"Eléctricité de France" preia "Motor-Columbus" în schimbul unui miliard de dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie 2005

Compania achiziţionată deţine cel mai mare producător de utilităţi din Elveţia

"Eléctricité de France" SA şi un grup elveţian de utilităţi au decis să cumpere pachetul majoritar al companiei "Motor-Columbus" AG, societate ce controlează cel mai mare producător de utilităţi din Elveţia - "Atel". Preţul tranzacţiei este de 1,3 miliarde de franci elveţieni (un miliard de dolari). EDF, "Energie Ouest Suisse" (EOS) şi şase companii de utilităţi vor prelua cota de 55,6% deţinută de UBS la "Motor-Columbus". Cumpărătorii intenţionează să fuzioneze cu "Motor-Columbus" şi "Atel", iar apoi vor înainta o ofertă pentru participaţiile minoritare ale "Atel". EDF va prelua 17,3% din cota UBS, EOS - 16,4%, iar consorţiul alcătuit din companiile elveţiene "IBAarau", "AIL Lugano", "Wasserwerke Zug" AG, "Elektra Birseck" şi "Elektra Baselland", va obţine 14,7%. "Atel" va cumpăra restul de 7,2%. "Vînzarea reprezintă o oportunitate pentru crearea unei companii energetice europene, cu parteneriat elveţian", declară conducerea UBS. UBS aşteaptă din această vînzare un cîştig impozabil de 350 milioane de franci.

Tranzacţia, care trebuie să primească aprobarea autorităţilor de reglementare naţionale şi internaţionale, se va finaliza, potrivit estimărilor, în prima jumătate a anului viitor. "Motor-Columbus" deţine, în prezent, 58,5% din "Atel". După fuziunea dintre "Motor-Columbus" şi "Atel", EDF va deţine 25% din noua companie, EOS - 15%, iar acţionarii minoritari elveţieni - 40%.

Achiziţia va spori exporturile de energie ale EDF către Italia, piaţă pe care preţurile la energie se află la cel mai ridicat nivel din Europa. "Atel" are o capacitate de 1.600 de megawaţi în Elveţia, cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 1,6 milioane de consumatori casnici. Compania distribuie energie în întreaga Europă.

Ca să-şi finanţeze expansiunea în Europa, EDF va lansa, la finele acestui an, o emisiune de acţiuni în valoare de 9 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari). Franţa este cel mai mare exportator de energie din Europa, în condiţiile în care EDF produce la preţuri scăzute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb