EFE: Olanda permite Kievului să folosească avioanele F-16 în atacuri asupra ţintelor militare în Rusia

R.S.
Internaţional / 3 iunie

EFE: Olanda permite Kievului să folosească avioanele F-16 în atacuri asupra ţintelor militare în Rusia

Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a asigurat luni că Ucraina va fi autorizată să folosească în atacuri asupra teritoriului rus cele 24 de avioane F-16 pe care Olanda le va dona armatei ucrainene, relatează agenţia EFE.

"Vom aplica acelaşi principiu pe care-l aplicăm pentru toate livrările (de arme), şi anume că odată ce le transferăm Ucrainei, ea va decide asupra utilizării lor", a precizat Kajsa Ollongren.

Ea a adăugat totuşi că guvernul olandez va cere Ucrainei "să respecte dreptul internaţional şi dreptul la autoapărare aşa cum este stabilit în Carta ONU, ceea ce presupune să le folosească (numai) pentru atacarea obiectivelor militare care trebuie atacate în autoapărare".

O declaraţie asemănătoare a venit din partea titularei olandeze a Externelor, Hanke Bruins Slot, care a afirmat vineri la o reuniune ministerială a NATO la Praga că "principiul care se aplică avioanelor F-16 este că pot opera pe teritoriul rus într-un context de autoapărare".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat la acea reuniune ca statele NATO să permită Ucrainei să lovească teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, iar multe dintre ele au acceptat, inclusiv SUA şi Germania, care păreau până atunci reticente pentru a nu provoca Moscova, stabilind în schimb o serie de condiţii pentru utilizarea acestor arme în atacurile asupra Rusiei, potrivit EFE.

"Nu este vorba despre o autorizare 100%. Există reguli de respectat", a declarat luni ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, care a precizat că în continuare Kievul le va cere aliaţilor săi o mai mare libertate de folosire a echipamentelor militare occidentale pentru a lovi ţinte pe teritoriul rus.

Danemarca, o altă ţară care va furniza Ucrainei avioane F-16, a anunţat de asemenea că nu impune restricţii pentru utilizarea lor, nu însă şi Belgia, care va limita folosirea acestor aparate pe care intenţionează să le livreze Kievului doar pentru operaţiuni în interiorul graniţelor Ucrainei recunoscute internaţional, scrie EFE.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Armatele sunt pregatite .Pilotii sunt pregatiti .Tintele ne sunt cunoscute .Rusii stiu si ei asta .Vor pleca sau vor pierde mii si mii de tineri ?

    1. Oau rusii s-au speriat si au capitulat de frica. Uiti ceva, rusii ar putea sa sune mobilizarea generala.

    olandezii si pe oricare ii mananca spinarea ar fi ok sa autorizeze si ailalti niste lovituri inapoi, mult dincolo de ucraina?!

    1. singurul pe care l-a mancat in .. sa-si atace vecinul a fost putler.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb