ECONOMISTUL-ŞEF AL BNR AVERTIZEAZĂ:  Majorarea punctului de pensie cu 40% va adânci dezechilibrele şi deficitul bugetar

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 februarie 2020

Orice creştere a pensiilor cu mai mult de 10% decât cresc nesustenabil salariile, nu face decât să dezechilibreze şi să adâncească deficitul, deoarece pensiile se plătesc pe baza salariilor nu pe bază de acumulări trecute, a declarat, ieri, conform Agerpres, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, în cadrul unui seminar de specialitate.

Valentin Lazea a spus: "Pensiile ar putea fi crescute fără corelarea cu creşterea, şi aceea sustenabilă, a salariilor. Lumea habar nu are în România, la 30 de ani de tranziţie, că avem un sistem de tip «pay as you go», adică pensiile de azi sunt plătite de salariaţii de azi. Orice creştere a pensiilor cu mai mult de 10% decât cresc, paranteză nesustenabil, salariile, nu face decât să dezechilibreze şi să adâncească deficitul. Pensiile se plătesc pe baza salariilor nu pe bază de acumulări trecute".

Economistul-şef al BNR a explicat că, dacă se aplică majorarea cu 40% a punctului de pensie, de la 1 septembrie, vom ajunge în 2022, când efectul va fi încorporat în totalitate, ca salariile şi pensiile să reprezinte împreună 22,2% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă o creştere de peste 6% faţă de anul 2015.

Valentin Lazea a mai spus: "Am avut o pierdere din relaxare fiscală de venituri de 3%. Avem o creştere potenţială prevăzută din salarii şi pensii de 6%. Astfel, 6% şi cu 3% înseamnă 9% pe care cu ce îi acoperi? Cu promisiuni".

Domnia sa a adăugat că este o iluzie dacă se consideră că toate aceste pierderi şi cheltuieli crescute pot fi compensate cu măsuri de genul eliminarea pensiilor speciale pentru 9.000 de persoane (magistraţi, diplomaţi, aviatori).

Economistul-şef al BNR a precizat: "Asta ar aduce, dacă s-ar aplica, 0,1% din PIB. Alte măsuri de genul ăsta sunt reducerea numărului parlamentarilor şi alte asemenea. Discuţia este complet defazată şi nu are legătură cu situaţia economică".

Valentin Lazea a subliniat că societatea românească nu consideră ca fiind bun public un buget situat la echilibru sau aproape de echilibru, cu deficite mici, iar acest lucru se vede foarte bine în viziunea cetăţenilor cu privire la bugetul de stat şi la dezechilibrul bugetar.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Persoanele care cer pensionare înainte de vârsta standard ( 63/ 65 de ani), în unele cazuri chiar de la 40 - 45 de ani ... sunt apte de _altă muncă _ și pot avea venituri lucrând altceva. Deci între 4o și 65 de ani să primească o pensie SIMȚITĂ ( exp. pe bază de contributivitate sau altfel.. de serviciu) . . Numai după vârsta de 65 să i se calculeze o pensie "SPECIALĂ" dar nu " NEsiMȚITĂ"...ci cu 2 - 2,5 puncte de pensie. . La majorarea de 40% de la 1 septembrie să nu se mărească punctul de pensie și pentru cei cu pensii, deja ENORME.! . Ar fi de bun simț un prag de 2 - 2,5 puncte de pensie. ; să nu mai avem cazuri cu pensii de peste 6-7.000 RON sau chiar mai mari decât salariul președintelui României... un raport echitabil-creștinesc-omenesc, între pensia medie și cea maximă..( cerută de persoanele care oricum au acumulat/agonisit, ca angajat cu salarii mari + alte privilegii). . Oare și... dincolo, în cazanul cu smoală vor cere UNII poziții SPECIALE.?! .. ; dar în paradis vor cere locuri mai la umbră sub mărul acela?! Rușineee.!

    Buna ziua , fiind relativ recent pensionata ,am inca in minte cifrele legate de punctul de pensie .

    In 2014 punctul de pensie era 790 ron ,anul acesta este 1265 ron . Inseamna o crestere de 60% fata de valoarea din 2014 ,deci in 6 ani. Noi toti care primim talon de pensie stim ca e deja o crestere rapida ,exceptionala inclusiv comparativ cu celelalte state vestice sau nu. Si tot noi toti pensionarii stim ca nu e fezabila o crestere de inca 40% de la 1 sept 2020 ,chiar daca multi evita sa declare asta ,sperind secret ca totusi va ramane in lege . Resping categoric demonizarea nediscriminatorie a tuturor pensionarilor pe baza  

    articolelor din Legea 127 introduse de parlamentari PSD ca si o nada pentru marea masa a pensionarilor ! 

    PSD a actionat astfel ca ,sub acoperirea campaniei media de la RTV (care poarta o enorma raspundere pentru asta ) sa poata reproiecta legea pensiilor astfel ca sa satisfaca interesele pecuniare ale unor grupuri de interese apropiate si subordonate PSD ( in scopul castigarii proximelor alegeri ). Deci s- a facut campanie puternica la televizor ca PSD remediaza "nedreptatile" gasit in Legea 263 (desi ,acel indice de coretie a fost introdus tot de un guvern PSD !) si face "justitie" (cum in mod inselator se numea ministeul ! 

    Sub acoperirea acesta ,s-a intervenit masiv in legea pensiilor 263 de maniera ca sa : reduca varsta de pensionare pe anumite segmente si profesii ; sa ajusteze anumite pensii pintr-o recalculare foate opaca ( iar sub valul acesta de recalculari de 100 000 de pensii se pot gasi abuzuri mari ,care pot sta ascunse sub enormitatea cifrei de dosare). inclusiv cumulul mai multor pensii si al tuturor celorlalte venituri sunt introduse recent de lege ,foarte probabil de grupuri foarte avizate si interesate . 

    Ce gasim in sistemul de pensie acum ,intr -un scurt intermezzo al altei guvernari ? Insjustitie multiplicata intre pensionari cu aceeasi contributivitate ,decalaje exponentiale de venituri platite prin casa de pensii intre diferite profesii ,accentuarea necesitatii de a vira de la buget catre bugetul casei de pensii ,pina la a pune in pericol stabilitatea insasi a sistemului .Toti romanii vor sa aiba un sistem de pensii functional ,iar cei care sunt acum in campul muncii si si fac o priectie de pensie ,sunt decurajati de Legea 127.

    Deci acestea fiind incluse in legislatie ,nu pot fi culpabilizati pensionarii in ansamblu ,ca nu depinde de ei . Partea buna e ca noi ,pensionarii suntem crescuti in vremuri de stabilitate si stim ca ceea ce a introdus PSD in lege pt septembrie 2020 nu e posibil ,exact asa cum domnul ec V Lazea exprima ,sustinut de conducerea BNR . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb