ECONOMISTUL RADU CRĂCIUN:  "Încetinirea inflaţiei presupune, din păcate, şi o încetinire a consumului"

G.D.
Macroeconomie / 10 ianuarie 2023

"Încetinirea inflaţiei presupune, din păcate, şi o încetinire a consumului"

Economistul Radu Crăciun a declarat că încetinerea inflaţiei presupune şi o încetiniere a consumului, precizând că nu putem consuma la nivelul la care o făceam în urmă cu un an şi în acelaşi timp să vedem o scădere a inflaţiei, transmite News.ro.

Radu Crăciun a declarat, astăzi, la Prima News, că pentru micşorarea inflaţiei este nevoie de stimularea economisirii în dauna consumului.

"Se discută prea mult de cei care au credite, dar se discută prea puţin de cei care au depozite. Pentru că, până la urmă, cheia micşorării inflaţiei este legată în primul rând de stimularea economisirii în dauna consumului. Ori vestea proastă este că micşorarea consumului presupune inclusiv credite mai scumpe. Până la urmă trebuie să ne gândim la faptul că un procent de creştere a dobânzilor este şi în favoarea unei categorii de români, şi anume a acelora care, cum-necum, reuşesc să facă economii, reuşesc să pună banii în bănci şi speră ca aceste economii măcar să-şi conserve valoarea reală, dacă nu chiar să aibă şi un randament pozitiv în termeni reali", a explicat Radu Crăciun.

El a precizat că încetinirea inflaţiei presupune şi o încetinire a consumului.

"Din păcate, există şi o categorie care este dezavantajată, este cea a românilor care şi-au luat credite, dar până la urmă, încetinirea inflaţiei presupune, din păcate, şi o încetinire a consumului. Nu putem să continuăm să consumăm la nivelul la care o făceam acum un an şi în acelaşi timp să vedem inflaţia că scade. Lumea visează la o situaţie imposibilă, în care inflaţia scade, noi continuăm să consumăm la fel ca în trecut. Aşa ceva, din păcate, economic nu este posibil şi vreau să atrag atenţia faptului că riscul pe care îl avem în faţă nu este acela că inflaţia nu va scădea de la 17 la la 10. Asta se va întâmpla. Am atins un maxim. În continuare vom vedea o scădere a inflaţiei, dar marea provocare va fi cum ajungem să scădem de la 10 la 4 sau la 2%. Adică a doua porţiunea a scăderii inflaţiei pe care probabil că ar trebui să o vedem în 2024, aceasta este marea provocare, pentru că altfel riscăm să intrăm într-o morişcă a creşterilor salariale, creşterilor de preţuri şi inflaţia se cronicizează. Asta este marea problemă", a mai afirmat economistul Radu Crăciun.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Scaderea consumului este obligatorie daca se doreste cu adevarat protejarea planetei. Altfel, vorbe goale si demagogie de politicieni criminali.

    1. pai s-a ajuns sa fie fabricat totul ff prost ca sa-ti iei cat mai repede altul. intentionat. ceea ce-i criminal dar asta e capitalismul

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb