EMISARUL ONU PENTRU SIRIA: Disputa Iranului cu Arabia Saudită nu va afecta discuţiile asupra Siriei

Ioana Dogaru
Internaţional / 11 ianuarie 2016

Actualizare 14:50 Ministrul de externe iranian: "Arabia Saudită trebuie să aleagă între extremism şi colaborarea cu vecinii săi"

Ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că Arabia Saudită trebuie să aleagă între susţinerea "pentru extremişti" care "încurajează ura confesională" şi colaborarea cu vecinii săi, informează AFP.

"Liderii saudiţi trebuie în prezent să facă o alegere: pot continua să-i susţină pe extremişti şi să încurajeze ura profesională sau să opteze pentru un rol constructiv pentru stabilitatea regională", a scris Zarif într-un articol publicat luni de The New York Times.

Riadul şi Teheranul sunt angrenate într-o dispută diplomatică de la executarea, la 2 ianuarie, în Arabia Saudită, a clericului şiit Nimr al-Nimr, figură a opoziţiei politice condamnată pentru "terorism". Decizia a dus la atacuri asupra reprezentanţelor diplomatice saudite în Iran, în urma cărora Riadul a rupt relaţiile diplomatice cu Teheranul.

Mohammad Javad Zarif acuză Arabia Saudită că a încercat să oprească încheierea acordului între Iran şi marile puteri şi că a blocat orice tentativă de dialog în Orientul Mijlociu, notează France Press.

"În prezent, anumite persoane de la Riad continuă nu numai să împiedice o normalizare, dar sunt hotărâte să atragă regiunea întreagă într-o înfruntare", scrie Zarif, pentru care "veritabila ameninţare globală este patronajul activ al Arabiei Saudite pentru extremismul violent".

Şeful diplomaţiei iraniene subliniază că extremişti care aparţin unor grupări precum Statul Islamic (ISIS) sunt în special de origine saudită, evocând în special atentatele de la 11 septembrie şi atacul armat de la San Bernardino. "Aproape toţi membrii grupurilor extremiste" sunt fie saudiţi, fie persoane cărora "demagogi finanţaţi de petrodolari le-au spălat creierul, încurajând timp de decenii mesajele antimusulmane de ură", a denunţat el.

În ceea ce priveşte atacul asupra ambasadei saudite la Teheran, denunţată de preşedintele iranian Hassan Rohani, Zarif a precizat că guvernul a luat "măsuri imediate pentru restabilirea ordinii" şi "măsuri disciplinare împotriva celor care nu au protejat ambasada".

Astfel, un înalt responsabil pentru securitate de la Teheran, Safar Ali Baratlou, a fost concediat luni. Potrivit Ministerului de Interne citat de agenţia oficială IRNA, "deficienţele au fost confirmate" în ceea ce priveşte asaltul asupra ambasadei saudite şi "nu pot fi ignorate".

(A.L.)

------------------

Emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat, duminică, că Iranul l-a asigurat că disputa sa diplomatică cu Arabia Saudită rivală nu va afecta discuţiile de pace asupra Siriei stabilite pentru mai târziu în această lună, relatează Reuters.

Staffan de Mistura a remarcat că a obţinut garanţii similare din partea Riadului săptămâna trecută în cadrul turneului său regional ce a inclus de asemenea o oprire la Damasc, se arată într-un comunicat emis după o întâlnire la Teheran cu ministrul de externe iranian Javad Zarif.

"Emisarul special urmează acum să prezinte un raport secretarului general şi să primească îndrumări înaintea începerii discuţiilor. El aşteaptă cu nerăbdare ca Grupul Internaţional de Sprijin pentru Siria şi Consiliul de Securitate să continue să ofere un angajament serios şi consecvent pentru a asigura începutul, pe 25 ianuarie, al unor discuţii politice autentice menite să rezolve criza siriană", afirmă ONU în comunicat.

Duminică, Arabia Saudită a declarat că ruperea relaţiilor sale diplomatice şi a legăturilor comerciale cu Iranul este un prim pas şi că ar putea lua şi alte măsuri dacă Teheranul nu îşi schimbă politicile, dar că nu se aşteaptă ca disputa să afecteze eforturile de a pune capăt războiului din Siria, adaugă Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb