Egalitatea de gen - promovată la Gala Future Economy

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 11 noiembrie 2022

Gabriela Firea, Ministrul Familiei, tineretului şi egalităţii de şanse şi Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, la Gala Future Economy.

Gabriela Firea, Ministrul Familiei, tineretului şi egalităţii de şanse şi Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, la Gala Future Economy.

Susţinerea antreprenoriatului autohton şi egalitatea de gen au fost subiectele de bază ale invitaţilor prezenţi la Gala Future Economy, organizată miercuri de Ziarul News, în partenereiat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA)

Antreprenorii sunt cei care mişcă motoarele economiei, cei care au mereu soluţii, oamenii pentru care nu există nu se poate şi care nu renunţă, consideră Gabriela Firea, Ministrul Familiei, tineretului şi egalităţii de şanse, apreciind: "Avem multe femei de succes în România şi ele trebuie promovate cât mai mult. Tocmai din acest motiv am iniţiat un proiect legislativ pentru introducerea cotelor de gen în administraţia publică. Am propus ca 30% dintre locurile din consiliile de administraţie ale companiilor de stat şi pe listele electorale la alegerile locale să fie ocupate de femei. Sunt convinsă că proiectul va primi votul majorităţii parlamentarilor".

Senatorul Anca Dragua a subliniat importanţa femeilor atât în mediul de afaceri, cât şi în politică, menţionând că, în Parlament, sunt 89 de femei din 466 de senatori şi deputaţi. "Pentru 2024, Comisia Europeană şi Parlamentul European îşi doresc să ajungă la o reprezentanţă egală între femei şi bărbaţi la nivelul acestor instituţii. În Parlamentul nostru există o iniţiativă care a trecut de Senat, dar stă în sertar la Camera Deputaţilor, şi care prevede ca 33% dintre politicieni să fie femei".

În antreprenoriat egalitatea de gen este realizată, a menţionat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Domnia sa a adăugat: "Sunt aproape la fel de multe, dacă nu un pic mai multe femei antreprenor decât bărbaţi şi fac şi performanţă. Trebuie să cultivăm antreprenorii autohtoni. Am fost foarte mândru că, pe primul loc în pademie, antreprenorii români au pus menţinerea angajaţilor. Am trecut cu bine acea perioadă, şomajul nu a crescut, iar anul acesta firmele au performat". Florin Jianu consideră că trebuie rezolvată de urgenţă ceea ce se preconizează a fi o criză energetică, pentru ca situaţia economică a firmelor să nu se agraveze.

În opinia lui Cătălin Canciu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, din perspectiva guvernamentală, priorităţile IMM-urilor româneşti pe termen mediu sunt rezilienţa în afaceri, transformarea digitală a întreprinderilor, inovarea îndreptată spre cerinţele şi tendinţele de piaţă, internaţionalizarea afacerilor. Abordarea cu succes a acestor priorităţi necesită abilităţi şi competenţă, dar în special capital, a menţionat oficialul.

Economia românească are o industrie care n-a mai avut motor de 30 de ani, care are un război la graniţă, dar şi o mare oportunitate - transformarea industrială, a subliniat Florin Spătaru, ministrul Economiei: "Vorbim de o nouă revoluţie, de un alt obiectiv - economia verde; trebuie să reciclăm, să folosim toate materialele naturale sub o altă formă - printr-o strategie, o politică şi un dialog. Acesta este lucrul pe care l-am făcut noi - am creat un dialog şi putem vorbi despre o economie circulară".

În perioade marcate de incertitudini şi evoluţii macroeconomice dintre cele mai extreme, se impune ca profesionalismul, inovarea şi creativitatea să fie scoase în evidenţă, pentru a putea depăşi momente critice, pentru a sparge tipare şi tabuu-uri şi pentru a învăţa din lecţiile trecutului, este de părere Andreea Negru, preşedintele ADAA.

Adrian Vasilescu, BNR: "Foarte multă lume nu înţelege că seara a venit deja"

Omenirea trebuie să înţeleagă faptul că ne aflăm în mijlocul mai multor crize, este mesajul pe care l-a transmis Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR): "În 1937 lumea ieşea din cea mai grea criză, iar la orizont se profila cea mai mare creştere economică (...) Doi comici ai vremii au spus, la radio, că ei văd case peste case şi deasupra alte case. Eu, dacă ar fi să parafrazez, aş spune «crize peste crize şi deasupra alte crize»". Adrian Vasilescu a evidenţiat că din realitatea noastră fac parte inflaţia, stagnarea economică şi şomajul, adăugând: "Bani sunt în lume, cererea creşte şi totuşi, în condiţii de cerere crescută, iată crize peste crize şi deasupra alte crize. Băncile centrale, care au răspunderea să se ocupe de inflaţie, sunt nevoite să lupte cu imposibilul, pentru că aceste crize nu sunt crize de cereri, ci sunt cauzate de oferte. (...) A crescut cererea, stimulente sunt peste tot, Banca Centrală Europeană se chinueşte să scape de poziţiile în care a aruncat bani din elicopter, pentru că băncile centrale mari au cumpărat titluri ale statului, ale companiilor, au dat bani peste tot şi acum s-a creat multă lichiditate. Şi BNR, în 2020 când era nevoie de bani, s-a uitat în lege, s-a uitat la ce fac băncile mari şi nu a făcut la fel, pentru că legea nu-i permitea. Banca Naţională nu are dreptul să cumpere titluri de stat de pe piaţa primară. Şi dacă nu putem intra pe piaţa primară, atunci intrăm pe piaţa secundară. A cumpărat de la bănci, a luat hârtiile de la bănci şi le-a dat bani, pentru ca acestea să poată finanţa bugetul, întreprinderile şi populaţia, prin credite.

Spuneam că oferta este cam zguduită. Nu ajunge petrolul, nu ajung gazele şi electricitatea pentru toată populaţia de 8 miliarde de oameni la nivel global. Este o încurcătură pe piaţa cererii şi a ofertei, dar asta nu înseamnă că lumea trebuie să stea în loc.

Ce va urma? Vă spun o poveste...un fierar care avea doi fii le-a spus să înhame caii la căruţă şi să plece singuri în târg. «Păi cum tată, şi dacă se întâmplă ceva ce facem?» «Nu-i nimic, va veni nevoia şi o să vă înveţe ce să faceţi». Au cumpărat ce aveau de cumpărat şi la întoarcere s-a rupt roata căruţei. După ce au ajuns acasă, tatăl i-a întrebat cum a fost, iar ei au spus că a fost bine, nunai că s-a întâmplat ceva: «S-a rupt roata, noi ne-am aşezat frumos pe şanţ, am aşteptat să vină nevoia, dar nevoia n-a venit. Şi atunci ne-am apucat să înjghebăm ceva, am făcut roata şi am ajuns acasă». «Păi să ştiţi că aceea este nevoia - când vi s-a rupt roata şi a venit seara, iar voi ca să nu înnoptaţi pe câmp aţi găsit o soluţie». Cam aceasta este şi problema omenirii, doar că foarte multă lume nu înţelege că seara a venit deja".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. progresul omenirii s-a facut prin competenta nu prin genuri si culori .cine vrea altceva , vrea haos .

    1. Marxism curat. Un fel de "origine sanatoasa". În consilii trebuie sa prevaleze competenta și experienta indiferent de sex. Orice lege care ar putea încuraja orice excluziune pe baza de sex este neconstituțională. Dar dacă în logica lor "genul" este fluid, ce ne facem dacă după numire, o parte din cele 30% se vor declara barbati? Ne vom ghida după sexul bilogic? Ar fi o grava abatere.....

    Vrem multe Dorinele la conducere,

    si Domnul sa fie cu noi 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb