Economia SUA ajunge la un moment de inflexiune

Ionut Paulenco, analist al platformei de investiţii eToro
Comunicate de presă / 19 aprilie 2021

Economia SUA ajunge la un moment de inflexiune

Economia SUA se află într-un moment de inflexiune şi va începe să crească mult mai rapid, în timp ce crearea de locuri de muncă se accelerează şi ea, potrivit preşedintelui Fed, Jerome Powell. El a lăudat campania de vaccinare şi pachetele de stimuli economici adoptate de Congres ca factori care au contribuit decisiv la recuperarea economică.


Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă prognozează o creştere a PIB-ului de 6-7% pentru acest an, ceea ce ar fi cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani.

Însă Powell a avertizat că redresarea este încă inegală, cu părţi ale economiei pe deplin recuperate, în timp ce alte sectoare, cum ar fi sectorul călătoriilor, sunt încă departe de revenirea la nivelele de dinaintea pandemiei. Rezerva Federala a indicat că nu va creşte ratele dobânzii până când piaţa forţei de muncă nu se va recupera pe deplin.

În martie inflaţia a crescut cu 0,6% faţă de luna anterioară, datele fiind aproape în concordanţă cu creşterea preconizată de 0,5%. Pieţele au perceput acest lucru ca fiind puţin probabil să convingă Rezerva Federală să îşi schimbe politica monetară.

Continuând pe o nota pozitivă, pieţele au fost surprinse plăcut joi de un număr mai mic decât era de aşteptat de noi cereri de ajutor de şomaj - în săptămâna care s-a încheiat pe 10 aprilie, au existat doar 576.000 de noi cereri, sub cele 700.000 aşteptate.

Cifrele Chinei - fierbinţi sau călduţe?

A doua cea mai mare economie mondială a raportat în primul trimestru al acestui an o creştere record a PIB-ului cu 18,3% faţă de anul precedent. Deşi cifra în sine pare impresionantă, ar trebui să ne amintim că economia chineză a fost blocată în primele trei luni ale anului trecut din cauza pandemiei, scăzând cu 6,8% - o cifră record.

Creşterea din primul trimestru al anului 2021 comparativ cu trimestrul IV al anului 2020 a fost mult mai modestă, de doar 0,6%, iar contextul internaţional, cu o relaţie comercială şi politică dificilă cu SUA, provoacă incertitudine.

Acesta este motivul pentru care Beijingul doreşte să menţină o viziune prudentă, evidenţiată prin stabilirea unui obiectiv modest de creştere economică de "peste 6%" pentru 2021 şi caută să menţină sprijinul fiscal şi monetar necesar.

România - perspective mai optimiste

România a avut şi ea o săptămână bună, agenţia de rating Standard & Poor revizuind perspectivele de la "negativ" la "stabil" din cauza riscurilor fiscale în scădere. S&P a menţinut în acelaşi timp ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută a statului român.

Îmbunătăţirea perspectivei indică faptul că măsurile de consolidare fiscală ale guvernului se bucură de credibilitate şi că finanţele publice şi poziţia externă ale României se vor stabiliza în următorii doi ani.

După ce s-a contractat în 2020 cu un modest 3,9%, S&P se aşteaptă ca economia României să-şi revină în acest an cu 5%, pe baza investiţiilor masive finanţate de UE şi a revenirii cererii interne.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb