EDUCAŢIE Parteneriat pentru... grupurile sanitare

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Cultură / 2 aprilie 2018

Parteneriat pentru... grupurile sanitare

În plin secol XXI, Ministerul Educaţiei este pe cale să rezolve, parţial, spinoasa problemă ...grupurilor sanitare aflate în exteriorul şcolilor. Situaţia ar fi amuzantă dacă nu ar fi pur şi simplu dramatică. E greu să discuţi cu seriozitate despre manuale digitale, tablete pentru fiecare elev, performanţă şcolară atunci când, în aproape 30 de ani, nu ai fost capabil ca guvernant să rezolvi problema toaletelor.

Săptămâna trecută, Minis­terul Educaţiei a semnat un protocol menit să asigure cadrul instituţional pentru funcţionarea şi dezvoltarea unui proiect, care îşi propune renovarea, în perioada iulie - septembrie 2018, a grupurilor sanitare situate în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, unităţi selectate din toată ţara, cu sprijinul MEN. Proiectul nu beneficiază de nicio susţinere financiară din bani publici.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa a anunţat semnarea protocolului: "Sunt încântat să dau curs favorabil solicitării Cersanit România pentru a încuraja implicarea mediului privat în acţiuni menite să asigure copiilor un mediu sănătos, într-o infrastructură corespunzătoare, determinând astfel şi modelarea umană a elevilor. Trebuie spus, în context, că Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare, implementează două proiecte privind infrastructura şcolară - Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii în România şi Proiectul de Reabilitare a Infrastructurii Şcolare -, în valoare totală de aproape jumătate de miliard de euro".

Ministerul Educaţiei Naţionale va facilita identificarea şcolilor care îndeplinesc criteriile tehnice de participare la proiect, printre care amintim: existenţa unui spaţiu dedicat grupurilor sanitare în planul clădirii, existenţa autorizaţiilor necesare realizării proiectului de renovare, racordarea func­ţională la apă şi canalizare. De aici rezultă că nu toate şcolile vor avea parte de această binefacere, fiind evident că obţinerea tuturor autorizaţiilor reprezintă o încercare grea, ca să nu mai vorbim de racordarea la apă curentă şi canalizare. Termenele de realizare a proiectului sunt: martie - lansare proiect; aprilie - mai: evaluarea grupurilor sanitare, în şcolile eligibile şi elaborarea devizelor tehnice; aprilie - august: colectarea bugetului de renovare asigurat de Cersanit România şi planificarea bugetului, conform devizelor tehnice; iulie - septembrie: renovarea grupurilor sanitare din şcolile selectate; septembrie: anunţarea bilanţului şi încheierea proiectului.

La începutul acestui an, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop anunţă că încă avem 2.418 unităţi şcolare cu grupurile sanitare în exterior, dar promite că problema va fi rezolvată în următorii trei ani prin aplicarea programului de guvernare. Ministrul Educaţiei a oferit şi un tabel cu numărul de astfel de unităţi şcolare din fiecare judeţ al ţării, cele mai multe sunt în Vaslui (389), Suceava (219), Botoşani (207) şi Iaşi (207), iar cele mai puţine în Ilfov (o singură unitate), Mureş (două), Giurgiu (opt) şi Covasna (10).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dupa ce directorii, in rural, au beneficiat de sume imp. de bani si i-au cheltuit destul de aiurea , ne mai si vaitam? sunt cazuri care au cumparat odorizante wc desi nu aveau toaleta decat in fundul curtii. ca asa e in Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb