Economia Statelor Unite a crescut cu 4% în trimestrul al patrulea

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 ianuarie 2021

Economia Statelor Unite a crescut cu 4% în trimestrul al patrulea

Economia americană, prima a lumii, a înregistrat o creştere trimestrială anualizată de 4% în cel de-al patrulea trimestru al acestui an, potrivit datelor provizorii publicate de Biroul pentru analiză economică din Statele Unite. Ritmul de creştere, în linie cu estimările analiştilor, a venit după avansul trimestrial record de 33% din trimestrul al treilea. Evoluţia indică continuarea procesului de redresare al economiei americane, evoluţie în contrast cu cea a economiei europene care a reintrat în teritoriul contracţiei pe final de 2020 şi la începutul acestui an.

Creşterea economică a încetinit natural după un trimestru al treilea în care s-a recuperat o parte importantă din contracţia record de 31% din trimestrul al doilea şi la finalul căruia o bună parte din sprijinul guvernamental a expirat în anumite sectoare ale economiei. Per total, în 2020, economia americană a înregistrat o contracţie de 3,6%, cea mai severă din 1946 încoace. Însă, ca notă optimistă, în jumătatea secundă a anului trecut PIB-ul SUA a recuperat aproape trei sferturi din declinul suferit în prima jumătate a anului pandemic.

Performanţa din ultimele trei luni ale lui 2020 este notabilă şi prin prisma faptului că numărul de noi infectări zilnice din Statele Unite a atins maxime după maxime în perioada noiembrie-decembrie, momentul de maxim al celui de-al treilea val al pandemiei Covid-19. În prezent, pe frontul pandemic, atât numărul de noi cazuri cât şi cel de noi spitalizări este într-o descreştere puternică.

De notat că administraţia fostului preşedinte Donald Trump nu a impus restricţii de mobilitate dure în pandemie, cu excepţia perioadei ce a acoperit trimestrul al doilea din 2020. La nivel de state, însă, unii guvernatori au aplicat măsuri drastice pe finalul trimestrului patru, cum ar fi statul California, unul dintre cele mai mari în termeni de contribuţie la activitatea economică. California a anunţat însă recent încheierea lockdown-ului statal, iar accelerarea campaniei de vaccinare este aşteptată să sprijine optimismul agenţilor economici şi activitatea per total.

Cheltuielile de consum ale populaţiei (care reprezintă 70% din economie) au scăzut destul de puternic în trimestrul al patrulea pe fondul reducerii forţei de muncă, evoluţie ce a contribuit la încetinirea avansului economic. În medie, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,73% în fiecare lună din trimestrul patru în comparaţie cu o creştere lunară medie de 1,03% în trimestru al treilea.

O altă veste pozivită venită ieri este descreşterea cererilor iniţiale de şomaj depuse de americani pe final de ianuarie: acestea au fost în număr de 847.000 în săptămâna ce s-a încheiat pe 23 ianuarie. Estimările erau pentru un număr de 875.000 de cereri iniţiale noi de ajutor de şomaj. În săptămâna anterioară cererile iniţiale au fost în număr de 914.000. Cererile ce solicită continuarea ajutorului de şomaj au scăzut şi ele la 4,77 milioane de la 4,97 milioane în săptămâna precedentă. Estimarea era pentru o creştere la 5,09 milioane pentru săptămâna încheiată la 23 ianuarie.

Decembrie a fost cel mai probabil cea mai slabă lună ca activitate economică din trimestrul al patrulea, în timp ce luna ianuarie a adus o accelerare a activităţii economice, fapt reflectat de indicatorii PMI publicaţi recent de Markit Economics. Evoluţia din luna ianuarie a fost stimulată de adoptarea de către Congres a unui pachet fiscal în valoare de 900 de miliarde de dolari în finalul lunii decembrie care a conţinut şi cecuri în valoare de 600 de dolari pentru populaţie. În prezent, noua administraţie Biden negociază în Congres cu Republicanii adoptarea unui nou pachet de stimulare a economiei în valoare de 1,9 trilioane de dolari (ce ar trebui să conţină cecuri adiţionale de 1.400 de dolari de persoană). Pachetul ar putea sprijini revenirea rapidă a economiei americane: FMI estimează că pachetul respectiv ar aduce un plus de 5% economiei Statelor Unite în următorii cinci ani. FMI estimează de altfel pentru PIB-ul SUA o recuperare integrală a declinului cauzat de criza Covid-19 la finele lui 2021, cu un avans anual al PIB de 5,1% în acest an (estimare majorată de la 3,1%).

De notat şi faptul că Fondul estimează că PIB-ul din Marea Britanie şi zona Euro va rămâne cel mai probabil sub nivelul pre-pandemic până în 2022. De altfel, estimările de creştere pentru marile economii europene, Germania, Franţa, Spania, au fost diminuate recent în contextul aplicării de noi lockdown-uri în debutul acestui an.

Pentru cea mai mare economie a lumii mai există o estimare de creştere trimestrială a PIB de 7,2% pentru primul trimestru din 2021, conform celei mai recente rate anualizate calculate pe baza datelor ajustate pentru sezonalitate de Federal Reserve Bank of Atlanta în cadrul modelului GDPNow. Estimarea este relevantă datei de 27 ianuarie, revizuită uşor negativ de la 7,4%% în 19 ianuarie.

De notat că Federal Reserve (Fed) estima în finalul verii o scădere de 3,7% pentru economia americană, în linie cu evoluţia reală a PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb