ELCEN: "Datoriile RADET lasă aproape jumătate din Bucureşti fără apă caldă"

Mina Irina
Politică / 6 septembrie 2016

"Datoriile RADET lasă aproape jumătate din Bucureşti fără apă caldă"

Actualizare 17:15 Gabriela Firea: "Fac apel la Guvern, nu cred că o datorie istorică poate fi plătită în 2-3 luni de către Primăria Generală

Primarul general, Gabriela Firea a făcut astăzi un apel la Guvernul României, precizând că datoria istorică de aproape 10 ani pe care RADET o are la ELCEN nu poate fi plătită în 2-3 luni de către Primăria Generală a Capitalei.

"Nu putem să punem în pericol întreg bugetul Primăriei Capitalei, pentru şcoli, grădiniţe, spitale, pentru proiectele de infrastructură şi alte nevoi urgente, pentru a plăti în două - trei luni o datorie istorică de 10-15 ani pe care o au aceste unităţi economice. Este problema Primăriei Generale, dar este şi problema Guvernului, care trebuie să se implice. Să vină împreună cu noi la discuţii, să putem realiza o eşalonare a acestor plăti şi să nu mai existe permanent presiunea că ELCEN blochează sută la sută conturile RADET, mai ales că există o recomandare din partea Curţii de Conturi care spune explicit că doar 50 % din acest cont trebuie să meargă către datoria RADET-ului către ELCEN şi 50% să fie sume care să poată merge către salariile angajaţilor RADET şi de asemenea către anumite avarii, către anumite investiţii care trebuie făcute", a precizat Gabriela Firea, potrivit unui comunicat de presă.

(G.F.)

--------

Actualizare 15:40

Ca urmare a datoriilor acumulate de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), aceasta din urmă se află în imposibilitatea de a-şi onora plăţile către furnizorii şi distribuitorii de materii prime, materiale şi servicii, precizează ELCEN prin intermediul unui comunicat de presă.

"Din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, şi a notificat ELCEN în acest sens, ca, începând cu data de 05.09.2016, să reducă presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie (2 bari), fapt pus în practică la această oră. Datoria a fost acumulată în perioada ianuarie 2016 - iunie 2016. În cazul în care aceasta nu va fi achitată, Distrigaz a informat ELCEN că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuţie şi, pe cale de consecinţă, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri. Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureştiului - cartierele Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi, dar şi o parte din centrul Capitalei", se menţionează în comunicatul citat.

În aceste condiţii, ELCEN a luat decizia ca poprirea pe conturile RADET să rămână de 100%.

Totodată, societatea informează că în urma discuţiilor purtate cu Primăria Municipiului Bucureşti, a rezultat că va fi supusă aprobării Consiliului Genral al Municipiului Bucureşti o rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli cu suma de aproximativ 259 de milioane de lei, care reprezintă obligaţie de plată restantă a Municipiului Bucureşti faţă de RADET şi ELCEN în baza protocolului încheiat în 18.12.2008, ce a fost aprobat prin hotărârea 424/2008 emisă de CGMB.

(G.F.)

-------

Gabriela Firea:"Elcen a anunţat că luna aceasta nu se va mai ridica poprirea pentru sumele salariaţilor RADET"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că Elcen a trimis ieri seară o notificare la PMB din care reiese că în această lună nu va ridica poprirea nici măcar pentru procentul de 30% din contul Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) care asigura plata salariilor şi reparaţiile necesare, potrivit unor surse din presă.

"Aseară am primit o notificare - atât noi, la PMB (Primăria Municipiului Bucureşti, n.r.), cât şi RADET - din partea Elcen, cum că în această lună nu se va mai ridica poprirea nici pentru acest procent de 30% asumat din toate încasările pe care le are RADET - atât din sursă PMB, prin plata subvenţiei, cât şi prin plata facturilor de către populaţie şi celelalte instituţii. Prin urmare, în această lună, practic, dacă se menţine textul notificării de aseară din partea Elcen, RADET ar trebui să nu mai primească salariile. Un lucru care, vă daţi seama, ar fi imposibil de acceptat într-o economie normală", a precizat Firea.

Primarul general a subliniat că a moştenit această situaţie şi că e vorba de o datorie veche, istorică, de 268 de milioane de lei, pe care Elcen o solicită RADET.

"Sunt nevoită să vă spun cu acest prilej şi dumneavoastră situaţia pe care am găsit-o la Primăria Generală a Capitalei. Este vorba despre un blocaj, deoarece contul RADET, regia care transportă agentul termic către aproape două milioane de bucureşteni care locuiesc la bloc şi, de asemenea, către toate entităţile de stat, (...) acest cont a fost blocat de Elcen. Într-adevăr, printr-o hotărâre judecătorească, dar care nu a fost contestată în instanţă - doar că legea administraţiei publice locale, precum şi legea finanţelor publice locale, care intervin în astfel de situaţii, spun că, deşi poprit, acel cont ar trebui să fie totuşi la dispoziţia RADET, măcar în proporţie de 30%: pentru plata salariilor şi pentru a achita anumite reparaţii, lucrări, avarii, astfel încât sistemul de termoficare să poată să îşi desfăşoare menirea", a explicat edilul Capitalei.

Gabriela Firea a menţionat că, de la începutul mandatului său, a avut mai multe întâlniri cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, cu care a avut "un dialog foarte bun".

"Am luat legătura cu dumnealui şi aseară şi azi dimineaţă, explicându-i că RADET trebuie să beneficieze măcar de o sumă minimă, pentru ca să îşi poată plăti angajaţii şi să facă reparaţiile, reviziile necesare", a subliniat Firea.

Ea a precizat că, din prima săptămână de când a ajuns primar general, a plătit la zi subvenţia, care nu mai era achitată din luna martie.

"Este un lanţ al slăbiciunilor, e o situaţie creată ca o acumulare de decizii greşite economice, atât guvernamentale, parlamentare şi administrative - pentru că şi legislaţia a fost de multe ori permisivă unor astfel de datorii-, dar mesajul meu este următorul: nu se poate plăti în trei luni ceea ce nu s-a plătit în 15 ani", a subliniat primarul general.

Firea a reamintit că a fost constituit un grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Direcţiei de buget-finanţe din cadrul PMB, ai RADET şi ai Elcen.

"Toate aceste persoane, foarte bine pregătite profesional, (...) în primul rând să explice, în termeni concreţi, din ce este compusă această datorie de 268 de milioane de lei, pentru că informaţiile pe care le am în acest moment sunt că există doar un protocol - deci nu un alt document juridic - în baza căruia Elcen ar trebui să se îndestuleze din încasările RADET. Dar acest protocol, spre exemplu, nu mai este recunoscut în acest moment nici de către Guvern - pentru că şi el are o parte din datorie prin fostul MAI, de circa 40 - 50 de milioane de lei, pentru că a trecut foarte mult timp şi această datorie nu mai este exigibilă şi rămâne doar în sarcina Primăriei Generale să îşi plătească cota de datorie către Elcen", a explicat primarul general al Bucureştiului, conform aceloraşi surse.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Intr-o "economie normala" ( cum o numeste doamna Firea) Primaria Bucuresti n-ar mai incerca sa "rezolve" din vorbe aceasta situatie ci si-ar plati datoriile enorme pe care le are catre Radet.

    Doamna Firea discuta despre o datorie istorica de 268 milioane lei iar Elcen spune ca datoria Radet este de 3,6 miliarde lei. Cine sa mai inteleaga ceva ?

    1. D-na ..Firea nu stia cand a candidat la Primaria Capitalei ..in ce situatie se gasea RADET...??

      Pai daca-i datorie istorica sa mearga la ...Ponta care a fost prim ministru la acea perioada si sa-l intrebe...ce facurasi...prietene Ponta...eu Firea care te-am sustinut cu atata.."jalnicie" sa devii presedintele tari...

      Nu d-na Firea ....acum astepti de la Guvern ce??? In acea perioada istorica..de care vorbesti...nu erai alaturi de Guvernul Ponta ...n-ai trait in Bucuresti...doar acum numai te intereseaza aceasta situatie??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb