Egger România salută iniţiativa noului Cod Silvic

E.M.
Miscellanea / 31 august 2023

Egger România salută iniţiativa noului Cod Silvic

Egger România salută iniţiativa de concepere şi implementare a unui nou Cod Silvic în România, care să asigure un cadru corect şi eficient pentru toţi cei implicaţi în acest sector, arată un comunicat de presă remis de către Egger România.

Potrivit sursei citate, compania consideră că trebuie să puncteze nevoia ca această nouă lege să fie un Cod Silvic cuprinzător, care prioritizează exploatarea durabilă a lemnului şi care să asigure un control mult mai ferm la prima punere pe piaţă a materialelor lemnoase, conform celor mai bune practici din Uniunea Europeană. Egger România salută iniţiativa, dar subliniază nevoia pentru o abordare centrată pe pădure.

Alina Chifan, Director Comercial în cadrul EGGER Romania, a transmis: "Rolul fundamental pe care îl au pădurile în susţinerea biodiversităţii, în combaterea schimbărilor climatice şi în asigurarea sănătăţii planetei noastre nu poate fi subestimat. Totodată, tăierile ilegale şi lipsa de predictibilitate din sectorul forestier afectează companiile cu un comportament corect, care înţeleg să folosească această resursă regenerabilă astfel încât să aducă beneficii complete: economiei naţionale, comunităţilor şi utilizatorului final. În acest context, devine evident că un cod silvic conceput pentru a reglementa şi controla în primul rând exploatarea sursei principale de lemn nu este doar o alegere, ci o necesitate fundamentată în cele mai bune practici ale Uniunii Europene", conform sursei citate.

Industria lemnului traversează deja o perioadă de criză, deoarece preţurile au crescut cu aproape 70% în ultimii doi ani. Din moment ce noul cod nu prioritizează asigurarea legalităţii exploatării lemnului, există riscul ca practica tăierilor ilegale să continue şi să afecteze companiile corecte, comunităţile care beneficiază în urma activităţilor economice legitime şi mediul, se mai arată în comunicat.

Plasarea reglementării pădurilor şi a exploatării judicioase a lemnului în fruntea Codului Silvic are un efect de undă care se extinde dincolo de consideraţiile ecologice. Aceasta subliniază un angajament faţă de gestionarea responsabilă a resurselor şi stabilitatea economică. Sectorul forestier, strâns legat de economiile şi tradiţiile locale, contribuie la mijloacele de trai şi identităţile culturale în numeroase regiuni. Un cod silvic bine structurat care abordează exploatarea durabilă a lemnului asigură nu numai longevitatea acestui sector, ci consolidează o bază pentru o creştere economică echitabilă.

Aşa cum Uniunea Europeană exemplifică prin cele mai bune practici, plasarea pădurilor şi a exploatării lemnului în fruntea cadrului de reglementare are efecte pozitive pe multiple dimensiuni. Este momentul ca şi România să recunoască rolul central al pădurilor şi să adopte un cod silvic care să protejeze pădurile şi resursele lor inestimabile pentru generaţiile viitoare.

Compania consideră că noul Cod Silvic trebuie îndreptat prioritar către legislaţia EUDR deja aprobată, care va intra în vigoare la finalul anului 2024.

În noul cod, politicile statului de încurajare a valorificării superioare a lemnului în produse de folosinţă îndelungată sau prin utilizarea energetică eficientă a resursei de lemn trebuie să fie foarte bine definite, astfel încât un material lemnos care poate fi materie primă să nu fie folosit drept combustibil. Însă, definirea precară a sortimentului coajă - care acum poate fi considerat biomasă certificabilă - descurajează folosirea eficientă a acestei resurse.

Egger România achiziţionează lemnul de la operatori economici acreditaţi şi certificaţi pentru această activitate economică. În acest proiect nu sunt prezentate instrumente prin care un cumpărător de bună credinţă poate verifica sau poate avea garanţia că materialul lemnos achiziţionat are provenienţa înscrisă în avizul de însoţire.

Compania consideră că implementarea unui nou Cod Silvic eficient şi care să constituie model de bună practică, fără a lua în considerare aspectele semnalate mai sus, va risca să blocheze activitatea economică a companiilor de bună credinţă. Astfel, la problemele deja existente în industrie, în silvicultura românească şi în gestionarea durabilă a pădurilor se pot adăuga dificultăţi noi, greu de gestionat de către toţi cei implicaţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Au facut chishca mare atatia ani din praduiala lemnilui si acum "saluta" ...fi-mi-ar scarba....vine e 50-50 , ca si saraciile de romanasi au fost mana in mana, pentru o vila cu etaj si cada cu bulbuci unii ar vinde-o si pe muma-sa, daramita padurea din avutul obstesc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb