloux, CEO Vodafone Romania
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 februarie 2021

Economia României trebuie reconstruită pe baze mai puternice şi durabile

Fără îndoială, în ultimii peste 20 de ani, industria telecomunicaţiilor a avut o contribuţie enormă la progresul economiei şi al societăţii, în general. Infrastructura de telecomunicaţii şi serviciile digitale au îmbogăţit şi au schimbat în bine vieţile oamenilor şi au generat oportunităţi extraordinare pentru companii, oferindu-le posibilitatea de a creşte, de a-şi îmbunătăţi productivitatea şi eficienţa şi de a deveni mai competitive.

Cu toate acestea, doar odată cu criza generată de pandemie, probabil, am conştientizat pe deplin cu toţii faptul că reţelele de co­municaţii şi serviciile digitale sunt esenţiale, sus­ţinând tot ceea ce am avut nevoie să facem în aceste timpuri fără precedent. Ne-au permis să muncim şi să rămânem conectaţi cu familia şi prietenii. Le-au permis copiilor să continue să înveţe, asigurând cadrul pentru derularea orelor online. Companiile s-au bazat pe reţelele şi serviciile noastre de comunicaţii pentru a-şi continua activitatea. Accesul la servicii medicale şi de urgenţă, precum şi la alte serviciile publice a fost posibil datorită infrastructurii şi soluţiilor noas­tre digitale.

Pentru noi, priorităţile au fost clare: să asigurăm capacitate sporită şi rezilienţa reteţelelor noastre, să ne susţinem clienţii în aceas­tă perioadă dificilă şi să fim un partener de încredere pentru societatea românească în ansamblul său. Practic, peste noapte am trecut la modul de lucru de acasă pentru a asigura sănătatea şi protecţia angajaţilor noştri. Pentru clienţi, companii şi clienţi rezidenţiali deopotrivă, ne-am concentrat să le aducem oferte relevante, cu valoarea reală pentru ei. Ne-am consolidat reţelele pentru a susţine traficul crescut şi am oferit autorităţilor ajutorul necesar prin conectarea spitalelor de campanie, a personalului medical, furnizând servicii digitale care să răspundă noilor nevoi ale societăţii. Fundaţia Vodafone Româ­nia s-a implicat prompt în susţinerea de proiecte în domenii prioritare, precum cel medical şi educaţie.

Suntem o companie ghidată de o misiune clară, fiind conştienţi că avem un rol fundamental în construirea unei societăţi digitale. Vrem să contribuim la construcţia unei societăţi digitale în România, să generăm schimbare acolo unde este nevoie, să îmbunătăţim vieţile oamenilor şi societatea, în general, şi să protejăm planeta pentru un viitor durabil. Misiunea şi raţiunea noastră de a fi au căpătat un sens şi mai puternic în aceste timpuri excepţionale determinate de pandemie.

Eliminarea decalajelor digitale

Uitându-mă unde suntem astăzi, sunt impresionată şi recunoscătoare să văd eforturile de mobilizare din România şi în acelaşi timp sunt mândră de implicarea noastră, ca parte a angajamentului nostru de a susţine Guvernul şi societatea românească.

Cu toate acestea, în pofida eforturilor comune remarcabile şi a contribuţiei din diverse industrii, criza a expus vulnerabilităţi ce nu pot fi ignorate. Mai exact, decalajele digitale s-au adâncit, cu prea mulţi copii lipsiţi de resursele şi instrumentele necesare pentru a continua să înveţe online, cu multe companii mici şi mijlocii fiind în urma companiilor mai mari în adopţia soluţiilor şi tehnologiilor digitale, în serviciile publice, care au dificultăţi în a permite o interacţiune extinsă a cetăţenilor şi business-urilor cu instituţiile publice, cu ajutorul instrumentelor digitale.

Cred cu tărie că este esenţial să eliminăm aceste decalaje, construind o societate mai rezilientă, incluzivă şi digitală, pentru un viitor mai bun şi mai durabil.

Reconstrucţia pe baze mai puternice

Ne aflăm într-un moment crucial pentru viitorul Europei şi al României. Pe măsură ce construim strategii şi planuri pentru ieşirea din criză, avem oportunitatea de a gândi reconstrucţia economică într-un mod care să genereze o schimbare durabilă, de impact pe termen lung. Avem nevoie de reconstrucţie şi trebuie să folosim această oportunitate pentru a o face pe baze mai puternice.

Planurile de reconstrucţie la nivel naţional şi european, în special prin fondurile europene de redresare şi rezilienţă (RRF), sunt o şansă istorică şi pot produce schimbări semnificative, atât pentru România, cât şi pentru Europa, creând locuri de muncă şi generând bunăstare, transformând, totodată, societăţile pentru a deveni "mai verzi", mai digitale şi mai echitabile.

Cetăţenii europeni şi românii, în mod particular, împărtăşesc această viziune într-o proporţie covârşitoare. Un studiu recent realizat de Vodafone Institute în rândul a 15.000 de cetăţeni din 15 ţări europene, inclusiv România, arată că 86% dintre românii intervievaţi, cel mai mare scor în rândul ţărilor incluse în cercetare, consideră că fondurile europene de redresare şi rezilienţă sunt o modalitate eficientă de a susţine reconstrucţia ţărilor europene.

Mai mult decât atât, studiul a arătat că cetăţenii români consideră, cu o majoritate covârşitoare, că transformarea digitală trebuie să stea la baza planului de redresare, acordând importanţa cea mai mare, comparativ cu celelalte ţări, digitalizării serviciilor publice (86%), creşterii competenţelor digitale (82%) şi adopţiei tehnologiilor şi soluţiilor digitale de către companii (80%). Aşteptările românilor ca educaţia digitală (90%), serviciile publice digitale şi accesul la internet în bandă largă (79%) să fie domenii esenţiale pentru redresare sunt semnificativ mai mari faţă de media europeană.

O societate digitală, pregătită pentru viitor

Există un larg consens cu privire la nevoia digitalizării pentru România şi pentru Europa şi necesitatea de a elimina decalajele digitale. Alocarea a 20% din fondurile europene de redresare în această direcţie este un excelent punct de plecare. Rezultatele studiului Vodafone Institute îndeamnă, o dată în plus, la colaborarea strânsă dintre sectorul public şi privat, într-un efort comun, pentru a răs­punde în mod eficient aşteptărilor românilor de a folosi această oportunitate pentru a realiza o transformare în profunzime.

Eforturile trebuie continuate pentru accelerarea digitalizării serviciilor publice critice. Soluţiile de eHealth şi eEducation trebuie să devină parte integrantă din "noul normal" al serviciilor publice.

De asemenea, marea majoritate a cetăţenilor români chestionaţi în cadrul studiului amintit consideră că generarea de oportunităţi pentru companiile mici (94%) şi crearea de noi locuri de muncă (95%) trebuie să fie priorităţi ale reconstrucţiei. Întreprinderile mici şi mijlocii generează 52,7% din valoarea adăugată totală şi angajează 65,8% din forţa de muncă a României, fiind esenţiale pentru crearea de locuri de muncă. Trebuie să creştem gradul de digitalizare, cu precădere al întreprinderilor mici şi mijlocii, care vor fi motorul redresării economice. Investiţia în companiile mici şi sprijinirea acestora să-şi atingă potenţialul digital vor asigura o Româ­nie mai puternică şi pregătită pentru viitor.

Însă, doar serviciile digitale şi de comunicaţii nu sunt suficiente. Oamenii trebuie să aibă şi competenţele necesare pentru a beneficia de avantajele unei societăţi digitale. Mai puţin de o treime dintre românii cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani au competenţe digitale de bază, conform Raportului DESI 2020. Trebuie să ne asigurăm că fiecare elev şi fiecare cetăţean are competenţe digitale pentru a beneficia de oportunităţi egale într-o societate digitală.

Reţelele digitale au avut un rol esenţial în susţinerea societăţii şi pentru a permite economiei să continue să funcţioneze în contextul pandemiei şi vor juca un rol crucial în procesul de reconstrucţie. Totul este dependent de infrastructuri digitale de cea mai bună calitate. Infrastructura de telecomunicaţii a reprezentat un activ extraordinar pentru Româ­nia până acum şi trebuie să păstrăm acest activ. Contextul actual creează urgenţa de a avea servicii de comunicaţii oriunde şi de a elimina decalajele digitale.

Fondurile de redresare sunt o oportunitate extraordinară pentru a construi şi a accelera progresul României. Într-o ţară cu unul dintre cele mai reduse PIB per capita din Europa, utilizarea eficientă a fondurilor Uniunii Europene în planul naţional de reconstrucţie va genera progres şi va modela economia Româ­niei şi societatea pentru următoarele decenii.

Sunt încrezătoare că vom continua să ne unim forţele pentru crearea unei societăţi pregătite pentru viitor şi că ne vom folosi priceperea, reţelele şi oportunităţile pentru atingerea acestui deziderat.

(C)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb