Educaţie: sindicatele suspendă greva, dar rămân în alertă

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 13 iunie 2023

Educaţie: sindicatele suspendă greva, dar rămân în alertă

Părinţii şi elevii se pot pregăti aşa cum se cuvine de... vacanţă sau de examenele de la final de an, incertitudinea a luat sfârşit. Greva care a ţinut pe toată lumea implicată într-un fel sau altul în procesul de învăţământ a fost suspendată. Profesorii au reuşit un tur de forţă în care au negociat dur cu autorităţile, deşi asta nu a însemnat neapărat un succes. Teoretic, o parte dintre cererile lor au fost acceptate, practic, rămâne de văzut şi dacă această parte va fi respectată. Pe acest lucru insistă şi sindicaliştii, care rămân în alertă.

Sindicatele din educaţie au anunţat, ieri, că greva generală declanşată în 22 mai se suspendă. Sindicaliştii au precizat, însă, că dacă în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă privind salariile din învăţământ, greva va fi reluată. "Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie «SPIRU HARET», în urma consultării liderilor organizaţiilor sindicale afiliate, în cadrul şedinţelor Colegiilor liderilor celor două federaţii, au luat decizia suspendării grevei generale", anunţă sindicaliştii. Ei au condiţionat suspendarea protestului de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urma să fie aprobată în şedinţa de Guvern de luni, a unui paragraf distinct: "Principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public; acordării primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024". "În situaţia în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă, greva va fi reluată".

Premierul Nicolae Ciucă a declarat în deschiderea şedinţei de guvern, că în deplină responsabilitate a liderilor coaliţiei, a Guvernului şi în deplin dialog cu sindicatele, cu reprezentanţii profesorilor, părinţilor, elevilor, aceştia au considerat că este absolut necesar să încheie acest conflict de muncă din educaţie, pentru a se încheia anul şcolar şi să se desfăşoare Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul. Şeful Executivului a mai spus că Guvernul va adopta Ordonanţele de urgenţă, una care vizează creşterile salariale de la bugetul de stat şi una care priveşlte alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanţare europeană: "Cum am agreat cu liderii sindicatelor din educaţie, astăzi, pe baza discuţiilor de ieri şi a angajamentelor tuturor părţilor implicate în soluţionarea conflictului de muncă, am decis la nivelul coaliţiei şi în deplin consens cu liderii de sindicat ca odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta şi ne vom ţine de cuvânt, cum am făcut-o şi până acum, prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă cu elementele de conţinut, aşa cum au fost ele agreate cu sindicatele". Premierul a mai precizat: "Ca atare, coaliţia de guvernare, guvernul pe care îl conduc, au asumat cu maximă responsabilitate, pentru interesul public, pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educaţie şi încă o dată subliniez că sunt probleme care s-au acumulat în ani foarte mulţi. Nu vreau să dau vina pe o anume moştenire dar adevărul acesta este, în atâţia ani de zile s-au strâns o serie întreagă de neajunsuri, o serie întreagă de probleme care trebuie rezolvate şi în deplină responsabilitate a liderilor coaliţiei, a Guvernului şi în deplin dialog cu sindicatele, cu reprezentanţii profesorilor, părinţilor, elevilor, am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă şi să asigurăm dascălilor şi întregului sistem de educaţie, părinţilor, elevilor, soluţia prin care să putem să încheiem anul şcolar, să se deruleze Evaluarea Naţională şi desigur examenul de Bacalaureat".

Conflictul a fost rezolvat, dar un lucru este cert, pe relaţia profesori - autorităţi există o lipsă de încredere greu de explicat pentru un stat serios.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat că asistăm la o victorie a tuturor celor care au susţinut educaţia. Ea a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţă două Ordonanţe de urgenţă care oferă garanţiile solicitate de cadrele didactice, pentru a avea încredere că rolul lor este recunoscut: "Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susţinut educaţia, în ultimele săptămâni, în ultimele luni dar aş spune eu şi o dovadă că importanţa educaţiei în societate este recunoscută din ce în ce mai mult". Ministrul Educaţiei a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţă două Ordonanţe de urgenţă care oferă garanţiile solicitate de reprezentanţii cadrelor didactice, pentru a avea încredere că rolul lor este recunoscut atât prin legea salarizării unitare cât şi prin reformele ce survin în contextul adoptării de către Parlament a noilor legi ale educaţiei: "Avem toate elementele de care avem nevoie, avem susţinerea societăţii, avem un pachet nou de legi care aduc reforme impotante, avem o finanţare fără precedent care pe lângă investiţiile în infrastructură, care sunt extrem de importante, pune respectul pentru profesia didactică şi oamenii şcolii în centrul procesului de a creiona educaţia aşa cum au nevoie copiii ţării". Ministrul Educaţiei a spus că prima Ordonanţă de urgenţă se referă la creşterile salariale care pe medie sunt peste 25%: "Este de remarcat că prin mecansimul pe care ordonanţa îl pune în practică vorbim despre creşteri procentuale mai mari pentru debutanţi, pentru cei de care avem nevoie să rămână în sistem şi să fie motivaţi să se perfecţioneze şi să ducă mai departe generaţiile de elevi. Tot astăzi (n.r. ieri) a fost adoptat un al doilea act normativ, Ordonanţa de urgenţă provind acordarea de prime pentru cariera didactică, pentru personalul didactic şi auxiliar dar şi pentru acordarea primelor vizavi de cariera profesională, pentru personalul nedidactic. Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 de lei net, din care aproximativ 30% sunt sump forfetară, adică la dispoziţia cadrului didactic sau didactic auxiliar. Restul banilor, 70% în acest moment putând fi folosiţi pentru cursuri de pregătire profesională, echipament IT, cărţi de specialitate şi alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea în învăţământ". Ministrul a menţionat că prima se acordă într-o singură tranşă, în luna octombrie a acestui an şi sumele vor putea fi utilizate în anul 2023-2024. "Suma va fi acordată anual, până în anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene", a mai spus Ligia Deca. Ministrul a spus că prima de carieră profesională, acordată personalului nedidactic, este în valoare de 500 de lei pe an, va fi similar acordată în luna octombrie, pentru că atunci este Ziua educaţiei, până în anul 2027.

"Sumele pot fi folosite, în cazul personalului nedidactic, tot pentru cursuri de formare profesională sau alte cheltuieli necesare în activitatea profesională", a subliniat Ligia Deca. Ministrul a menţionat că bugetul măsurii de susţinere în această Ordonanţă de urgenţă cu primele a fost stabilit la peste 2,2 miliarde de lei, pe o perioadă de 5 ani.

----------------------

Liderul FSLI Simion Hăncescu a declarat că din 57 de lideri sindicali din ţară consultaţi, 51 s-au pronunţat în favoarea suspendării grevei, iar 6 au fost împotrivă. Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret" Marius Nistor a susţinut că din 49 de organizaţii, doar 3 organizaţii s-au abţinut în acordarea unui mandat privind suspendarea acţiunii de protest.Simion Hăncescu a răspuns şi acuzaţiilor de trădare care au fost aduse de liderilor sindicali de către unele cadre didactice: "Am respectat în permanenţă ceea ce ne-au cerut oamenii şi am luat decizia astăzi, fiind mandataţi de liderii judeţeni, noi nu aveam cum, personal, să discutăm direct cu oamenii, dar am fost mandataţi să luăm această decizie şi cu siguranţă mai sunt nemulţumiţi. Sunt oameni care consideră că am trădat, nu am trădat cu absolut nimic". Marius Nistor a explicat cum ar fi stat lucrurile dacă ei ar fi trădat: "Dacă am fi trădat, ar fi însemnat că se duc doi lideri naţionali, discută cu Guvernul, fac o înţelegere şi pun oamenii în faţa faptului împlinit. Dar în momentul în care, de când s-au declanşat aceste negocieri, în permanenţă ne-am dus cu nişte solicitări la Guvern, Guvernul a venit cu anumite răspunsuri, iar noi ne-am întors de fiecare dată către colegii noştri din cancelarii. Şi acţiunile au continuat. Nu poţi vorbi de trădare în momentul în care negocierea s-a dus, prin intermediul nostru, direct între Guvern şi colegii din cancelarii".

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Nesustenabil! Nu poți să exagerezi în halul ăsta să crești salariile la debutanți de la 2500 lei la 4600 lei fără taieri de untdeva! Puteau să meargă pe la 3500-3700 pentru un debutant ( era suficient ) iar o parte din această creștere să fie asigurată de tăierea gradatiilot de merit ( enorme și nemeritate) și din reducerea cu cel puțin o treime a numărului de inspectori!

    Nu se poate că un profesor cu vechime să câștige pe la 7000 de lei iar un inspector pe la 8000 lei net !  

    1. La aparatul din primarii, consilii, minister, guvern judecatori, procurori, doctori este sustenabil?

      Bataie de joc! Insa profesorii se pot bucura pentru scurt timp. Dupa alegeri vor plati pretul cu reduceri de salarii dar si concedieri. Sa ne aducem aminte ce s-a intamplat prin 2008.

      Eu, ca parinte sunt satula de pretentiile din educatie dupa 2 ani de pandemie in care copii au pierdut multe cunostinte. Psihologic, ei s-au obisnuit ca la scoala sa pierzi vremea iar noi parintii incercam sa recuperam prin meditatii. Astfel platim atat salariile bugetarilor cat si munca lor la negru-meditatiile.

      Se acorda 1300 lei brut/profesor, iar in mana (netul) raman circa 700 lei. Adauga cei 700 lei la castigurile nete de pana acum de 2.400 ... 4.800 lei si vei constata ca nu se ajunge la salarii nesimtite pentru profesori.

      Nu conteaza cat de mare este cresterea in procente ci cat iti ramane in mana dupa plata darilor catre stat si mai ales unde te situezi cu acest venit in cadrul societatii, iar profesorii sunt in continuare la coada grilei de salarizare, iar daca vor avea loc cresteri salariale si la alte categorii de bugetari, diferentele dintre acestia si profesori vor fi si mai mari decat acum.

      Nu este cazul ca profesorii sa fie invidiati, nici acum si nici in viitorul apropiat. 

      Il citez pe Budai care spune explicit că salariul de debutantului va fi de 4600 lei net de la 1 ian. 2024 !

      Cate posturi libere, neocupate exista dupa un examen?

      Nuinteleg..daca profesorii se plang ca sunt asa prost platiti de ce dau navala la concursurile de ocupare a posturilor? 

      Sunt de acord sa fie platiti peste salariul mediu pe economie-4500 lei dar sa lucreze efectiv 8 ore. Nu 3-4 ore de predare si akka restul pregatire. Sa fim seriosi. Un priofesor competent nu ar trebui sa isi pregateasca ora cu o ora extra. 

      Daca nu le convine, ii invit la privat sa vada cum este sa lucrezi 8 ore jumatate, pontat electronic, cu experienta de cativa ani, facultate si sa iei 3500 lei net. 

      Eu din banii astia trebuie sa platesc meditatii profesorilor pentru ca altfel copii mei nu asimileaza nimic din programa asta supraincarcata! 

      De ce nu au facut greva ca sa ceara schimbarea programei? 

      De ce unii educatori lucreaza efectiv 3-4 ore si sunt platiti cu un salariu de 4000 lei? 

      De ce ingrijitoarele din crese primesc 2000 si ceva si lucreaza de se rup? 

      De ce ai nspe zeci de zile de concediu?? 

      Au cerut salarii marite pentru ei, nu pentru educatia copiilor cum mai citesc ca declara unii.

      Semnat-un parinte arhisufocat de pretentii. 

      Ai gasit pe cine sa citezi!!

      Dupa ei, de maine va curge miere la fiecare colt de strada din Romania si vom avea mii de km de autostrazi si infrastructura. Si asa a ramas, in fiecare zi, de maine vom avea de toate, dar nu noi ci ... doar ei. 

      Nu vad nicio navala a romanilor la posturile de profesori.

      Nu este adevarat ca profesorii lucreaza 3-4 ore pe zi (ar insemna sa fie profesori cu norma de 15 ore pe sapataman si nu exista asa ceva). Pe langa orele efectiv lucrate, mai sunt cele suplimentare cu elevii (diverse activitati care trebuie facute din placerea de a lucra cu elevii sau pentru ca asa cere conducerea) si cele suplimentare individuale care presupun corectarea lucrarilor, tezelor, operelor de arta de la simulari, diferitelor proiecte de lucru individual, compunerilor, pregatirea subiectelor pentru lucrari, a exercitiilor pentru lucrul la clasa, participarea la cursuri de pregatire profesionala (cerute de minister si de inspectorate), deplasarea intre scoli pentru cei cu norma la mai multe scoli + discutiile cu parintii din timpul liber (de la cateva minute la cateva zeci de minute una) si altele (care poate ca mi-au scapat acum). Practic, se ajunge la un program de lucru efectiv similar sau apropiat de cel al celorlalti angajati din Romania. In plus, lucrul neintrerupt de cateva ore cu circa 28...30 de copii (desi teoretic clasele ar trebui sa aiba mai putini elevi) este solicitant si nu cred ca este posibil pentru psihicul uman sa reziste pe termen lung la o incarcare mai mare. Ca profesor, este greu sa ajungi la toaleta (daca este coada) sau sa mananci un mar in pauza de 10 minute din care 3-4 minute se pierd cu drumul la cancelarie pentru schimbarea catalogului, sau daca trebuie sa mai ramai cu elevii 1-2 minute dupa ce se suna, sau daca vine un parinte sa discute cu tine, adio toaleta. Nimeni nu lucreaza efectiv 8 ore, incepand cu angajatii Lidl care sunt in pauze dese de tigari pe langa magazin si angajatii Carrefour care sunt mai mult la shopping in magazin decat pe raioane si pana la orice angajat de la stat cu munca de birou unde munca efectiva este situata mult sub cele 8 ore pontate. Daca nu cunosti situatia, nu mai spune prostii despre programul efectiv de lucru al profesorilor si nici despre intensitatea lui (care este departe de ceea ce pare din afara si cel mai bine inteleg asta parintii responsabili cu mai multi copii). 

      Programa de invatamant este la fel de incarcata si pentru profesori, nu numai pentru elevi si nu este vina lor ca unii elevi nu rusesc sa tina pasul cu aceasta programa si ca astfel au nevoie de meditatii. Nu toti alergam la fel de repede si intodeauna vor fi unii in frunte si altii la coada. Pentru a rezolva problema aceasta ar trebui uniformizate clasele, pentru ca atunci cand ai in aceeasi clasa atat elevi de top cat si elevi de nivel mediu cat si elevi care inteleg mai greu, este imposibil de gasit un ritm de predare suficient de lent ca si priceapa si Iohannis si suficient de rapid ca sa acoperi toata programa scolara si sa progresezi cu cei capabili (si sa nu ii tii pe loc), iar daca la ore ai si unul sau cativa elevi mascarici cu care consumi zilnic cateva minute bune ca sa-i domolesti, iti pot spune ca niciun profesor nu poate sa faca minuni cu un numar asa de mare de elevi la clasa, cu asa programa incarcata, cu asa diferenta intre elevi si fara niciun mijloc real de a-i domoli pe cei nesatamparati (ca sa nu spun obraznici). De aici apare necesitatea meditatiilor si nu pentru ca profesorii nu si-ar face treaba bine, iar ceea ce face profesorul in timpul liber ca sa castige un ban (cu mentiunea ca doar o mica parte a lor face meditatii - cei de romana, limbi straine si mai ales de matematica, din orasele mari), nu este treba noastra atat timp cat o fac in mod legal, iar daca nu o fac legal, iarasi nu este treba ta sau a mea ci a justitiei. Si tu poti sa faci Uber, si unii medici lucreaza atat la stat cat si la privat si as amai departe. Ce face romanul in timpul liber ca sa scoata un ban in plus nu e treaba noastra. Am intrebat un sofer de Uber din Buc cat castiga net (avea Logan pe gaz) si mi-a spus: circa 3.000 lei/saptamana (nu pe luna) la un program de 6-7 ore/zi. Acum ti se mai pare mult salariul net de 3.000 lei/luna al unui profesor? 

      Tu de ce nu faci greva ca sa ceri schimbarea programei, pentru ca este afectat copilul tau, nu al profesorului, sau de ce nu te-ai alaturat profesorilor ca sa ceri schimbarea programei alaturi de ei? Ne-am invata ca trebuie sa lupte altii pentru noi. 

      Ti se pare mult salariu de 2000 lei pentru o ingrijitoare din cresa? Cati copii de cresa ai avut in grija? Intreaba o mamica (care stie ce inseamna copilul mic si nevoile lui) daca ea ar face treaba unei ingrijitoare din cresa pentru 2000 lei. Mai mult castiga o bona asiatica care ingrjeste un singur copil. 

      Nu sunt nspe zeci de zile de concediu, asa cum pare din afara sistemului, dar sunt mai multe decat in cazul altor categorii sociale si acesta este singurul avantaj din invatamant, care are insa si dezavantajul ca nu iti poti lua concediul cand vrei (in afara sezonului ca sa beneficiezi de tarife mult mai mici la sejururi) ci strict undeva in interiorul vacantelor. 

      Concluzie: Sunt multe probleme in invatamant, ca in tot ceea ce inseamna Romania administrata de hoti si netoti, insa nu profesorii sunt problema sistemului (chiar daca printre ei, ca oriunde in societatea noastr,a sunt si unii care nu isi fac treaba cum trebuie si mai ales nu o fac cu corectitudine si ar trebui sa fie trimisi la plimbare), ci una dintre caile de solutionare a acesteia, iar cu salarii de mizerie nu poti avea si nici macar nu poti pretinde la performanta din partea cuiva.

      Multe probleme pot fi rezolvata in tara printr-o cheltuire responsabila a banului public (ceea ce ar presupune corectitudine si profesionalism din partea omului politic) si prin restructurarea la varf a aparatului bugetar astfel incat sa fie realizat acel profesionalism necesar identificarii, intelegerii si rezolvarii problemelor din societate cu bun simt si cu costuri minime. 

      De lipit afise nu te-ai saturat.

      Ce ito mai place sa fi botanist.

      La negru cat primesti domnu' privat.

    In alerta la meditatii ,mare,munte!

    Saracii ,ostenitii cu 16 ore pe saptamana,predau aceleasi 4 manuale o viata,indiferent daca au nevoie copii de acea materie 12 ani! 

    La examenele de grad,toata lumea e desteapta,9,10,daca le dau subiectele de la olimpiada judeteana,nu iau notele de la grad,la cele de nationala,nota de trecere ar fi o raritate! 

    FOLOSESC COPIII In interesul lor,sa aiba catedrele full,INTERESUL COPIILOR nu e sustinut de nimeni,de asociatii parazite si pupincuriste! 

    Baiatul meu,in clasa a doisprezecea avea 7 ore pe zi,program de uzina daca mai pun si pauza de masa,iar Dascalii 16 ore pe saptamana!

    E corect ,profesorilor fara constiinta,avari,pe langa care Domnul Trandafir e Isus Cristos si voi iudeii! 

    1. Nu are rost sa-ti mai explicam, ca oricum nu intelegi.

      E usor sa arunci cu noroi intr-o categorie intreaga socio profesionala.

      Spune-ne cu ce te ocupi, sa fie FAIR PLAY, daca privesti asa de sus, profesorii! 

      Sunt inginer,parintii meu au fost tata profesor la generala si mama invatatoare!

      Tot respectul pt invatatorii buni,din 4 unul era slabut iar pt o invatatoare era vorba ai picat la prapastia de Nitesca! 

      Profesorii nu au avut si nu au o raspundere serioasa mai ales pe vremurile acestea!

      Am fost olimpic national la chimie din a noua pana in a doisprezecea,autodidact,din clasa a zecea profesoara de chimie era sub nivelul meu,la cel mai bun liceu din judet!  

    De obicei se cere si se se ofera marirea de salar dupa ce performanta lucratorului creste, dar in momentul de fata s-a cerut si s-a dat inainte de examene, mai ales ca unele examene nici nu se mai tin, se trece media din anul scolar, care stim ca in marea majoritate este mai mare ca la examene, asa se putea trece si fara BAC.

    Dupa 2 ani de scoala online si elevii si profesorii cred ca sunt intro vacanta fara sfarsit, la fiecare 2-3 saptamini weekend prelungit, saptamana pe invers, saptamana culturala, zi metodica, etc. Trebuie cel putin o saptamana ca sa intra in "ritm".  

    Profesorul lucraza vreo 20 de ore pe saptamana, preda o materie pe care a studiat vreo 4-5 ani , a facut diferite cursuri, etc. si profesorul este foarte suprasolicitat, ii este foarte greu sa vorbeasca despre o materie, care ar trebui sa fie pasiunea lui, dar elevul care care sta in banca 35-40 ore pe saptamana si mai trebuie sa studieze acasa cateva ore cateva materii de care nu este pasionat, oare nu este suprasolicitat, nu ar trebui sa crestem si alocatia cu 50%, plus un vocher de vacanta si 1300 de ron/an ca este prezent la ore ? 

    Maitematic nu cred ca este posibil ca salariile la debutanti o sa fie cat este salariul mediu, pai din a doua luna deja slariul mediu se va mari si se va recalcula pana la nesfarsit?

    Sa vedem rezultatele de la BAC, care probabil o sa fie mai usoare ca sa arate cat s-a tras, s-a muncit pana la sange, etc. Policicienii de astazi sunt oarecum oglinda performantei si dedicatiei profesorilor de ieri. Desigur sunt si exceptii, dar media este undeva jos, jos, jos de tot. 

    Bravo profesorilor si in sfarsit si sindicatului,

    au suspendat NUMAI greva sa vada daca promisiunule se realizeaza sau nu !!

    pentru PRIMA data politicul a fost INVINS DE GREVISTI IN ULTIMII 30 DE ANI 

    1. Politicienii dupa ce vad ca examenele sunt date, nu le mai pasa de promisiunile facute profesorilor. Acum ii ardea la degete.

      Cred ca gresesti. Profesorii nu vor primi nimic, poate doar debutantii. Sindicatul este aservit politicului si face jocul politicului.

    E bine ca s-a suspendat greva si elevii au sansa sa incheie anul scolar. Profesorii vor primi bani probabil imprumutati de Romania si treaba asta nu merge la nesfarsit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb