În economia globală sunt semne care ne fac să credem că am trecut de partea cea mai distructivă generată de pandemia de coronavirus, iar acum urmează calea spre redresare, este de părere Elliott Auckland, economist-şef la International Investment Bank (IIB).
Domnia sa a declarat vineri, în cadrul unei videoconferinţe: "Nu vom asista chiar la o recuperare în V, economia se va redresa mai rapid decât se aştepta majoritatea. Primele semne, care arată destul de bine, privesc evoluţia vânzărilor retail în SUA şi Germania, respectiv dinamica economiei Chinei în trimestrul al doilea".
În opinia lui Elliott Auckland, evoluţia menţionată are la bază răspunsul autorităţilor de la nivel mondial, care a fost unul "enorm" şi a inlcus măsuri fiscale şi monetare importante. Elliott Auckland a mai spus: "Totodată, ne-am învăţat lecţia din criza financiară din 2008-2009, iar de data aceasta nu a mai fost un caz Lehman Brothers (n.r. falimentul gigantului bancar american). Responsabilii politici au fost şi sunt dispuşi în continuare să facă tot ce este necesar într-un timp scurt".
În prezent, economia funcţionează sub potenţialul său, fiind în recesiune, din cauza măsurilor de carantinare impuse pe fondul pandemiei de Covid-19, potrivit celor afirmate de Elliott Auckland, care adaugă: "Toate inputurile - capitalul, forţa de muncă, tehnologia -, nu au fost distruse ca în perioada unui război, ele doar nu au putut fi folosite, fiind blocate temporar, ceea ce înseamnă că situaţia se poate redresa datorită politicilor adoptate în lume. După declinul şoc al PIB-ului mondial în 2020, vor urma 3-4 ani de creştere, în condiţiile în care vom reveni la un nivel de operare normal. Unele pagube s-au produs în urma pandemiei, dar în acelaşi timp au fost create oportunităţi, care vor fi suficiente pentru compensarea pagubelor. Aceste oportunităţi vor genera o nouă dinamică de creştere, chiar dacă lucrurile nu se vor întâmpla foarte rapid".
Elliott Auckland a adus în atenţie, ca oportunitate, adaptarea la tehnologie. Domnia sa a declarat: "Unii întreprinzători şi-au mutat întregi afaceri online. Angajaţii lucrează de acasă, în format digital. Pentru mulţi dintre aceştia, mutarea s-a produs de nevoie, însă cum ei consideră că aşa va arăta noul normal în viitor. Totodată, consumatorii au cumpărat tot mai mult online, livrările la domiciliu câştigând teren important. Pe scurt, adaptarea la economia digitală s-a accelerat, iar acest lucru va stimula creşterea".
În al doilea rând, în Europa, spune economistul şef al IIB, pentru prosperitatea proiectului comun (UE) trebuie să se întâmple două lucruri importante: consolidarea fiscală, poate chiar unificarea, respectiv reducerea dezechilibrelor, pentru care sunt necesare noi abordări ale politicilor fiscale.
• Guvernele din România şi Bulgaria trebuie să se concentreze pe proiecte de infrastructură"
Elliott Auckland susţine că România şi Bulgaria vor înregistra scăderi economice de 5%, respevtiv 6% în 2020, după creşteri de circa 4% consemnate în 2019, însă ţările vor reveni pe curs ascendent în 2021 şi 2022. "Vital pentru ambele ţări este să reducă nivelul datoriei publice raportat la PIB", a spus reprezentantul IIB, adăugând că guvernele celor două state trebuie să ia măsurile necesare ca să asigure o tranziţie lină prin această criză. Totodată, conform domniei sale, guvernele român şi bulgar trebuie să se concentreze pe proiecte de infrastructură, care includ transport, aeroporturi, electricitate, apă, internet.
Potrivit domniei sale, "cea mai mare temere" priveşte turismul, în special în Bulgaria, pentru că acest sector generează ţării o parte importantă din PIB. "Este posibil să fie nevoie de cinci ani pentru revenirea turismului bulgar la nivelul din 2019", a afirmat Elliott Auckland, adăugând că ambele ţări au nevoie atât de fonduri europene, cât şi de investiţii de capital în perioada următoare.