EFECTUL BAIL-IN Bombă rudimentară în faţa băncii "Etruria" din Italia

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 ianuarie 2016

După ce şi-a lăsat clienţii fără economii, "Etruria" se consideră "o bancă nouă, solidă"

O echipă de carabinieri a detonat, ieri, un dispozitiv exploziv rudimentar lăsat în faţa unei sucursale "Banca Etruria" din suburbia Perugia a Ponte San Giovanni.

Bomba a fost confecţionată dintr-un plic ce conţinea baterii, îngrăşăminte şi cuie ruginite, conform presei internaţionale.

"Banca Etruria" este una dintre cele patru instituţii creditoare mici care au fost salvate de acţionari şi creditori anul trecut ("Banca delle Marche", "Banca Popolare dell'Etruria e del Lazio", "Cassa di Risparmio di Ferrara", "Cassa di Risparmio della Provincia di Chieti").

Unul dintre clienţii "Etruria", pensionar, s-a sinucis după ce economiile sale de o viaţă, investite în produse ale băncii, s-au spulberat, fiind folosite pentru salvarea acesteia.

Acum, "Banca Etruria" are un nou management şi a scăpat de activele toxice.

"Suntem o bancă nouă. Suntem o bancă solidă. Nu mai avem credite neperformante, ceea ce înseamnă linişte deplină", declară Roberto Bertola, noul director executiv al instituţiei creditoare.

Însă, această situaţie nu reprezintă consolare pentru clienţii care şi-au pierdut economiile. Cazul disperat mai sus amintit nu a fost singular. Spre exemplu, pensionarul Floriano Fontani, în vârstă de 70 de ani, şi soţia sa Rosa Paperini, de 66 de ani, au pierdut 20.000 de euro investiţi în bonduri convertibile emise de "Banca Etruria" în 2011.

Datoria a fost transformată în mod automat în acţiuni un an mai târziu, când banca a avut nevoie de capital, iar titlurile nu au nicio valoare acum. Paperini se simte trădată de banca a cărei clientă a fost vreme de 50 de ani.

În 2013, "Banca Etruria" a lansat o majorare de capital de 100 milioane de euro şi a vândut obligaţiuni subordonate de 107 milioane de euro chiar în timp ce Banca Italiei îi analiza conturile (în perioada martie-septembrie).

Într-o scrisoare confidenţială adresată board-ului băncii după inspecţie, guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, afirma că banca centrală descoperise deja nereguli cu creditele acordate de "Banca Etruria" în 2002 şi că managementul acesteia a ignorat în mod repetat cererile privind rezolvarea problemelor.

Tot în 2013, în iunie, autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din Italia, Consob, a aprobat o anexă de 35 de pagini la prospectul obligaţiunilor emis de "Banca Etruria", care avertiza cu privire la deteriorarea în continuare a situaţiei băncii.

În decembrie 2013, Consob a aprobat o a doua anexă, de 48 de pagini, la prospect, care avertiza cu privire la riscurile adiţionale. În ambele cazuri, clienţii care achiziţionaseră deja obligaţiunile aveau două zile la dispoziţie să se retragă. Dar, mai mulţi clienţi intervievaţi de Reuters au declarat că nu au avut cunoştinţă de această opţiune.

Băncile italiene apelează la investitorii retail locali, cărora le vinde obligaţiuni. În 2012, gospodăriile italiene deţineau astfel de titluri în valoare de peste 370 miliarde de euro, potrivit datelor băncii centrale italiene.

În noiembrie 2015, valoarea obligaţiunilor s-a prăbuşit peste noapte. Opoziţia l-a acuzat, atunci, pe premierul italian Matteo Renzi şi partidul său democrat, dar şi autorităţile de reglementare că nu au oferit protecţie celor 12.500 de deponenţi care, în timp, au achiziţionat obligaţiuni subordonate de 430 milioane de euro.

Renzi spunea că este posibil ca unele obligaţiuni să fi fost vândute abuziv, astfel că a creat un fond de despăgubiri de 100 milioane de euro.

Actuala conducere a "Banca Etruria" susţine că nu este responsabilă pentru acţiunile managementului anterior.

Dar, şi fostul preşedinte al băncii, Lorenzo Rosi, a negat că a făcut vreo neregulă.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. nu are nimic de-a face cu bail in-unul. cei care si-au pierdut banii nu au fost clientii bancii, ci cei care au subscris obligatiuni subordonate. de citeva luni ziarul bursa devine tot mai tabloidizat & neprofesionist.

    1. Omul asta isi doreste ca Bursa sa se tabloidizeze....

      Pai postacule profesionist si nelipsit din comentarii, AI CITIT TU LEGEA BAIL-IN-ului din Italia?

      Mergi la stapanii tai de 1 ban si linge acolo [...] si bea-ti apa rece... 

    brusc, devii tabloid daca scrii ca o banca a falimentat niste pensionari, unul s-a sinucis, dar nimeni din managementul bancii nu a platit in vreun fel.

    de ce oare ai re;lata asa ceva daca esti ziar economic? doar nu vrei sa iti strici relatile cu vreo banca...

    unchiule cum poti deveni brusc anomin daca niste pensionari au fost tepuiti de banca? Si poate nu doar pensionari. Mintea ta este cancanizata. Sa nu dea domnul dumnezeu ca parintii tai, sau bunicii tai, sau tu sa pierdeti banii, asa, ca vrea banca sa vi-i ia..... ca atunci iti vei da seama ca mintea ta este un mare tablou sau tabloidizata

    1. ba nene, [...], cei care au pierdut banii nu au fost depunatorii, ci investitorii, e ca si cum ar da faliment un srl carmangerie.[...]!

      ce spune articolul de mai sus e fals de la cap la coada, cu alte cuvinte. consultati ziarele italiene si o sa vedeti ca banca nationala a intrat peste banca cu pricina, in timpul unei sedinte a CA si i-a trimis pe toti acasa, pt ca banca nu mai avea capital propriu. cei care au pierdut banii au fost actionarii bancii + cei care au investit in obligatiuni subordonate, nicidecum clientii obisnuiti care au avut contul acolo. ce acuz eu e faptul ca ziarul bursa e iarasi neprofesionist, habar nu are ce traduce (din engleza / italiana). si lucrul asta se intimpla tot mai des in ultima vreme. tabloidizarea reflecta (presupun eu) dificultati majore financiare.... cred ca "bursa" o sa intre in insolventa!

    Parerea mea ca ar trebui sa-si retraga toti banii din acea banca.

    FMilia pensionarului - mostenitorii sa dea banca jn judecata sa ceara 1-100 mil Euro despagubire.

    Aceste banci trebuia sa le lase sa se inchida in 2008 si sa plateasca actionarii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb