Actualizare 17:08 Echipa Elenei Udrea: "Nu mai există motive să rămână în arest"
Echipa de comunicare a Elenei Udrea scrie, marţi, pe Facebook, că după trimiterea în instanţă a dosarului "Gala Bute" nu mai există motive ca aceasta să rămână în arest şi că "o decizie firească ar fi eliberarea sa la sfârşitul acestei săptămâni, când expiră mandatul de arest preventiv".
"Dosarul «Gala Bute» a fost trimis în instanţă. Nu mai există niciun motiv ca Elena Udrea rămână în arest!!! La ultima cerere de prelungire a arestării preventive, procurorii au solicitat încă 30 de zile invocând nevoia de a mai administra unele probe, de a face o expertiză şi de a mai audia câţiva martori. Odată cu trimiterea în instanţă a dosarului, faza de urmărire penală s-a încheiat şi arestul preventiv nu mai este necesar, pentru că, evident, Elena Udrea nu mai poate influenţa ancheta penală sau probele deja adunate de procurori. De aceea, o decizie firească ar fi eliberarea sa la sfârşitul acestei săptămâni, când expiră mandatul de arest preventiv. Acum că dosarul este trimis în instanţă, toată lumea se va putea convinge de faptul că susţinerile Elenei Udrea şi ale avocaţilor săi au fost reale şi nu există probe împotriva fostului ministru", se menţionează în textul postat pe contul de Facebook al Elenei Udrea, semnat de echipa de comunicare.
(Elena Deacu)
---
Actualizare 14:35
Elena Udrea a fost trimisă astăzi în judecată de procurorii DNA, în dosarul Gala Bute, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă de fraude cu fonduri europene, potrivit unui comunicat al anchetatorilor.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului se află în arest preventiv de pe 25 februarie în această speţă.
Alături de Udrea, vor mai ajunge în faţa magistraţilor Ion Ariton (fost ministru al Economiei), Rudel Obreja (fost preşedinte al Federaţiei Române de Box), Tudor Breazu (administrator al terenului deţinut de Elena Udrea la Nana), Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea în Ministerul Dezvoltării), Georghe Nastasia (fost secretar general în MDRT), Ana Maria Topoliceanu (fostă şefă a Companiei Naţionale de Investiţii) şi Dragoş Botoroagă (administratorul Consmin Petroşani).
Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Cornel Resmeriţă şi Condoiu Cristofor Alin pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi faţă de Adrian Gardean, Miron Dorel Gardean şi Miron Lupulescu pentru infracţiunile de dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.
De asemenea, pentru infracţiunile de spălare a banilor şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, reţinute în sarcina inculpatei Udrea Elena Gabriela, cauza a fost disjunsă şi continuă cercetările.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a fi menţinute măsurile preventive, precum şi sechestrele puse pe diverse bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor.
---
Elena Udrea a fost adusă, în această dimineaţă, din Arestul Central la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ca să fie din nou audiată.
Fostul ministru al Dezvoltării a fost arestat preventiv pe 25 februarie, în dosarul "Gala Bute". Udrea este urmărită penal şi în dosarul "Microsoft", fiind acuzată de abuz în serviciu, spălare de bani, luare de mită, folosirea influenţei şi tentativă de fraude cu fonduri europene.
Potrivit DNA, Elena Udrea ar fi luat mită mai multe sume de bani pe care le-ar fi transferat către PDL Bucureşti. Banii ar fi fost daţi prin contracte de donaţii fictive, ca să le fie disimulată originea infracţională.