Efectul de domino al resetării Americii

Sorin Rosca Stanescu
Miscellanea / 8 ianuarie

Sorin Rosca Stanescu

Câştigând alegerile, aparent la limită, dar în realitate în mod decisiv, Donald Trump devine cel mai puternic preşedinte al Statelor Unite din ultimele decenii. Şi, ca atare, cel mai important lider politic al lumii. A anunţat în ultima şi spectaculoasa sa ieşire la rampă o profundă resetare a Americii. La pachet cu resetarea lumii.

O teribilă undă de şoc a fost generată pe parcursul şi la capătul consistentei şi spectaculoasei conferinţe de presă, ultima ieşire publică de acest fel înainte de preluarea oficială a mandatului, care se va petrece peste câteva zile, pe 20 ianuarie, printr-o ceremonie dintre cele mai fastuoase pe care le-au cunoscut Statele Unite. Se va scrie şi se va vorbi mult despre obiectivele, unele extrem de ambiţioase şi îndrăzneţe, pe care şi le-a fixat Donald Trump pentru acest al doilea mandat al său. Mă voi opri în cele ce urmează asupra câtorva, care mi se par mai relevante şi în acelaşi timp mai şocante.

Preşedintele ales al Statelor Unite bate cu pumnul în masă şi dă un ultimatum organizaţiei teroriste Hamas, care expiră peste numai 12 zile. Vor trebui predaţi toţi ostaticii israelieni până la ultimul, iar în cazul celor decedaţi vor trebui predate autorităţilor israeliene rămăşiţele acestora. Dacă nu, Donald Trump anunţă că, citez, "Iadul se va dezlănţui". El sugerează astfel cât se poate de răspicat faptul că dacă Hamas nu se conformează, cea mai puternică armată a lumii va intra în acţiune şi va face prăpăd în rândul a ceea ce a mai rămas din luptătorii Hamas. Şi, implicit, prin acest conflict dinainte anunţat, Statele Unite vor face ordine în regiune. În Orientul Apropiat. În felul acesta, dacă angajamentul său va fi dus până la capăt, unul dintre cele mai grave focare regionale de conflict şi de destabilizare va fi stins. Desigur, această operaţiune vine la pachet cu angajamentul aceluiaşi Donald Trump de a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina. Care va fi calea de compromis, ce va avea de câştigat şi de pierdut fiecare parte, vom avea prilejul să dezbatem într-una dintre zilele următoare, după ce proiectele lui Donald Trump în această regiune învecinată cu România se vor cristaliza şi vor deveni publice.

O surpriză de mari proporţii, legată de instabilitatea politică din lume, care a creat o instabilitate geopolitică şi implicit militară, este solicitarea lui Donald Trump de tip ultimativ adresată fără excepţie tuturor statelor NATO de a aloca nu 1%, nu 2% ci 5% din PIB pentru întărirea capacităţilor militare. Saltul este uriaş. Şi, ca atare, şi eforturile pe care statele NATO trebuie să le facă pentru a nu rămâne cumva în afara umbrelei de apărare. Donald Trump presează la acest capitol, utilizând Rusia drept levier. Cine nu se conformează nu va mai fi apărat, America refuză să mai plătească pentru cei care nu-şi aduc propria contribuţie şi, ca atare, vor fi lăsaţi la cheremul lui Vladimir Putin. În această situaţie se va putea afla orice stat din Europa. Problema celor mai mulţi dintre membrii NATO, între care şi România, este că întreaga regiune - mă refer în special la Europa - este lovită de una dintre crizele economice şi financiare ciclice , criză puternic amplificată de costurile Covid şi apoi de costurile războiului din Ucraina. Cele mai multe guverne s-au achitat deja de obligaţia pe care o au faţă de proprii cetăţeni, au elaborat bugetul pentru 2025 şi l-au legiferat. Guvernul Ciolacu 2 a întârziat. Poate ca o consecinţă a incapacităţii coaliţiei de a negocia şi stabili principalele capitole ale cheltuielilor şi veniturilor până la finele anului precedent. Sau poate această întârziere, ea însăşi costisitoare, a fost deliberată. Şi mă gândesc că există contacte strânse între reprezentanţii Guvernului României şi cei ai preşedintelui ales al Statelor Unite, dat fiind parteneriatul strategic consolidat româno-american. Dar pe unde îşi va scoate cămaşa coaliţia celor trei partide aflate la guvernare legat de cei 5% din PIB este, pentru mine cel puţin, un mare mister. În condiţiile în care şi fără o asemenea cheltuială exorbitantă Guvernul României a fost obligat să instituie, fără să o recunoască deschis, primele măsuri ale unei curbe de sacrificiu. Noi ne-am angajat să alocăm până una alta doar 2% din produsul intern brut pentru înarmare, dar în realitate am alocat până în prezent doar 1,5%.

Un proiect de-a dreptul grandios şi şocant pentru lumea întreagă, anunţat cu acelaşi aplomb de Donald Trump, vizează două baze considerate extrem de importante din punct de vedere strategic de către viitoarea administraţie americană. Panama, pe care Statele Unite sunt decise la nevoie să o cucerească cu ajutorul forţelor armate - s-a mai întâmplat aşa ceva în 1989, culmea coincidenţei, fix atunci când s-a mai dat o lovitură de stat în România - şi Groenlanda. Despre Groenlanda până în prezent nu prea s-a vorbit. Este cea mai mare insulă a planetei, plasată exact la jumătatea distanţei dintre Moscova şi New York, are numai 56.000 de locuitori, este bogată în minerale rare, deci critice, şi se află sub jurisdicţia Danemarcei. Din punct de vedere geostrategic, Donald Trump vizează Groenlanda drept una dintre bazele militare cele mai importante de pe planetă şi îşi anunţă intenţia ca în calitate de preşedinte să facă toate demersurile necesare pentru a o cumpăra. Fiul său deja se află acolo pentru a testa atmosfera, vezi Doamne în calitate de turist. Va fi un obiectiv extrem de dificil de atins de către noua administraţie.

Pentru aceste demers editorial aş mai adăuga printr-o simplă enumerare câteva măsuri spectaculoase de politică internă. Fluxul de imigranţi în Statele Unite va fi oprit de către administraţia Trump, iar imigranţii ilegali urmează să fie deportaţi, cu costurile şi cu traumele aferente. Această operaţiune fără doar şi poate va genera mari tulburări în rândul progresiştilor neomarxişti, care încă sunt foarte puternici şi bine infiltraţi în structurile de comandă ale societăţii americane. Dar poate şi mai spectaculoase sunt alte două operaţiuni. Renunţarea la cenzură, atât în presa audiovizuală cât şi sau mai ales pe reţelele sociale, este prima dintre acestea. Cea de-a doua este eradicarea discriminării pozitive din interiorul instituţiilor de stat şi a marilor companii. Mai pe româneşte, instituţiile şi companiile vor fi obligate să renunţe la o serie întreagă de măsuri de incluziune, de "diversitate", şi de "egalitate de gen". După ce a fost grav debalansată din acest punct de vedere, America dă semne că îşi revine la normal.

Toate aceste măsuri, la care se adaugă multe altele despre care se va mai vorbi, generează un efect de domino care se va face puternic resimţit şi în România. Mai ales începând din momentul în care întreaga garnitură de la Ambasada Statelor Unite din Bucureşti, în frunte cu ambasadorul, va fi schimbată.

Opinia Cititorului ( 15 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Sunt vorbele unui turbat, nu trebuie luate in serios. America nu e singura tara de pe planeta, asa cum ne prezinta presa vanduta din Romania. Mai sunt si tarile BRICS care au un cuvant de spus.. Pe langa BRICS America e o bashina cu stropi de rahat, atat.. ! Tineti minte ce va spun .

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Mai mulți săraci la un loc alcătuiesc un grup de... săraci.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      saraci dar fericiti

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Dar lasă. Fii tu fericit! :

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Visul unei nopți de iarnă sau miza Trump. Multe vorbe dar puține fapte .Îți dau nemurirea, mea, în schimb -pe-o sărutare.Israel își mărește teritoriul asa, cum se intimpla și cu UE în Ucraina.. Trump are și și el visare lui ca, noi toți dealtfel. Ceea, ce vedem este o noua, împărțire pe model 1989 dar care are in cuprins și Israel. România joaca alta carte. Devenim o forță, împreună cu Rep. Moldova, și Ucraina. 65 de milioane de cetățeni vor răspunde la ordinul UE. Pe aici nu se trece. Suntem de un singe noi și voi. Păcălicii vremurilor georgestii sau antonestii vor fi uitați. Măgarul duce dar nu știe ce duce. O noua Românie va fi parte. Iohannis a făcut totul posibil. Undeva cindva vor fi alegeri și în România. Trump are de gestionat o. Misiune imposibila.. Biden i-a. oferit mandatul. Ce va face cu el nimenea, nu știe încă. Vorba, multă sărăcia, omului. La, război că la război. Iohannis va fi înca Președintele tuturor ca doară, nu credea cineva ca Georgescu va, fi șeful. Omul care va conduce în viitor România nu este încă parte.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. da sigur, daca are de ales sa se uneasca cu cineva ukraina o va face cu polonia, nu cu noi

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Putine declaratii imperialiste au rolul de a pune sangele in miscare ipocritilor neomarxisti de la conducerea UE ca, pana acum, retorica ipocrita era ca tot ce zboara se mananca.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Trump nu spune decât să contribuie membrii NATO la bugetul NATO. Cine se crede smardoi, s-o ardă singur în fața Sovietului și altor amenințări.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Liderii cu veleitati de dictator, cand nu merge economia, pun placa cu marile cuceriri teritorile. Am vazut asta si la Putin , dupa covid, sa-si mai spele imaginea s-a pus sa faca operatiunea militara din ucraina, XI, cu economia in criza inconjoara Taiwanul cu nave de razboi, unire va fi, cu sau fara voia voasta,

    Trump , la fel, in mandatul de acum 4 ani nu l-am auzit vreodata sa vorbeasca de anexari. Doar de economie, si de bursa.

    Concluzia, s-ar putea ca economia US sa fie la fel de in buda cu restul lumii, si sa vedem asta curand. electoratului pare ca i se va distrage atentia cu vreun posibil razboi economic, militar sau anexare pasnica. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. L-ai auzit acuma, vrea anexarea Groenlandei, a Canadei ...

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      dada. tot citesc sa vad dc nu cumva vrea sa ne adopte si pe noi al 52 lea stat.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Deja suntem,dar neoficial,

      pe sub masa 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      oficial imediat intram in urss

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Toți cei care jubilau ca a iesit Trump presedinte si va rezolva toate problemele lumii pot vedea acum adevarata față a acestui om :un factor de mare dezechilibru la nivel planetar.!Nu doar ca nu va rezolva problemele lumii ci va face altele poate chiar mai mari.Omul vrea anexari de teritorii de la aliați ori prin cumpărare ori prin actiune militară!!!!Vă vine să credeti?Daca ocupă militar Groenlanda inseamnă ,de facto ,desfintarea NATO!Vrea ca nici mai mult nici mai putin de 5%din PIB-ul fiecarei tari NATO sa fie cheltuit pe arme(cine,naiba ,o sa poată produce atatea arme,ca deja fabricile de armament sunt la turație maxima?) pt a creste exponențial câștigurile industriei de armament americană,(cumparati ,băieți, actiuni la fabricile de armament americane!)vrea taxe pt importuri inclusiv din UE...Te intrebi daca nu cumva pt Trump UE nu mai e un aliat si un partener strategic ci doar o vaca de muls ..Sunt curios dacă acei MAGA români in Romania(de ce naiba ar fi MAGA romani in Ro n-am inteles niciodata)mai sunt la fel de entuziasmati...Incredibil cine a ajuns la conducerea celei mai puternice țări si a partenerului nostru strategic...Sa ne ținem bine!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Cei sa-i faci, la varsta lui Donald nu mai poate decat sa aiba vise umede de genul Panama, Groenlanda....

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb