Elveţia va suprima începând de sâmbătă obligativitatea carantinei la intrarea în ţară pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19, însă va înăspri testarea, a anunţat astăzi ministrul elveţian al sănătăţii Alain Berset, informează AFP, conform Agerpres.
"Nu sunt motive pentru panică în această situaţie, nu trebuie să ne fie frică în această situaţie, ci să avem mai mult respect", a spus Berset, în condiţiile în care ţara sa se confruntă cu o foarte puternică recrudescenţă a pandemiei legată de varianta Delta.
De asemenea, el a anunţat o serie de măsuri ce vizează în mod mai direct populaţia elveţiană, în încercarea de a stăvili explozia de contaminări.
Portul măştii sanitare va fi extins, la fel ca şi obligaţia permisului sanitar, iar guvernul elveţian recomandă încă o dată telemunca, însă fără a o face obligatorie, în condiţiile în care unele cantoane se opun.
Anunţurile făcute vineri ar urma să permită salvarea celei mai mari părţi a sezonului de iarnă, crucial pentru industria turistică elveţiană.
În schimb, persoanele nevaccinate, care vor dori să intre în Elveţia dintr-o ţară sau o regiune a spaţiului Schengen calificată cu risc de autorităţile elveţiene, pentru o călătorie în scop turistic sau privat, "nu vor putea să o facă", a declarat Berset în timpul unei conferinţe de presă.
Zonele de frontieră - circa 340.000 de persoane venind din ţări limitrofe (Germania, Franţa, Italia, Liechtenstein) muncesc în fiecare zi în Elveţia - sunt exceptate de la aceste noi obligaţii de testare.
Consiliul Federal vrea să "prevină pe cât posibil importul variantei" Omicron, care a început să-şi facă apariţia în ţară, dar care este încă foarte sporadică.
"Toate persoanele ce vor intra pe teritoriul Elveţiei, inclusiv cele vaccinate sau trecute prin boală, trebuie să se testeze", potrivit noilor reguli, ce vor intra în vigoare pe 4 decembrie.
În afară de un test PCR la intrarea în ţară, aceste persoane vor trebui să facă un al doilea test, PCR sau antigen, între a patra şi a şaptea zi de la sosire.
"Acest al doilea test este menit să garanteze detectarea de persoane care s-ar fi putut infecta chiar înainte de a pleca sau în timpul călătoriei", a subliniat Berset.
Testele pentru aceste depistări vor trebui plătite de persoanele vizate.