EDIŢIE ANIVERSARĂ BURSA - 30 DE ANI Între sfârşitul istoriei şi Marea Resetare

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Editorial / 24 august 2020

Călin Rechea

Francis Fukuyama a început să scrie şi să vorbească despre "sfârşitul istoriei" cu puţin timp înainte de primul număr al ziarului BURSA, în urmă cu trei decenii.

Ideile sale au fost apoi incluse în cartea "Sfârşitul istoriei şi ultimul om", care a rămas în istorie prin prognozele complet eronate cu privire la viitorul democraţiilor liberale, care au "evoluat" către forma fără conţinut de astăzi.

Aici nu s-a ajuns din cauza "obstacolelor" ridicate de noii actori precum China sau Rusia, în special China, ci din cauza "viziunii" elitelor vestice, care privesc cetăţeanul doar ca pe un consumator, care este încurajat să împrumute cât mai mult din viitor pentru a asigura "creşterea" economică de astăzi.

Creditarea iresponsabilă, atât a consumatorilor individuali cât şi a guvernelor, a făcut inevitabilă criza financiară de la sfârşitul deceniului trecut, care a fost urmată de panica autorităţilor monetare şi fiscale.

Noile "politici", în special cele monetare, au avut ca scop menţinerea unui status quo nesustenabil şi au fost găsite tot felul de explicaţii pentru aşa-numita "stagnare seculară".

Apoi au venit soluţiile absurde şi profund imorale oferite de bancherii centrali, sub forma dobânzilor negative şi a pornirii tiparniţei. Acestea au fost acceptate necondiţionat de cetăţenii speriaţi, care au "abdicat" de la orice evaluare critică a "soluţiilor".

Acţiunile din ultimul deceniu ale acestor instituţii nu ar produce doar îngrijorare pentru un observator din urmă cu trei decenii, ci pur şi simplu groază în faţa iresponsabilităţii manifestate de acestea, mai ales pe fondul a ceea ce profesorul Paul Romer, laureat al Premiului Nobel în 2018, numeşte "regresul ştiinţei macroeconomice de mai bine de treizeci de ani", în condiţiile în care "fluctuaţia variabilelor economice este explicată prin forţe cauzale imaginare".

De parcă acest lucru nu ar fi fost de ajuns, acest cadru "ştiinţific" pe baza căruia băncile centrale doresc să planifice economiile, este "suplimentat" de o aroganţă uimitoare a bancherilor centrali, care însoţeşte, de obicei, o ignoranţă la fel de mare.

De ce au fost acceptate atât de mult timp "soluţiile" băncilor centrale? Reputatul profesor american Thomas Sowell oferă răspunsul: "intelectualii au schimbat rolul educaţiei în şcoli şi facultăţi, de la echiparea tinerilor cu aptitudinile intelectuale şi cunoaşterea care să le permită formarea propriilor opinii, la îndoctrinarea cu nişte concluzii deja stabilite".

Astfel s-a ajuns în stadiul în care efectele politicilor monetare ultrarelaxate nu mai pot fi "îndreptate" tot prin politici similare, dar cu o magnitudine tot mai mare.

În condiţiile în care economiile, atât cele dezvoltate cât şi cel în curs de dezvoltare, sunt "populate" cu un număr impresionant de firme zombi, inovaţia şi-a pierdut complet "strălucirea", iar productivitate este tot mai scăzută.

Consecinţa a venit imediat: balanţa veniturilor s-a înclinat în defavoarea gospodăriilor, care au fost nevoite să apeleze la împrumuturi, în timp ce deţinătorii activelor financiare au privit cum le sporesc averile.

Acumularea accelerată a datoriilor în ultimele decenii s-a transformat într-o povară covârşitoare, iar acum nu mai există loc pentru "stimularea" economiilor cu ajutorul noilor credite, indiferent de costurile de finanţare.

Nivelul ridicat al datoriilor, pe fondul perpetuării politicilor monetare expansioniste, a condus şi la apariţia tot mai frecventă a crizelor financiare, al căror efect negativ asupra potenţialului de creştere economică s-a accentuat.

Iar cum crizele cereau intervenţii ale băncilor centrale şi guvernelor pentru stabilizarea situaţiei, atât numărul cât şi magnitudinea acestor intervenţii a crescut până când s-a ajuns în situaţia în care pieţele nu mai există.

Profundele dezechilibre economice şi sociale determinate de politicile monetare iresponsabile sunt negate cu vehemenţă de băncile centrale, în ciuda unor studii tot mai numeroase care arată că accentuarea inegalităţii din punct de vedere al avuţiei este o consecinţă inevitabilă a politicilor monetare expansioniste sau a unor opinii "răzleţe" în acelaşi sens din partea unor oficiali ai Federal Reserve.

Aceste opinii nu sunt, deocamdată, suficiente pentru a impune punctul de vedere conform căruia oprirea procesului de adâncire a inegalităţii nu poate fi realizată fără eliminarea politicilor monetare expansioniste.

De fapt, înclinarea artificială a balanţei în favoarea deţinătorilor de active financiare poate căpăta o nouă "faţă" într-un viitor deloc îndepărtat, după cum scrie profesorul american Joel Kotkin în cartea sa recentă "Venirea neo-feudalismului", care se doreşte un "avertisment pentru clasa de mijloc la nivel global".

"Feudalismul se întoarce, la mult timp după ce s-a crezut că a fost aruncat la coşul de gunoi al istoriei", scrie profesorul Kotkin, în condiţiile în care "o nouă formă de aristocraţie se dezvoltă în Statele Unite şi în alte ţări, pe fondul unei tendinţe de concentrare în tot mai puţine mâini a avuţiei din economia noastră post-industrială".

Cât va mai fi acceptată această stare de lucruri şi direcţia în care se îndreaptă democraţiile liberale? Se pare că întrebarea îngrijorează tot mai mult elitele globale, cel puţin pe cele cunoscute sub denumirea generică "omul de la Davos", care încearcă să preia iniţiativa.

Pe site-ul organizaţiei World Economic Forum a fost publicată recent iniţiativa "Marea Resetare", care "este necesară pentru a construi un nou social contract care respectă demnitatea fiecărei fiinţe umane", după cum a precizat Klaus Schwab, preşedintele organizaţiei.

Marea Resetare va fi subiectul dezbaterilor în cadrul viitoarei întâlniri anuale de la Davos din ianuarie 2021, iar iniţiativa are ca scop "modelarea" redresării după criza generată de pandemia de coronavirus.

"Pandemia reprezintă o fereastră rară, dar îngustă, de oportunitate pentru a reflecta asupra lumii noastre, pentru reimaginarea şi resetarea ei", a mai declarat Klaus Schwab.

Marea Resetare propusă de preşedintele WEF este caracterizată de analistul

Oare se va încerca o "centralizare" a eforturilor de a face o lume mai bună şi mai dreaptă, care va avea ca rezultat un coşmar mai mare decât cel ilustrat de George Orwell în "1984" sau Aldous Huxley în "Brava lume nouă"?

Analistul american Martin Armstrong consideră că Marea Resetare propusă de preşedintele WEF este "probabil cea mai scandaloasă strategie politică pentru eliminarea drepturilor omului" şi afirmă că "nu a existat un complot mai diabolic în istoria omenirii".

Acum, poate mai mult ca niciodată, este nevoie de o presă care să promoveze gândirea critică sub orice formă. În acest context, este deosebit de important ca ridicarea întrebărilor relevante în faţa cititorilor, care se pot dovedi mai importante decât oferirea unor răspunsuri, să devină prioritară.

Se pare că ziarul BURSA are mult de lucru şi pentru următorii 30 de ani.

La mulţi ani, BURSA!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dl Rechea,cu tot respectul,dar consider ca ceea ce scrieti sunt niste aberatii! Vorbiti de egalitate sociala,dar uitati ca mai mult de jumatate din poulatia lumii a avut comunism! Cand au ajuns la infometare,l-au abandonat! Cel mai relevant exemplu este China! Informeaza-te si dumneata cum a fost situatia in China si cum este acum! China este guvernata de un partid comunist care aplica economia semi-capitalista! Partidul comunist chinez continua sa faca propaganda,asa cum faci si dumneata,vorbind despre egalitate si demnitate sociala,dar in acelasi timp au foarte multi membri de partid care sunt miliardari,iar oamenii de rand lucreaza cu aproximativ 150$ salariu minim ! Partidul comunist chinez cunoaste foarte bine ca numai cu o economie de tip capitalist poate creste nivelul de trai pentru cetateni! China nu se va intoarce la economia de tip comunist,pentru ca vor muri din nou de foame ca pe vremea lui Mao!Se pare ca dumneata nu ai invatat mai nimic din istorie,dl Rechea! Dumneata vorbesti de egalitate sociala,dar nu cred ca stii care este nivelul de trai mediu pentru intreaga planeta! Statisticile spun ca puterea de cumparare medie la nivel global este egala cu nivelul de trai din Serbia! Tinand cont ca multe tari ale lumii,inclusiv Rusia si Romania,traiesc peste nivelul mediu global,se pune urmatoarea intrebare: dumneata si Putin,acceptati sa traiti asa cum se traieste in Serbia? Pentru ca egalitate sociala inseamna sa imparti toti banii in mod egal la toti cetatenii lumii! Dupa ce se va realiza egalitatea sociala,saracirea populatiei se va adanci deoarece nimeni nu va produce asa cum se produce in capitalism! Exact asa s-a intamplat si in Romania intre anii 1945-1989! Dar dumneata nu cunosti aceste lucruri! Poate ca nu ai trait intr-o tara socialista si de aceea nu cunosti! Sau poate ca stii si dumneata cum stau lucrurile si care este realitatea,dar din motive pe care numai dumneata le cunosti cred ca dezinfomezi! Cel putin ar fi trebuit sa scrii in articole ceea ce consideri dumneata ca este corect si bine,fara sa citezi mereu pe nu stiu care autor sau jurnalist! Consider ca este o aberatie sa spui ca este mult mai important sa ridici intrebari pe care eu sincer le consider irelevante,in loc sa vii cu solutii si propuneri! Eu personal ma intreb daca ziarul Bursa plateste bani pentru articole precum cele pe care le scrii dumneata????

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb