Egiptul se pregăteşte să relanseze programul de privatizare prin bursă

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 septembrie 2022

Egiptul se pregăteşte să relanseze programul de privatizare prin bursă

Capitalizarea bursieră a acţiunilor companiilor listate pe piaţa din Egipt a crescut cu 8,2% în august, iar indicele acţiunilor blue-chip - cu 5,6%

Guvernul egiptean se pregăteşte să relanseze programul de oferte publice iniţiale (IPO), urmând să scoată la vânzare companii de stat prin intermediul bursei (Egyptian Exchange - EGX), anunţă Asharq Business, citându-l pe ministrul de Finanţe, Mohamed Maait.

Alia Mamdouh, director al departamentului de Macro şi Strategie din cadrul Beltone Financial Holding (BTFH), spune, citat de zawya.com, că acest anunţ vine în timp ce Egiptul se apropie de finalizarea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care va sprijini economia şi, în consecinţă, va îmbunătăţi şansele ofertelor publice. Pe de altă parte, programul de reluare a IPO-urilor vine în concordanţă cu nevoia Egiptului de finanţare în valută străină, a adăugat Mamdouh.

Hany Genena, profesor asistent la Universitatea Americană din Cairo, este de părere că reluarea ofertelor companiilor din sectorul public afirmă angajamentul statului faţă de ieşirea treptată din unele sectoare, iar "această mişcare are ca scop atragerea de investiţii străine, fie din portofolii financiare, fie din investiţii directe în participaţii de 10% sau mai mari la companiile scoase pe bursă, pentru a obţine finanţarea necesară acoperirii deficitului de cont curent".

La data de 31 august, premierul egiptean, Mostafa Madbouly, a anunţat că guvernul finalizează în câteva zile proiectul final al Documentului de Politică a Proprietăţii de Stat, ca să fie transmis Cabinetului.

Planurile de vânzare prin bursă a companiilor de stat din Egipt, amânate de războiul Rusia-Ucraina

Guvernul egiptean intenţiona să lanseze pe bursă, în acest an, emisiuni de acţiuni aparţinând unui număr de zece companii de stat, plan care a fost suspendat în urma crizei ruso-ucrainene, potrivit arabnews.com.

În martie 2018, guvernul egiptean anunţa că planuieşte să ofere participaţii minoritare la 23 de companii, prin bursă, ca parte a unui program de strângere de fonduri de 80 de miliarde de lire egiptene. După 21 de luni, guvernul egiptean a oferit doar 4,5% din acţiunile Eastern Tobacco Co., în 2019, şi o parte din Egyptian Co., societate de investiţii financiare şi digitale.

Capitalizarea bursieră a acţiunilor companiilor listate pe piaţa din Egipt a crescut cu 8,2% în august, la 685 de miliarde de lire egiptene, de la 633 de miliarde la sfârşitul lunii iulie, conform datelor oficiale citate de Arab News.

Indicele acţiunilor blue-chip de pe piaţa egipteană, EGX30, a urcat cu 5,6% luna trecută, la 9.998 de puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb