Elan Schwartzenberg scapă de dosarul penal, după ce faptele s-au prescris

G.U.
Anticorupţie / 22 mai 2020

Elan Schwartzenberg (Sursa Foto: Facebook)

Elan Schwartzenberg (Sursa Foto: Facebook)

Tribunalul Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Elan Schwartzenberg, pe motiv că faptele s-au prescris, în dosarul legat de campusul social "Henri Coandă" din Constanţa, în care a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la dare de mită, scrie Agerpres, preluat de G4Media.ro. În iunie 2019, Elan Schwartzenberg a scăpat definitiv de mandatul de arestare preventivă în lipsă şi de urmărirea internaţională, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat în sală la Curtea de Apel Bucureşti că îşi retrage contestaţia depusă.

Fapta de complicitate la dare de mită pentru care omul de afaceri Elan Schwartzenberg a fost trimis în judecată în decembrie 2017 s-ar fi prescris pe 6 iunie, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Ultimul act al faptei de complicitate la dare de mită în cazul lui Elan Schwartzenberg ar fi fost pe 6 decembrie 2011, au explicat aceleaşi surse. Lui i se aplică legea penală mai favorabilă, adică vechiul cod penal în care darea de mită (şi complicitatea) se pedepsea cu închisoare de la 1 la 5 ani. Ceea ce înseamnă că termenul de prescripţie generală e de 5 ani, iar cel de prescripţie specială de 7 ani şi jumătate. Aceasta înseamnă că prescripţia specială a intervenit pe 6 iunie 2019 au explicat sursele G4Media.ro.

Acesta a fost şi motivul pentru care procurorii DNA şi-au retras contestaţia faţă de revocarea mandatului internaţional de arestare în cazul lui Schwartzenberg.

"Fapta a fost descoperită târziu, abia în 2016 a fost instrumentat dosarul şi a fost trimis în instanţă pe 27 decembrie 2017. De atunci, dosarul nu a ieşit din Camera preliminară, deşi legea spune că această procedură nu poate dura mai mult de 60 de zile", au declarat în iunie 2019 surse judiciare pentru G4Media.ro.

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti care a ţinut dosarul din decembrie 2017 în procedura de camera preliminară se numeşte Mihaela Lavinia Cârciumaru.

Procurorul DNA care a instrumentat dosarul este Ana Dana.

Decizia vine în dosarul privind banii pe care Radu Mazăre i-ar fi cerut mită de la omul de afaceri Morgenstern Avraham, prin intermediul lui Schwartzenberg.

Potrivit rechizitoriului:

Inculpatul Schwartzenberg Emilian, în cursul anului 2011, l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al societăţii Shapir Structures S.R.L., să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât societatea Shapir Structures S.R.L să câştige, în condiţii avantajoase, o licitaţie având ca obiect contractul de construire a Campusului social "Henri Coandă" în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro) din municipiul Constanţa.

Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societăţii offshore Melici Management Inc (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham, fiind prieten cu cei doi.

Reamintim că în aprilie 2019, Tribunalul Bucureşti a anulat mai multe probe făcute de SRI în dosarul lui Elan Schwartzenberg şi a decis şi revocarea mandatului de arestare şi restituirea cazului la DNA, toate aceste decizii fiind influenţate de deciziile CCR.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu e f normal sa raspunda profesional , material ,pecuniar , cineva !?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb