EFE: Ucraina a informat statele NATO asupra necesităţilor sale militare cele mai urgente

R.S.
Internaţional / 28 mai

EFE: Ucraina a informat statele NATO asupra necesităţilor sale militare cele mai urgente

Ucraina le-a transmis statelor NATO care-i oferă ajutor militar în războiul cu Rusia necesităţile "cele mai urgente" ale armatei ucrainene şi le-a informat asupra evoluţiilor de pe câmpul de luptă, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică, potrivit agenţiei EFE.

Aceste detalii au fost prezentate de vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană şi euroatlantică, Olga Stefanişina, care a participat la Bruxelles la o nouă reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, condusă de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Potrivit unui comunicat al Alianţei, Geoană le-a cerut statelor membre să "sape mai profund în rezervele lor" de echipamente militare şi să ofere mai mult ajutor militar Ucrainei, conform sursei citate.

"Aliaţii NATO recunosc urgenţa de a furniza sprijin militar suplimentar şi au discutat planuri pentru a pune ajutorul (militar destinat Ucrainei n.red) pe o bază mai fermă şi durabilă la summitul (liderilor aliaţi) de la Washington, în iulie", a transmis Alianţa Nord-Atlantică.

Într-un interviu publicat marţi de Reuters, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a afirmat că Ucraina va primi "foarte curând" primele avioane de vânătoare F-16, dar aproximativ jumătate din ajutorul militar occidental de care are mare nevoie soseşte cu întârziere şi a estimat că Rusia se pregăteşte să deschidă încă un front în nordul Ucrainei, scrie EFE.

Tot marţi, la sosirea la reuniunea miniştrilor apărării din statele UE desfăşurată la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a semnalat că Alianţa lucrează în prezent la aspectele practice pentru "a putea coordona furnizarea de echipamente şi instruirea" unităţilor armatei ucrainene.

Coordonarea ajutorului militar occidental pentru Ucraina este realizată în prezent de SUA împreună cu un grup de circa 50 de state care furnizează acest ajutor, cunoscut ca "grupul de la Ramstein", după numele bazei militare americane din Germania unde a avut loc prima lor reuniune după lansarea invaziei ruse în Ucraina. Însă la reuniunea din aprilie a miniştrilor de externe din statele NATO, aceştia au convenit ca Alianţa să joace un rol sporit în coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina şi în instruirea unor soldaţi ucraineni.

De asemenea, Stoltenberg şi-a reafirmat propunerea privind "un angajament financiar plurianual" pentru susţinerea militară a Ucrainei, respectiv propunerea sa de constituire a unui fond de 100 de miliarde de euro în cadrul unei finanţări pe cinci ani pentru Ucraina, iniţiativă pe care a prezentat-o de asemenea la acea reuniune din aprilie şi care a fost atunci primită cu reacţii mixte de cele 32 de state membre ale Alianţei, mai transmite EFE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. angajament plurianual,circul de zele si porumbelul pacii ,seful aliantei defensive baga tari ca a noastra,vai de imprumuturile rostogolite la cheltuieli majore in detrimentul dezvoltarii noastre!

    am intrat in alianta cand trebuia sa fim independenti,dar avem secretari,vrem si sefi pe acolo,deci,baga,baga bani,baga bani! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb