Elevii şi profesorii de la Şcoala Superioară Comercială "Nicolae Kretzulescu" pot învăţa tehnologiile educaţionale 4.0 în cel de-al şaptelea SmartLab. SmartLab Kretzulescu este primul de acest gen construit într-un liceu din România cu profil tehnic. Acest lucru a fost posibil datorită proiectului "Crearea primului SmartLab din liceele tehnologice ale României în sectorul 3, la Şcoala Superioară Comercială «Nicolae Kretzulescu», în acord cu ediţia a IV-a a Ghidului Meseriilor Viitorului", proiect finanţat de Primăria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local, conform unui comunicat remis redacţiei.
De acum, elevii şi profesorii liceului vor putea să-şi dezvolte abilităţile sociale şi digitale, să-şi antreneze gândirea creativă, analitică, critică, computaţională. Împreună sunt antrenaţi în proiecte complexe transdisciplinare şi transgeneraţionale în care experimentează şi explorează pentru a integra tehnologiile educaţionale 4.0.
"E nevoie de idei noi, de creativitate, de inovaţie, de soluţii noi la problemele multiple cu care se confruntă educaţia. Acest gen de gândire poate fi antrenată în SmartLab-uri, în acest spaţiu experimental în care greşeala este permisă şi nu este sancţionată. În SmartLab desenăm obiecte 3D, printăm 3D, înţelegem fenomenele complexe cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală, interacţionăm cu sistemul avansat de videostreaming cu alţi copii din alte colţuri ale ţării sau ale lumii cu care împărtăşim aceleaşi pasiuni. Copiii îşi pot echilibra relaţia cu intrumentele digitale, cu natura. Automatizăm procesele repetitive încă de pe băncile şcolii, unde ei înţeleg că au nevoie de gândire computaţională pentru a face faţă viitorului.", a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului şi preşedinta organizaţiei non-guvernamentale INACO.
În SmartLab, elevii învaţă folosindu-se de roboţi educaţionali multifuncţionali, de ochelari de realitate virtuală, de creioane 3D, de scanere 3D, de imprimante 3D, toate împletite cu instrumentele de arte puse la dispoziţie în colţul dedicat manualităţii, dar şi cu peretele verde de agricultură hidroponică pe verticală automatizată. Datorită celui mai performant sistem de audio-video-streaming, elevii pot să colaboreze cu alte şcoli dotate cu SmartLab din ţară şi străinătate, în clasele virtuale mult visate, iar profesorii pot colabora cu alte cadre didactice, pentru a le sprijini în perfecţionarea activităţii de predare moderne.
Scopul proiectului, unic în Uniunea Europeană, este câte Smart Lab în fiecare dintre cele 6200 de şcoli ale României, pentru a oferi acces gratuit tuturor elevilor din România la educaţie digitală inteligentă.