Eliminarea pragului la SIF-uri, aprobată de senatori

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 septembrie 2019

Eliminarea pragului la SIF-uri, aprobată de senatori

Senatorii au aprobat, ieri, în plenul camerei, proiectul de lege privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative (FIA) ce prevede, printre altele, eliminarea pragului la SIF-uri de 5%, cu 83 de voturi pentru din 92 senatori prezenţi şi 7 voturi împotrivă.

Proiectul, ce avea termen de adoptare tacită data de 21 septembrie, urmează să fie trimis Camerei Deputaţilor pentru avize şi votul final. Dacă votul deputaţilor va fi pozitiv, proiectul va fi trimis la preşedintele Iohannis pentru promulgare. Asta presupune o perioadă de cel puţin câteva luni până la finalizarea întregului procesul legislativ.

Practic, proiectul ce modifică reglementările şi legile care se aplică fun­c­ţionării fondurilor de investiţii alternative prevede, în ceea ce priveşte pragul la SIF-uri (articolul 81), abrogarea, printre alte modificări, a articolului 286, 286^1 şi 286^3 din Legea 297/2004 republicată, respectiv cele care fac referire la pragul-limită de deţinere de 5% la SIF-uri.

Pe lângă perioada de câteva luni implicită procesului legislativ, actul normativ prevede producerea de efecte cu privire la pragul la SIF-uri abia după 18 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Ieri, SIF-urile au înregistrat evoluţii în general modeste, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) şi titlurile SIF Transilvania (SIF3) fiind singurele care au marcat aprecieri ale cotaţiilor, de 0,85% şi 1,4%. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au stagnat, iar unităţile SIF Moldova (SIF2) au suferit un recul de 0,36%.

Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chiar de acţionarii societăţilor de investiţii financiare, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social.

Argumentul principal pentru introducerea şi, ulterior, menţinerea limitărilor a fost că, în condiţiile unui acţionariat foarte numeros şi dispersat, ar fi fost relativ uşor ca anumite persoane să acapareze poziţii de control cu o mică fracţiune din capitalul total şi apoi să administreze societăţile doar în favoarea unor grupuri restrânse de interese.

În anul 2005, a fost aprobată prin ordonanţă modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai târziu să se decidă ca limita de 1% să se aplice şi grupurilor de investitori care acţionează în mod concertat.

La finalul anului 2011, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. cresterea sif1-40%,sif2-25%.sif3-30%,sif 4-45%,sif5-28% in intervalul a 15-20 luni. Baza calcului vuan-ul actual al fiecarui sif.

    1. Ai avut tu o presimtire la ora 0,44 (noaptea). Investiti fratilor in SIF-uri, ca uite care vor fi cresterile, are date exacte "ben".

      Daca tot esti asa priceput, spune-mi si mie in ce titluri sa investesc acum si ce castig voi avea peste 6 luni.

      Dar sa-mi spui exact, ca am 2 milioane lei si nu stiu ce titluri sa cumpar. 

      Daca ii ai si nu stii, nu ii meriti

      Un detinator a 2.000.000 lei nu "are timp" sa raspunda unui investitor 'MIC'. Primeste sinteze de la mari analisti bursieri. Pentru procente foloseste: aproximativ, in jur de, circa etc. VEZI la ce concluzie ajungi. Vorbim dupa trecerea legii de CAMERA DEPUTATILOR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb