ECOURI MONDIALE The New York Times: România "descoase" statul de drept

Vlad F. Dumea
Ziarul BURSA #Politică / 6 iulie 2012

The New York Times: România "descoase" statul de drept

Kim Lane Scheppele: Ponta nu respectă limitele legale, este periculos

Editorialistul Kim Lane Scheppele, coleg la Princeton cu economistul Paul Krugman, a scris, ieri, în The New York Times, că o criză politică a cuprins ţara noas­tră, după ce premierul de stânga, Victor Ponta, "taie şi spânzură" prin instituţiile constituţionale în efortul de eliminare a competiţiei politice.

Scheppele a notat că, în ultimele câteva zile, Ponta şi partidul său de centru-stânga, USL, au demis preşedinţii ambelor Camere ale Parlamentului, Avocatul Poporului, au ameninţat judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) cu demiterea şi a interzis revizuirea actelor parlamentare de către CCR - toate cu scopul să facă mai uşor pentru Ponta îndepărtarea Preşedintelui Traian Băsescu de la Cotroceni.

În editorialul de ieri, Scheppele a precizat că în doar cele câteva luni aflate în funcţie, Guvernul premierului Ponta a cauzat multe daune politice. Cu ochii pe alegerile generale din toamnă, Guvernul a emis o lege (sic) electorală (ulterior respinsă de CCR) care ar face mult mai uşor pentru actualul Guvern să rămână la putere.

Editorialistul mai menţionează că Guvernul deja a neutralizat efectele legale ale deciziilor oponenţilor importanţi - ale Curţii Constituţionale şi ale Preşedintelui - prin preluarea controlului publicării gazetei oficiale (n.r. Monitorul Oficial) care determină când intră în vigoare legile şi ordonanţele. Astfel, subliniază Scheppele, dacă Guvernul nu publică deciziile Curţii şi decretele Preşedintelui, atunci acestea, pur şi simplu, nu au putere legală.

Jurnalistul NY Times a adăugat că lucrurile se mişcă repede şi că o altă democraţie a UE îşi "descoase" statul de drept prin atacarea tuturor constrângerilor legale asupra puterii primului-ministru.

Publicaţia a evidenţiat că în spatele acţiunilor disperate din ultimele câteva zile se află un mediu politic intens polarizat, alimentat de criza economică.

Kim Lane Scheppele intră, apoi, în detaliu privind evenimentele politice din ţara noastră, menţionând conflictul dintre premier şi preşedinte privind reprezentarea la Bruxelles, precum şi situaţia plagiatului şi diplomei lui Ponta. Jurnalistul a notat că "toate aceste maşinaţii" sunt îndreptate spre o singură ţintă: Preşedintele Băsescu, Ponta nepierzând nicio oportunitate să-l acuze pe şeful statului de absolut orice: de la scoaterea în evidenţă a plagiatului premierului până la incitarea judecătorilor Curţii Constituţionale împotriva sa.

Guvernul se mişcă rapid pentru eliminarea lui Băsescu, mai afirmă Scheppele, adăugând că, prin neutralizarea Curţii Constituţionale, demiterea Avocatului Poporului şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, nu este nicio instituţie a statului care să se împotrivească votului de demitere.

Chiar dacă eforturile de îndepărtare a Preşedintelui şi a judecătorilor Curţii Constituţionale nu se materializează, editorialistul apreciază că nu este o imagine foarte plăcută, atunci când un guvern democratic o ia razna, subliniind că furia lui Ponta împotriva Constituţiei arată că aces­ta nu respectă limitele legale şi că este periculos.

Scheppele conchide că Ponta ar putea avea aceleaşi ambiţii ca şi omologul său ungar, Viktor Orban, deşi, până acum, nu a reuşit să schimbe întregul sistem de putere. Editorialis­tul consideră că Ponta pare concentrat pe eliminarea indivizilor particulari care i se opun şi nu pe schimbarea întregului sistem constituţional într-o dictatură, însă precauţionează că aces­tea sunt încă zilele de început ale puterii pentru Ponta.

Franţa cere Guvernului să respecte valorile democratice şi statul de drept

Franţa cere Executivului din ţara noastră "să respecte valorile democratice şi statul de drept", potrivit Radio France Internationale (RFI). Cu ocazia unui punct de presă cotidian, purtătorul de cuvânt al Minis­terului francez de Externe a mai precizat că "toate statele membre în UE trebuie să respecte de asemenea echilibrul puterilor în cadrul instituţiilor pe care le au".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Bernard Valéro, întrebat fiind de ce Parisul nu a reacţionat până acum la evenimentele din ţara noastră, a precizat: "Româ­nii şi numai ei trebuie să se pronunţe asupra procedurilor în curs".

RFI mai citează Ziarul Libération, şi el cu simpatii de stânga, care a anunţat că "Victor Ponta a lansat războiul împotriva preşedintelui său", în timp ce publicaţia de dreapta, Le Point, a notat că Parlamentul român a lansat dezbaterile privind destituirea lui Traian Băsescu, "o procedură excepţională în România post-comunistă".

Doi europarlamentari cer măsuri ale CE împotriva ţării noastre

Alain Lamassoure, preşedintele Comitetului Bugetar al Parlamentului European şi Elmar Brok, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe, au declarat, ieri, că o serie de decizii ale Guvernului României, din ultimele zile, sunt îngrijorătoare, şi "Comisia Europeană (CE) trebuie să acţioneze acum şi să pună ţara sub supraveghere", potrivit unui comunicat de presă al Grupului PPE.

Cei doi europarlamentari au mai adăugat: "Modul în care au fost înlocuiţi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, printr-o procedură rapidă, este la fel de îngrijorător din punc­tul de vedere al principiilor statului de drept. Cerem Comisiei Europene să monitorizeze şi să examineze toate aceste probleme prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi să prezinte un raport în următoarele săptămâni. Raportul ar trebui să includă şi unele măsuri".

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a declarat, ieri, citat de Mediafax, că este important pentru ţara noastră ca politicienii să menţină credibilitatea statului român pe pieţele financiare, să respecte Constituţia, instituţiile statului, deciziile instanţelor judecătoreşti, inclusiv ale Curţii Constituţionale. "Este important pentru politicienii români să menţină credibilitatea statului român pe pieţele financiare şi să asigure respectarea statului de drept", a afirmat ambasadorul britanic.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa ne lase-n pace.! Cand suspendabilul cotrocenist taia salarii si pensii ,era democratie !? Acum nu este, cfm acestui articol. Dl Ambasador al perfidului Albion joaca rolul de al doilea Gitenstein? Isi depaseste atributiile si-l taxam ca atare! Avem evidenta ,istorica, a raptului provocat tarii noastre ,in timp,de englezi. Romania nu este colonie engleza ,nici franceza si nici americama. Nu ne impresioneaza aluzia ca autorul american al articolului face referire la P.Krugman! Iar cuviosii membri ai parohiei dlui Barosso sa se informeze mai bine . In rest ,articolul dlui Drumea este bine venit ,ca informatie.

    1. Aşa-i ! Ne-au belit cu semnătura lui Nasty - Luck mână rece - Mittal Galaţi , Bechtel, Alro etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb