În plin secol XXI, Ministerul Educaţiei este pe cale să rezolve, parţial, spinoasa problemă ...grupurilor sanitare aflate în exteriorul şcolilor. Situaţia ar fi amuzantă dacă nu ar fi pur şi simplu dramatică. E greu să discuţi cu seriozitate despre manuale digitale, tablete pentru fiecare elev, performanţă şcolară atunci când, în aproape 30 de ani, nu ai fost capabil ca guvernant să rezolvi problema toaletelor.
Săptămâna trecută, Ministerul Educaţiei a semnat un protocol menit să asigure cadrul instituţional pentru funcţionarea şi dezvoltarea unui proiect, care îşi propune renovarea, în perioada iulie - septembrie 2018, a grupurilor sanitare situate în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, unităţi selectate din toată ţara, cu sprijinul MEN. Proiectul nu beneficiază de nicio susţinere financiară din bani publici.
Ministrul Educaţiei, Valentin Popa a anunţat semnarea protocolului: "Sunt încântat să dau curs favorabil solicitării Cersanit România pentru a încuraja implicarea mediului privat în acţiuni menite să asigure copiilor un mediu sănătos, într-o infrastructură corespunzătoare, determinând astfel şi modelarea umană a elevilor. Trebuie spus, în context, că Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare, implementează două proiecte privind infrastructura şcolară - Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii în România şi Proiectul de Reabilitare a Infrastructurii Şcolare -, în valoare totală de aproape jumătate de miliard de euro".
Ministerul Educaţiei Naţionale va facilita identificarea şcolilor care îndeplinesc criteriile tehnice de participare la proiect, printre care amintim: existenţa unui spaţiu dedicat grupurilor sanitare în planul clădirii, existenţa autorizaţiilor necesare realizării proiectului de renovare, racordarea funcţională la apă şi canalizare. De aici rezultă că nu toate şcolile vor avea parte de această binefacere, fiind evident că obţinerea tuturor autorizaţiilor reprezintă o încercare grea, ca să nu mai vorbim de racordarea la apă curentă şi canalizare. Termenele de realizare a proiectului sunt: martie - lansare proiect; aprilie - mai: evaluarea grupurilor sanitare, în şcolile eligibile şi elaborarea devizelor tehnice; aprilie - august: colectarea bugetului de renovare asigurat de Cersanit România şi planificarea bugetului, conform devizelor tehnice; iulie - septembrie: renovarea grupurilor sanitare din şcolile selectate; septembrie: anunţarea bilanţului şi încheierea proiectului.
La începutul acestui an, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop anunţă că încă avem 2.418 unităţi şcolare cu grupurile sanitare în exterior, dar promite că problema va fi rezolvată în următorii trei ani prin aplicarea programului de guvernare. Ministrul Educaţiei a oferit şi un tabel cu numărul de astfel de unităţi şcolare din fiecare judeţ al ţării, cele mai multe sunt în Vaslui (389), Suceava (219), Botoşani (207) şi Iaşi (207), iar cele mai puţine în Ilfov (o singură unitate), Mureş (două), Giurgiu (opt) şi Covasna (10).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2018, 09:19)
dupa ce directorii, in rural, au beneficiat de sume imp. de bani si i-au cheltuit destul de aiurea , ne mai si vaitam? sunt cazuri care au cumparat odorizante wc desi nu aveau toaleta decat in fundul curtii. ca asa e in Romania.