"Electorata", chifteaua fierbinte dintre Ioana Petrescu şi Liviu Voinea

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 mai 2014

"Electorata", chifteaua fierbinte dintre Ioana Petrescu şi Liviu Voinea

Măsura de restructurare a creditelor, sau "electorata", aşa cum a fost denumită de presă, se dovedeşte un subiect pe care nici ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, nici ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, nu doresc să şi-l asume.

La prima conferinţă de prezentare a bilanţului, Ioana Petrescu a refuzat să răspundă la mai multe întrebări pe care le-a calificat ca fiind de competenţa ministrului Liviu Voinea, care nu a fost prezent.

După ce ministrul Bugetului a declarat, în urmă cu două luni, că iniţiativa legislativă nu se numără printre atribuţiile domniei sale, fiind o problemă de politică fiscală, Ioana Petrescu l-a indicat ieri pe acesta drept persoana responsabilă pentru această măsură, când a fost întrebată de ziarişti despre modul de aplicare.

"Măsura de restructurare a creditelor a fost propusă de domnul Voinea, care ştie mai multe detalii", a declarat ieri Ioana Petrescu.

"Nu e la mine, e pe politică fiscală", răspunsese Liviu Voinea în luna martie, întrebat dacă poate da detalii privind stadiul proiectului de act normativ şi când va intra în vigoare măsura de spijinire a persoanelor cu credite, anunţată de premierul Victor Ponta.

În aceste condiţii, nu putem să nu ne întrebăm cine se află, până la urmă, în spatele "electoratei" şi de ce nu doreşte să îşi recunoască public rolul jucat.

Poate că, totuşi, preşedintele Traian Băsescu a avut dreptate când a afirmat că unul dintre artizanii proiectului legislativ a fost prim-vicepreşedintele Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, deşi Banca Centrală i-a răspuns şefului statului, printr-un comunicat, în care susţinea că schema fiscală a fost concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invocând ca semnificativ în acest sens un articol publicat de ministrul delegat pentru Buget pe site-ul Financial Times.

Sau poate că autorul chiar este Liviu Voinea, având în vedere că atât Ioana Petrescu, cât şi Florin Georgescu îi atribuie proiectul (sau, poate, mult mai multe, în funcţie de câte persoane din BNR îşi asumă comunicatul).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cand o sa inceapa Ministerul Finantelor sa emita titluri de stat pentru populatie, cu valoare nomiala accesibila, atragand astfel la buget banii care stau degeaba in bani, la dobanda real negativa? Cand? Asta e intrebarea. Sau "daca" e mai potrivit?

    Statul se chinuie sa carpeasca pe ici , pe colo , cu cateva zeci de milioane de euro si pierde din vedere ca datorita politicii BNR , se topesc sutede milioane de euro . BNR intarzie platile intre partenerii externi si firmelor din tara , cu saptamanile , si obliga aceste firme sa tina banii afara , pagubind sistemul bancar si eventualii doritori de fonduri pentru dezvoltare cu aceste sume imense . Oare nimeni nu vede aceasta paguba si sa ia masuri ? Guvernatorul trebuie debarcat imediat si marota cu relatiile lui in cercurile financiare trebuie sa inceteze .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb