ELECTROPLAST, producător de cabluri electrice în România, marchează o nouă etapă de dezvoltare prin implementarea unui proiect de investiţii de peste 9 milioane de euro.
Potrivit comunicatului primit la redacţie, banii sunt destinaţi modernizării tehnologice a fabricii şi extinderii prezenţei sale în proiecte de infrastructură feroviară de amploare. Compania continuă să îşi consolideze poziţia în producţia de cabluri electrice performante, sprijinind atât tranziţia energetica, cât şi modernizarea infrastructurii naţionale de transport. Piaţa cablurilor electrice din România este estimată la aproximativ 8 miliarde de lei.
Compania, cu o expertiză de piaţă de peste 30 de ani, a intrat, în primul semestru al anului 2023, în portofoliul holdingului de materiale de construcţii ROCA Industry, listat pe piata principala BVB. Rezultatele financiare din S1 2024 arată ca ELECTROPLAST a atins o cifra de afaceri de 80 mil. de lei, în creştere cu aproximativ 3% faţă de perioada similară din 2023. EBITDA a crescut cu 56% faţă de nivelul anului anterior, la 4,7 mil RON, pe fondul echilibrarii mixului de clienţi şi de produse vandute, odată cu deblocarea proiectelor de infrastructură feroviară, finantate prin PNRR.
In plus, digitalizarea producţiei şi măsurile de eficientizare operaţională au condus la un proces de producţie mai eficient energetic, creşterea productivităţii şi în final la scaderea costurilor de operare.
"Investitiile în tehnologie avansata si implicarea noastra in proiecte de infrastructura feroviara sunt paşi strategici care ne asigura creşterea capacităţii de producţie şi eficienţei energetice, precum şi poziţionarea ELECTROPLAST ca un actor cheie în proiecte care dau directia viitorului sustenabil si performant. Suntem mandri ca putem contribui, prin expertiza acumulată în cei peste 30 de ani de activitate, la modernizarea industriei şi a infrastructurii naţionale," a declarat Dan Burian CEO ELECTROPLAST.
Proiectul de investiţii, în valoare totala de peste 9 milioane de euro, vizează modernizarea operaţională a fabricii ELECTROPLAST şi include achiziţia de echipamente tehnologice avansate, extinderea suprafeţei halelor de productie şi implementarea unor soluţii inovatoare de eficienta energetica. În cadrul proiectului, compania a semnat un contract cu Ministerul Energiei pentru achiziţia a doua echipamente de ultima generatie, in valoare totala de 10,9 milioane lei, dintre care 4,6 milioane lei reprezinta finantarea ministeriala.
Proiectul de investiţii va conduce la triplarea capacităţii de producţie a ELECTROPLAST şi va asigura o calitate superioară a produselor, oferind cabluri electrice durabile, care vor contribui la creşterea eficientei energetice şi la reducerea amprentei de carbon.
Aceste iniţiative sunt în concordanţă cu tendinţele globale, care indica o creştere de 50% a consumului de energie până în 2040, necesitati care cer solutii tehnologice sustenabile si eficiente. De asemenea, pana in 2030, liniile de joasă tensiune ale reţelei de distribuţie din Europa vor depăşi 40 de ani de functionare, apropiindu-se de sfârşitul duratei de utilizare.
ELECTROPLAST îşi consolidează poziţia pe piaţa infrastructurii feroviare prin furnizarea de cabluri pentru proiecte majore de modernizare şi electrificare a reţelei naţionale. Proiectele includ modernizarea liniei feroviare dintre Caransebeş - Timişoara - Arad, Cluj Napoca - Episcopia Bihor, Craiova - Caransebes şi Apata - Cata, în cadrul Lotului ACC4.
Aceste proiecte reflecta angajamentul ELECTROPLAST de a sprijini modernizarea reţelelor de transport feroviar din România şi de a contribui la dezvoltarea unor soluţii durabile pentru infrastructura naţională.
ROCA Industry este primul holding industrial de materiale de construcţii din România listat pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul ROC1.