EDWARD SNOWDEN: "Marea Britanie a spionat, recent, Argentina în problema Insulelor Falkland"

Anton Iordan
Internaţional / 5 aprilie 2015

"Marea Britanie a spionat, recent, Argentina în problema Insulelor Falkland"

Mai multe documente lansate de fostul angajat al CIA Edward Snowden sugerează că Marea Britanie ar fi spionat guvernul argentinian, între 2006 şi 2011, îngrijorată fiind că Argentina ar putea încerca din nou să cucerească insulele Falkland (Malvine), care au implicat cele două ţări într-un război de aproape două luni şi jumătate în 1982, a scris ieri BBC.

Mai precis, amplele operaţiuni britanice ar fi presupus implantarea unor viruşi informatici, propagarea unor informaţii false şi colectarea de informaţii pentru discreditarea guvernului Argentinei. Dezvăluirea lui Snowden vine după ce, joi, s-au împlinit 33 de ani de la izbucnirea războiului din Malvine.

Până la închiderea ediţiei, nu a fost emis niciun răspuns formal de la Londra sau Buenos Aires.

Luna trecută, Regatul Unit a anunţat că îşi consolidează prezenţa militară în arhipelagul sud-american. Secretarul de stat pentru Apărare Michael Fallon a declarat că, în următorul deceniu, vor fi alocate 280 milioane lire (peste 383,47 milioane dolari) pentru înzestrarea şi modernizarea capacităţilor de apărare din Falkland, ca să fie preîntâmpinate "orice ameninţări viitoare şi posibile" asupra insulelor.

Între timp, oficialii Ministerului de Externe din Argentina susţin că vor da în judecată companiile petroliere care operează în largul insulelor Falkland/Malvine, considerând că activitatea lor este ilegală. Săptămâna aceasta, trei companii britanice petroliere au anunţat descoperirea a noi zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale la nordul insulelor.

La rândul său, preşedintele argentinian Cristina Fernandez a afirmat că Marea Britanie ar trebui să aloce mai mulţi bani pentru ajutorarea săracilor din Regat decât pentru apărarea Insulelor Falkland.

Într-un discurs comemorativ la adresa victimelor războiului, Fernandez a spus: "Ce paradox: există peste un milion de britanici care mănâncă la băncile pentru alimente pe care guvernul a fost nevoit să le înfiinţeze într-una dintre cele mai puternice ţări din lume. Nu vă faceţi griji. Nu mai cheltuiţi nicio liră în plus pe apărarea Malvinelor. Cheltuiţi-vă banii hrănindu-i pe englezi, oferindu-le slujbe tinerilor şi o mai bună calitate a vieţii pentru britanici, pentru că noi nu suntem o ameninţare la adresa nimănui".

În acelaşi timp, Cristina Fernandez a ordonat declasificarea tuturor documentelor argentiniene în legătură cu războiul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb