Emisiunile de bonduri corporative din zona euro, aproape de record

A.V.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 4 aprilie 2016

Companiile non-financiare din zona euro au vândut titluri de 49,4 miliarde de euro (56,3 miliarde de dolari) în martie, cu numai 400 de milioane de euro sub nivelul maxim istoric de 49,8 miliarde de euro consemnat în anul anterior, potrivit cifrelor Bloomberg. Emisiunile din luna martie le-au eclipsat pe cele din ianuarie şi februarie, care au totalizat 34,8 miliarde de euro.

Emisiunea record a producătorului belgian de bere "Anheuser-Busch InBev" NV, de 13,25 miliarde de euro, menită să finanţeze achiziţia "SABMiller" Plc din Marea Britanie pe 110 miliarde de dolari, a generat mai bine de 25% din totalul emisiunilor realizate în martie.

Pe locurile următoare se situează emisiunile lansate de "Deutsche Telekom" AG, "BT Group" Plc, "Daimler" AG şi "Petroleos Mexicanos", care au vândut, împreună, titluri de 14 miliarde de euro.

Anunţul făcut luna trecută de preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, cu privire la extinderea programului de stimulare al instituţiei, de 1.500 miliarde de euro, în sensul includerii în achiziţiile de active a obligaţiunilor corporative, a alimentat redresarea pieţei de profil, care a înregistrat, în ianuarie-februarie, cel mai prost început de an din 2011.

La data de 10 martie, Draghi a declarat că BCE va începe să cumpere bonduri corporative la finele trimestrului al doilea. Achiziţiile privesc titluri financiare cu rating ridicat ale companiilor non-financiare din zona euro. Oficialul BCE nu a numit, însă, anumiţi emitenţi ori titluri avute în vedere. Decizia reprezintă o extindere foarte importantă a programului băncii centrale.

Anunţul lui Draghi a redus costul datoriei companiilor şi a făcut ca unele dintre societăţile cu cele mai mari ratinguri să se împrumute aproape gratis. Săptămâna trecută, "Sanofi", cel mai mare producător francez de medicamente, a vândut obligaţiuni în euro la cel mai redus randament din rândul societăţilor non-financiare.

Totodată, au crescut obligaţiunile pe pieţele secundare, unde sunt tranzacţionate cu randamente sub zero bonduri corporative cu rating mare în sumă de circa 21 de miliarde de euro.

Randamentul mediu pe care îl cer investitorii ca să deţină astfel de bonduri în euro a scăzut la 1,11% în 31 martie, de la 1,3% în 10 martie, conform unui indice calculat de "Bank of America Merrill Lynch".

Indicele arată că, în perioada menţionată, obligaţiunile vândute de companii cu rating de top din ţările de la periferia Europei s-au numărat printre cele mai performante. Randamentul mediu al titlurilor a scăzut la recordul de 0,77%, de la 1,13 la începutul lunii martie.

"Anunţul simplu privind programul de cumpărare bonduri corporative de către BCE a generat creşterea volumului de noi emisiuni", a declarat Mitch Reznick, co-director în cadrul "Hermes Investment Management" din Londra.

Srikanth Sankaran, şef de departament la "Morgan Stanley" (divizia din Londra), este de părere că vânzările de bonduri corporative vor continua luna aceasta, iar ritmul va încetini numai atunci când se va apropia momentul lansării achiziţiilor BCE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb