Fostul ministru Elena Udrea a contestat luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în dosarul "Gala Bute", în care a fost trimisă în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
"Este evident că a fost un rechizitoriu făcut pe repede-înainte, aşa cum a fost toată urmărirea penală în ceea ce mă priveşte. Reamintesc că am stat 72 de zile în puşcărie arestată, pe baza a două declaraţii care sunt foarte diferite, care nu se susţin una pe cealaltă. Doar declaraţiile unor persoane, Nastasia şi Ana Maria Topoliceanu, necoroborate cu altceva, iar rechizitoriul arată exact lucrul acesta, graba cu care s-a făcut tot acest dosar împotriva mea", a declarat Elena Udrea, la ieşirea din sala de judecată.
În opinia sa, acest dosar nu ar trebui să se numească "Gala Bute", ci dosarul "Elena Udrea", deoarece toate acuzaţiile sunt îndreptate împotriva ei.
"Acest lucru l-am contestat în instanţă şi am arătat că Parchetul nu a terminat cercetările penale, că omite să cerceteze declaraţiile inculpaţilor, care demonstrează că acuzaţiile la adresa mea sunt netemeinice", a explicat Udrea.
Elena Udrea a adăugat că o situaţie ciudată în acest dosar este faptul că Gheorghe Nastasia declară că i-a dat o geantă cu 900.000 euro mită, însă procurorii au disjuns cercetările pentru dare de mită în ceea ce-l priveşte pe Nastasia, dar au menţinut acuzaţia de luare de mită pentru ea.
"Întrebarea mea în instanţă este ce se întâmplă dacă Parchetul va constata că nu s-a dat mită. Sunt câteva neregularităţi în rechizitoriu pe care le-am semnalat instanţei", a mai spus aceasta.
Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
În dosar au mai fost deferiţi justiţiei şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu - administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu - fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia - fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ana Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, Dragoş Marius Botoroagă - administratorul unei firme.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.