Economia SUA, în prima scădere din ultimii trei ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 mai 2014

Economia SUA, în prima scădere din ultimii trei ani

Evoluţia neaşteptată trage dolarul în jos

Moneda americană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de euro, după ce administraţia de la Washington a anunţat că economia SUA a scăzut în primul trimestru din 2014, pentru prima oară în ultimii trei ani. În condiţiile date, investitorii consideră că banca centrală americană (Federal Reserve) va menţine dobânda cheie la nivelul minim record ca să stimuleze creşterea, ceea ce nu este în favoarea dolarului.

Dolarul a scăzut cu 0,2% la ora 10.51, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3612 unităţi/euro, după ce, în ziua anterioară, moneda americană urcase la cel mai ridicat curs din 13 februarie.

Departamentul Comerţului din SUA şi-a revizuit ieri, în scădere, estimarea privind mersul economiei americane în primele trei luni din anul curent, anunţând că PIB-ul a scăzut în primul trimestru din 2014 pentru prima oară în ultimii trei ani, ca urmare a declinului exporturilor, respectiv a iernii neobişnuit de reci care a afectat activitatea în majoritatea sectoarelor.

Conform cifrelor oficiale, PIB-ul SUA a scăzut cu 1% în perioada ianuarie-martie 2014, comparativ cu primele trei luni din 2013. În estimarea anterioară, din 30 aprilie, Departamentul Comerţului anunţa o creştere cu 0,1% a economiei americane în primul trimestru din anul curent, în ritm anual.

Evoluţia anunţată ieri este cea mai slabă după cea din primul trimestru din 2011.

Analiştii anticipau scăderea cu 0,5% a economiei SUA în perioada ianuarie-martie 2014, după avansul de 2,6% din ultimele trei luni din 2013.

Dar, specialiştii sunt de părere că situaţia din SUA s-a redresat în trimestrul curent, mai ales că datele referitoare la piaţa muncii şi activitatea din industrie sunt pozitive.

"E aproape luna iunie, iar datele anunţate (n.r. - ieri) privesc trimestrul întâi", spune, conform Bloomberg, Richard Franulovich, şef de departament la "Westpac Banking" Corp. din New York. Acesta arată că, într-adevăr, datele sunt slabe, dar, pe termen lung, perspectivele de creştere a economiei SUA sunt "mai sigure" decât cele referitoare la Europa, astfel că dolarul va reveni pe curs ascendent.

Potrivit Departamentului Comerţului din SUA, valoarea stocurilor acumulate în primele trei luni ale anului a urcat la 49 miliarde dolari, mult sub nivelul de 87,4 miliarde dolari estimat luna trecută. Însă, cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) au crescut cu 3,1% în primul trimestru din 2014, faţă de 3%, cât era ritmul de avans estimat anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb