Elvis trăieşte!

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 1 martie 2011

Cătălin Avramescu

Zilele trecute am fost prin ţară, ocazie cu care am întâlnit câţiva lideri ai Opoziţiei de Stânga. Erau agitaţi, vorbeau repede, aşa că nu am înţeles foarte bine despre ce era vorba. Am sesizat însă că spuneau ceva despre "alegerile parlamentare din 2012".

Lucru care m-a mirat... Dacă ar fi des-chis Constituţia, ar fi citit, la art. 63, că mandatul Camerei Deputaţilor şi Senatului este de 4 ani. De aici rezultă că alegerile la termen în 2012 sunt practic imposibile. Ele nu pot avea loc înainte de 15 decembrie 2012, pentru că acest lucru nu este permis de Constituţie, care stabileşte clar că "alegerile... se desfăşoară în cel mult trei luni după expirarea mandatului".

Atunci când? Doreşte Opoziţia de Stânga să ne alegem parlamentarii duminică, pe 23 Decembrie, în ajunul Crăciunului? Sau, mai bine, pe 30 Decembrie, să transportăm urne de Revelion?

Mai rămân datele de 9 şi 16 Decembrie 2012. Desigur, nu ştiu ce va decide Guvernul, însă ca alegător am îndoieli că acestea sunt convenabile. Cu numărători şi contestaţii, ajungem la Anul Nou. Şi chiar dacă interpretăm acest "după" foarte lejer, ca permiţând alegeri înainte de expirarea mandatului, tot ajungem undeva în decembrie. Mai probabilă este o dată mai târzie, poate la finele lui februarie 2013. Adică peste exact doi ani.

Atunci de ce vorbesc unii politicieni despre alegeri la termen în 2012? Mister.

Alt motiv de mirare: sondajele de opinie. În campania din 2009, majoritatea "institutelor" au furnizat cifre eronate. Şi gândiţi-vă că era vorba de o alegere simplă, între doi sau trei candidaţi cu şanse. În 2013 va fi vorba de alegeri în sute de colegii, cu mii de candidaţi, mulţi fiind cunoscuţi mai ales pe plan local. Desigur că scorul din sondaje al unui partid este un indicator al şanselor unora dintre candidaţi. Până la urmă însă, de ce unii politicieni privesc la nişte cifre generale, din 2010, furnizate de institute discreditate? Cum pot acestea prezice rezultatul unor alegeri, în 2013, în colegii din Botoşani sau din Mehedinţi? Mister. Altul.

Tot din direcţia Opoziţiei de Stânga aud ceva despre desemnarea Primului-Ministru. Am o senzaţie de déja-vu. Asta au mai spus şi cu alte ocazii. Dar imaginaţia trebuie, în cele din urmă, să vină în contact cu realitatea. Singurul îndreptăţit de Constituţie să desemneze candidatul pentru funcţia de Prim-Ministru este Preşedintele (art. 103). Şi atunci, de ce repetă acelaşi lucru şi împart, cu doi ani înainte, funcţii? Un nou mis-ter.

Unul cu adevărat greu de penetrat. Constituţia îi dă Preşedintelui dreptul de a desemna acest candidat după "consultări". Dacă un partid are o majoritate absolută, Constituţia îi dă dreptul acestuia de a fi chemat, singur, la consultări. Scrie limpede, tot la art. 103. Însă acolo este vorba de un "partid" care are majoritate absolută în Parlament, nu de o alianţă electorală. Şi atunci de ce cred unii lideri ai Opoziţiei de Stânga că vor putea impune un Prim-Ministru din rândurile acesteia, după alegerile din 2013? Şi nu pe oricare, ci chiar pe acela pe care îl doresc ei? Iarăşi, mis-ter.

Tot alegerile sunt sursa altui fenomen misterios. Canalele marilor proprietari de politicieni ne anunţă că Partidul Democrat-Liberal este în cădere liberă. Curios este că la urne PDL continuă să câştige majoritatea alegerilor parţiale. Nu pretind, desigur, că suportul electoral al PDL nu s-a erodat foarte mult. Însă o analiză a datelor din sondajele serioase ne arată că, în realitate, toate partidele parlamentare au piedut electorat. Doar că unele au pierdut mai mult decât altele. Atunci de ce cred unii că fac surfing pe un val de entuziasm popular? Priviţi la aceleaşi sondaje. Scepticism faţă de practic întreaga clasă politică. Aceasta este reţeta succeselor electorale?

Misterioasă este şi retorica contes-taţiei. Unii lideri sindicali şi politici (categoriile acestea se confundă în ultima vreme) susţineau, în 2010, că urmează Apocalipsa şomajului. De luni de zile însă, şomajul e în jur de 6% şi în scădere, fiind sub media europeană. A revenit cineva asupra predicţiilor acestea?

A explicat vreunul dintre liderii socialiştilor de ce recordul şomajului este într-un judeţ condus de aceştia (12,37% în Vaslui)? Sau de ce judeţul unde cei mai mulţi oameni şi-au pierdut luna trecută slujba este condus tot de PSD (Dolj, cu 1732 de persoane)? Ori de ce şomajul în Gorj, judeţ unde a fost ales actualul şef socialist, este cu o treime mai ridicat (9,57%) decât media naţională? Sau de ce procentul cel mai mare de şomeri neîndemnizaţi (65,17%) se află într-un judeţ (Teleorman) condus de un alt şef socialist care stă mai mult pe la televizor? Şi de ce următoarele patru judeţe (Vrancea, Galaţi, Iaşi, Buzău) în acest trist clasament sunt conduse tot de socialişti?

Ca şi anul trecut, anul acesta a început pentru Opoziţia de Stânga într-o atmosferă de entuziasm mistic, cu viziuni şi cu miracole. Ultimul zvon: Elvis trăieşte! A fost văzut în Bucureşti, pe bulevardul Kiseleff.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Pai se pare ca aveti o mare dilema la Cotroceni. V'a palit ca n'ar fi rau s'o mai lalalaitzi cu mandatu poate mai creste un procent economia ca sa vie Baselu la TV sa ne anunte ca ne'a scos din criza (asta dupa ce ne'a spus ca criza e mondiala si nu are cum sa ne scoata, dar asta nu e bai, c'o sa zica "am reevaluat si se poate") ...sau varianta 2, vai acu ca tot ii datzi cu marea crestere dupa ce ati pustiit Romanika, sa trageti niste anticipate ca sa iesitzi iar din vreo belea si sa datzi vina pe institute ca se discrediteaza ca nu dau cifrele care le aduce Videanu de acasa... Semnul ca nu opozitia are grija mare a alegerilor CI VOI e chiar atitudinea dumitale, care pana deunazi scriai bambilici, despre razboiul portocalelor, despre prigoana maimutelor samd si acu BRUSC tzi'a revenit roseatza din campanie in obraji. Gata, te'ai reactivat ca te'a sculat jupanu la lupta. prima poezie pe sistemul Duracell > OPOZITIA DE STANGA... eu ziuc chiar s'o scrii cu majuscule si boldit... si chiar nu te mai chinui cu restul textului ca s'ar putea sa nu se prinda totzi guvizii... Scrie un editorial in care pune de 100 de ori OPOZITIA DE STANGA, e suficient, prinde la boborul de dreapta...mai ales ca le vad zilnic pe crestin democratele, de dreapta, Roberta Anastase, Elena Udrea si Eba...florile dreptei... Nu trebuie sa vinzi idei Cataline ci laitmotive, clisee> Omul tre sa auda doar> Moguli, Vantu, Felix, Stanga, Iliescu, comunism, etc...d'astea scurte si penetrante...

    P.S. Asa, la o bere, odata, poate ai sa'mi explici cum poate influenta puterea judeteana rata somajului cata vreme nu exista parghii de politica economica la niciun nivel local in Romania. Ca stanga castiga in zone cui somaj mare, e altceva, sunt teorii pe care unil de'si zice prof de stiinte politice n'ar trebui sa se faca ca nu le stie... dar daca e rost de putzin latrat si de dat vina pe stanga pentru ca dreapta N'A FACUT NIMIC pro crestere economica, sigur, de ce nu... dar repet, poate'mi explici ca sa nu mor prost...

     

    1. Acu' am latrat si m'am racorit. Ma duc sa iau diurna ca am stat la tura de noapte. Angajeaza obsedati, plateste bine, e buni cu noi...

      Naty, ti-ai luat tratamentul?

      Domnu' Nata, respecte! corect, intr-un stat centralizat, care doar in vorbe foloseste termenul "descentralizare", este o prostie sa acuzi Consiliile Judetene de nivelul ridicat al shomajului. faceti regionalizare efectiva domnu' Avramescu..altfel o s-o luati in Ardeal de numa' numa', is clujean, tot mai multizi votam cu PNL, ca Emersonu si Nokia au deschis pirtia datorita liberalilor, nu lui Boc.

    Stii Cataline, sunt pe lumea asta niste coduri cu care oamenii se dau de gol cu complexele lor. Nici nu trebuie sa fii psholog pentru asta...ajunge sa ai oarece experienta de viata. De exemplu, daca stai de vorba cu un poltzist, automat discutia va ajunge in punctul in care el sa'tzi spuna despre scoala lui... Stii de ce? Pt ca politzistii au complexul scolii (sau al lipsei scolii :). Daca'tzi amintesti, dl Soric interpelat de televiziuni pentru cu totul alta treaba, a inceput sa se apere ca el a facut liceul Negruzzi din Iasi... La fel juristii, la doua trei schimburi de replici, invariabil itzi vor spune "eu sunt jurist" sau "ca jurist, nu sunt de acord..." stii de ce? pt ca juristii au un complex de superioritate. Lor li se pare ca meseria lor e mai nobila ca altele... Ei, pe acest model, avem PDL'istii care de vro 3, 4 anisori decand exista toata ziua o ard cu "dreapta"... Noi de dreapta, voi de stanga, dai cu dreapta da'i cu anticomunismul...si dai si lupta... Nici nu conteaza ce masuri luati la guvernare, voi tot va etalati dreapta si implicit va cautati un adversar "de stanga". Orice baietzas care a fost bun secretar de partid pe vremea comunismului stie bine poezia cu "dreapta" vs "stanga". De ce? Pentru ca aveti un complex. Aveti complexul ca ati naucit intreaga politica din europa cand intr'o noapte, dupa ce va puseserati in toarta PSDR'ului ca sa intrati in internationala socialista, v'ati sucit si ati cotit'o la dreapta. Asa, ca era "trendy" si era dreapta la putere in Europa. Ba chiar imi amintesc ca initial Boc trebuia sa vina cu motiunea de stanga si sa se bata cu Frunzaverde care venea cu dreapta...dar fink Baselu l'a preferat pe Boc presedinte, hopa Milica s'a sucit imediat si s'a facut dreptaci. Radeau si curcile... si acuma asa bine v'a picat in paleta ca s'a aliat PNL'u cu PSD'u ca sa puteti latra din nou "e de stanga, e de stanga"... Nu goguta, nu e nimic de stanga... PSD'istii toti sunt oameni de afaceri prosperi care mictioneaza pe ideologie, exact ca baietii destepti de la PDL. O fi Iliescu de stanga, dar precum e Voinescu cu Preda la voi...stau intr'o gashca de oameni care nu dau doi bani pe problemele ideologice, care sunt ce vrea muschiu alegatorului numai sa'i puna votu cu banu jos... Pai matale te bucuri ca scaderea voastra e pe fondul lehamitei? Pai numai voi nu guvernaseti ...si s'a lamurit lumea cu voi. Ce entuziasm vrei matale? Ai impresia ca voi ati castigat cu entuziasm? Pe bune? Nu tot de lehamite? Ba nu, la voi recunosc ca au fost si niste MINCIUNI / PROMISIUNI gen alea cu "50% salarii" si "nu avem criza" + liberalii= mogulii=ne fura tzarisoara.... de dreapta il durea pe guvidul roman pe cat is de acri pentru voi acuma strugurii liberali.

    1. Am lecturat cu atentie mesajul dlui consilier prezidential C.A. Acelasi mesaj insinuant de trei parale! Nu cumva ati modificat putin mesajul adresat udemeristilor la al XIV-lea congres al lor de la Oradea,recent incheeat , si l-ati trimis pe web? Personal, sper ca acesta sa fie ultimul congres udemerist iar formatia aceasta politica sa se duca dupa taranisti! La viitoarele alegeri, de care faceti atata caz.In ce va priveste ,intrebati-l pe adjunctul dlui Iulian Fota,care este valoarea potentialului exploziv al romanilor in acest moment , din cauza masurilor aberante luate de guvernul pedelist-o maghiar? Va spunem noi anticipat: este situat intre 20-25 pe o scara cuprinsa intre 1 si 100. Potentialul exploziv in Libia este undeva in jurul a 14 iar in Suedia in jurul a 95, scara fiind inversa. Vezi Fin.ro ! Daca sindicalistii au promis pietre pentru guvernanti atunci pentru sefii jucatori au pregatiti bolovani cu forma cubica! Iar bomboana pe coliva este pusa de semnalarea prezentei unuia dintre sefii unei agentii private ce detine resurse umane de inteligence in zonele ce urmeaza a fi vizate de dominoul tip egiptean Vezi Hotnews.ro! Stim ca la Cotroceni se aude melodia : Caut un partid pentru presedinte in locul celui pierdut prin tradare! UNPR-ul este o fantosa iar Partidul OTV-ist va dispare din cauza DNA-ului.! Cataline ne este perfect egal ce se va intampla cu voi acum, dupa ce marele licurici si-a luat mana de pe seful dvs din cauza afacerii Victor Bout! V-o poate confirma dl Coldea! In ceea ce priveste pe usl-asi vor pleca impreuna cu voi ,langa taranisti si in mod sigur si udemeristi cu ocazia viitoarelor alegeri . Mai asteptam putin...

      inteligence este echivalent cu spionaj. Restul vi -l spun colegii dvs. ! Datele autorului opiniei sunt luate de pe Google prin punerea intrebarii cuvenite.Pe bune!

      A se lua nota ca completarea 6 este de fapt o rectificare. Restul se intelege! Aceasta a fost o completare la opinia 5 care se intelege la fel.

    ...sezonul electoral este ca sáu reactivat si postacii clonaci care vin sa ingane postarile combative... in lipsa de argumente se baga putzin rahat ca sa puta si se semneaza cu nikul combatantului real. Tipic bolsevic la puterea de stanga...

    1. Ce faci nevroticuel? Iar postezi la prorpriile articole? Penibile, desigur!

      Ce faci nevroticuel? Iar postezi la prorpriile articole? Penibile, desigur!

    Domnule Avramescu, in conditiile in care actualul presedinte este detestat de aproape toata tara si asa va ramane, nu vi se pare criminal sa ne ducem viata inca 4 ani asa cum vrea el? Doar asa cum vrea el?

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb