Elevii acuză Guvernul de iresponsabilitate

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 februarie 2021

Elevii acuză Guvernul de iresponsabilitate

Tonul pe care se poartă dialogul de la distanţă dintre elevi şi autorităţi a devenit foarte ridicat şi neprietenos. Elevii lansează acuze şi alcătuiesc "liste negre". Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) şi Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) acuză Guvernul de iresponsabilitate şi că au condamnat elevii la abandon şcolar pentru că nu a introdus bani în bugetul de stat pentru transportul elevilor. Săptămâna trecută elevii au protestat, alături de reprezentanţii părinţilor în faţa Guvernului, ca urmare a intenţiei Guvernului de a tăia atât gratuitatea la transportul feroviar, cât şi la toate celelalte tipuri de transport, după ce studenţilor le-a fost luată gratuitatea pe tren. În ziua protestului a fost publicat şi proiectul de buget pentru anul 2021, cu doar 2,5% din PIB pentru educaţie şi nicio sumă prevăzută pentru transportul elevilor. Asociaţiile de elevi din ţară îşi manifestă protestul cu privire la această măsură şi consideră că actuala conducere nu face altceva decât să aducă educaţia în paragină: "Efectele ireversibile pe care tăierea gratuităţii la absolut toate tipurile de transport se vor vedea cu ochiul liber în cifrele ratei abandonului şcolar. În această situaţie elevii din mediul rural sunt condamnaţi la sărăcie, pentru că cei din mediile dezavantajate nu vor avea posibilitatea de a urma liceul pe care şi-l doresc, pentru ca abonamentul va fi mult mai scump decat suma decontată."

Reprezentanţii elevilor anunţă că în cazul în care problema nu va rezolvată imediat, aceştia se vor adresa instanţelor de judecată şi vor depune plângere penală pe numele miniştrilor care au contribuit la încălcarea drepturilor elevilor, dar şi că vor organiza proteste în faţa prefecturilor din mai multe judeţe. De asemnea asociaţiile citate mai sus au alcătuit şi o "lista neagră a politicienilor care au îngropat educaţia din România": Florin Cîţu- Premierul României, Sorin Cîmpeanu- Ministrul Educaţiei, Alexandru Nazare- Ministrul Finanţelor, Cătălin Drulă- Ministrul Transportului şi Infrastructurii, Stelian Ion-Ministrul Justiţiei.

Elevii atrag atenţia că situaţia este cu atât mai gravă cu cât se revine la un sistem nefuncţional de subvenţionare a transportului din perioada 2013-2016, care a îngrădit accesul la educaţie elevilor. Aceştia menţionează că transportul elevilor este gratuit conform legislaţiei în vigoare şi că autorităţile încearcă să se sustragă de la respectarea acesteia prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă. Reprezentanţii elevilor precizează că lipsa banilor din bugetul de stat destinat transportului elevilor va duce la imposibilitatea multor autorităţi locale de a subventiona transportul, menţinându-se astfel starea de fapt. Peste 80% dintre elevii ţara noastră care au început cursurile în format fizic, au fost nevoiţi să îşi achiziţioneze bilete sau abonamente care ajung să coste lunar câteva sute de lei.

Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC a declarat: "Este efectiv o bătaie de joc la adresa elevilor! Educaţia a fost efectiv îngropată de politicieni. Interesele transportatorilor au fost mereu prioritare pentru politicieni. Faptul că la mai puţin de un an de la acordarea gratuităţii, Guvernul vrea să taie transportul elevilor şi că nu există bani în bugetul de stat este strigător la cer! Vom ieşi în stradă ori de câte ori este nevoie. Persoanele care au iniţiat acest demers ar trebui demise imediat. Luaţi mâinile de pe drepturile elevilor! De ani de zile accesul la educaţie a fost călcat în picioare de politicieni care nu au făcut altceva decât să vină cu populisme în faţa elevilor, părinţilor şi profesorilor. Legea 226/2020 specifică clar cum ar trebui să funcţioneze toate tipurile de transport, dar în continuare se caută metode de ocolire a legislaţiei în vigoare." Ana-Maria Groza, preşedinte AEBI are la rândul său mai multe lucruri de imputat autorităţilor: "Dacă în 2020 am avut un PIB execrabil de 2,7%, cel mai mic din ultimii 29 de ani la momentul acela, în 2021 avem un PIB execrabil de 2,5%. De ceva vreme se tot amâna acordarea acelui 6% pentru funcţionarea facilă a sistemului educaţional, însă amânarea ei într-un context pandemic, unde cheltuielile sunt imperioase, este absolut iresponsabilă. Cât despre transport, am ieşit în faţa Guvernului în data de 11 februarie pentru acei elevi cu o situaţie financiară precară care nu îşi pot permite să plătească tariful integral al unui abonament, căruia i-a fost refuzat decontul. Pentru elevii navetişti vorbim de sume exorbitante, pe care mulţi nu o să şi le poată permite, sporind astfel rata de abandon şcolar."

Şansele ca în ceea ce priveşte transportul elevilor lucrurile să fie schimbate sunt minime în acest moment, după ultimele declaraţii ale membrilor guvernului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb