EDUCAŢIE ŞI CULTURĂ ÎN 2015: Investiţiile prioritare vizează reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor, transportul elevilor şi aşezămintele culturale

Elena Deacu
Cultură / 15 ianuarie 2015

Investiţiile publice prioritare în domeniul educaţiei vizează reabilitarea şi modernizarea şcolilor şi grădiniţelor, asigurarea condiţiilor pentru obţinerea avizului sanitar şi asigurarea transportului tuturor elevilor la şcoală, potrivit declaraţiilor realizate astăzi de ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice (MDRAP), Liviu Dragnea.

"În anul 2015, vom reabilita şi moderniza 500 de şcoli şi grădiniţe în care vor învăţa, în condiţii europene, 180.000 de copii. Cea mai mare parte dintre aceste obiective vor fi finalizate până la începerea anului şcolar. Ele au fost selectate în colaborare cu Ministerul Educaţiei, dintr-un total de peste 1.400 de şantiere începute cu mulţi ani în urmă şi abandonate. În perioada următoare, până în martie, Ministerul Educaţiei, cu sprijinul nostru şi al autorităţilor locale, va stabili care este următorul pachet de unităţi şcolare unde vor începe investiţiile", a afirmat ministrul Dragnea.

Vor fi reabilitate şi modernizate grădiniţele şi clădirile unităţilor şcolare: săli de clasă, laboratoare de specialitate, ateliere şcolare. Modernizarea va include dotarea acestora cu echipamente, grupuri sanitare, săli de sport şi construirea campusurilor şcolare.

Din cele 500 de unităţi şcolare, 304 sunt investiţii finanţate din Programul Operaţional Regional, după ce a fost majorat cu 240 de milioane de euro de la POS Mediu şi POS Transport, iar 106 unităţi sunt finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Obţinerea avizului sanitar este al doilea obiectiv pentru 2015: "În România sunt peste 2.500 de unităţi şcolare care nu îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea avizului sanitar. Marea majoritate a acestor unităţi, peste 90%, sunt în această situaţie din cauza lipsei apei potabile şi a grupurilor sanitare. Am stabilit, împreună cu domnul ministru al învăţământului, ca toate şcolile din România să îndeplinească condiţiile pentru avizul sanitar şi, astfel, ne-am propus ca, în perioada ianuarie-martie, să facem împreună un inventar riguros al tuturor cauzelor, pentru fiecare şcoală, care împiedică obţinerea avizului sanitar. În aprilie-mai, vom stabili exact ce trebuie făcut, iar în iunie să înceapă execuţia lucrărilor", a precizat Liviu Dragnea.

Asigurarea transportului pentru elevi este al treilea obiectiv: "În acest an, vom achiziţiona tranşa a II-a şi a III-a de microbuze şcolare, pentru a onora toate solicitările. În total, în 2015, 1.981 de microbuze şcolare vor transporta peste 130.000 de elevi. În anul 2014, au fost achiziţionate şi distribuite deja 500 de microbuze. În ianuarie-martie 2015, vor fi livrate alte 465 din tranşa a doua, iar în iulie-septembrie 2015, restul de 1.016, în aşa fel încât, până la începerea anului şcolar, toate solicitările să fie onorate şi toţi copiii care au nevoie de transport să poată beneficia de microbuze", a menţionat ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

În domeniul culturii, se va urmări creşterea accesului la cultură pentru comunităţile locale. Astfel, în 2015, se va urmări finalizarea lucrărilor de reabilitare a 250 de aşezăminte culturale, beneficiarii fiind peste 1.500.000 de cetăţeni. "Am avut discuţii cu dl. Ioan Vulpescu, noul ministru al culturii, şi împreună am hotărât să începem acest program ambiţios. Există, în special în mediul rural, o dorinţă uriaşă din partea comunităţilor locale de a avea acces la cultură", a dorit să sublinieze ministrul Liviu Dragnea.

Lucrările vor include consolidarea, reabilitarea termică, înlocuirea instalaţiilor sanitare şi electrice, dotarea cu echipamente (instalaţii de sonorizare, video, echipamente IT) şi mobilier specific. Vor fi modernizate săli de spectacole între 100 şi 250 de locuri, sedii de biblioteci, spaţii muzeale şi administrative. De asemenea, în oraşele mai mari, municipii şi municipii reşedinţă de judeţ, se vor reabilita clădirile cu destinaţie culturală deja existente: case de cultură, teatre, biblioteci ş.a.

"Pentru construcţiile noi, am stabilit să identificăm alte obiective, care să intre în tranşa a doua de investiţie - să înceapă în 2015 şi să se finalizeze în 2016", a precizat ministrul Liviu Dragnea. Este vorba despre alte 250 de aşezăminte culturale şi obiective culturale reprezentative, pe care Ministerul Culturii le va prezenta. "Pentru aşezămintele culturale noi, există un proiect tip, care a fost adoptat în urma unui concurs de soluţii şi stabilit de către o comisie formată din specialişti - arhitecţi, proiectanţi şi oameni de cultură" şi care cuprinde o sală multifuncţională cu o capacitate minimă de 250 de locuri (dintre care 70 pe gradene amovibile), spaţii anexe (cabine pentru actori, foaier, bufet, garderoba etc.), sală de conferinţe, spaţiu de expoziţii, centru de informare, săli de activităţi, bibliotecă - mediatecă şi un mic depozit pentru cărţi. De asemenea, obiectivele vor fi dotate cu echipamente ca panouri solare şi fotovoltaice, pentru obţinerea energiei din surse regenerabile şi creşterea performanţei energetice a clădirii.

Prezent la conferinţă, ministrul educaţiei şi cercetării ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a precizat că, până în luna martie, împreună cu colegii din minister, autorităţile locale şi MDRAP, se va deplasa în fiecare judeţ pentru a identifica şcolile care au cea mai mare nevoie de reabilitare şi elementele necesare pentru obţinerea autorizaţiei sanitare.

La rândul său, Ioan Vulpescu, ministrul culturii, a adăugat că programul ar trebui să includă nu doar reabilitarea clădirilor, a aşezămintelor culturale, ci şi formarea personalului necesar.

Pentru realizarea acestor obiective, între cele trei instituţii au fost încheiate astăzi acorduri de colaborare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb