EMITENŢI, VI SE PREGĂTEŞTE CEVA! Comisia Europeană vrea femeile la putere

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 august 2013

Comisia Europeană vrea femeile la putere

Cristina Chiriac: "Politica egalităţii de gen nu trebuie ignorată, însă nu ar trebui să îi impui unui acţionar să aleagă o persoană în CA doar pentru că este femeie"

Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti ar putea fi nevoite să îşi asigure organe de conducere în care să existe un echilibru de gen, adică numărul de femei să aibă o anumită pondere, dacă propunerile Parlamentului şi Consiliului European, în acest sens, vor deveni norme.

Bursa de Valori Bucureşti şi câţiva emitenţi listaţi au fost solicitaţi de Ministerul Muncii să îşi spună părerile faţă de propunerile oficialilor europeni, pentru a putea formula un punct de vedere la nivel naţional, atrăgând atenţia că directivele comunitare, după adoptare, au caracter obligatoriu de transpunere în legislaţia naţională.

Funcţionarii de la Bruxelles propun creşterea substanţială a numărului de femei în organele de conducere ale întreprindelor de pe întregul teritoriu al Uniunii Europene, prin stabilirea unui obiectiv minim de 40% în ceea ce priveşte prezenţa sexului subreprezentat în rândul administratorilor neexecutivi ai societăţilor cotate la bursă.

De exemplu, la Bursa de Valori Bucureşti, ponderea femeilor în Consiliul de Administraţie este de 11,1%, Narcisa Oprea fiind singura femeie pe lângă alţi bărbaţi.

Consiliul de Administraţie este însă un organ în care membrii sunt aleşi de către acţionari, iar componenţa sa nu depinde de voinţa societăţii şi de regulile sale, astfel că funcţionarii europeni vor trebui să găsească mijloacele prin care să îşi îndeplinească obiectivul, fără să îngrădească drepturile proprietarilor companiilor respective.

Cristina Chiriac, ambasador al Antreprenoriatului Feminin şi actualmente director general al World Trade Center Bucureşti, ne-a declarat: "Consiliul de administraţie reprezintă voinţa acţionarilor şi, din punctul meu de vedere, nu cred că poţi sau că ar trebui să îi impui unui acţionar să aleagă o persoană în CA doar pentru că este femeie, însă nu trebuie ignorată deloc politica egalităţii de gen!"

Doamna Chiriac a adăugat: "Sunt însă convinsă că acţionarii iau decizii bazate pe oportunităţi de business. Iar a nu utiliza capabilităţile femeilor este periculos pentru dezvoltarea unui business, lucru pe care îl spune chiar Uniunea Europeană în propunerea de directivă, de unde putem cita clar: < A ignora cunoştinţele şi competenţele femeilor cu înaltă calificare înseamnă a irosi o gamă de posibilităţi, având în vedere că redresarea economică implică şi participarea activă a femeilor >.

Uniunea Europeană mai arată că < progresele realizate în ceea ce priveşte sporirea cotei femeilor în organele de conducere ale întreprinderilor au fost prea lente, cu o creştere anuală medie în ultimii ani de numai 0,6 puncte procentuale. În ritmul actual, ar fi nevoie de mai multe decenii pentru realizarea unui echilibru de gen pe tot teritoriul UE >.

Aşadar, femeile nu sunt bine reprezentate la acest capitol, iar în România, din studiile existente, sub 5% dintre femei deţin funcţii de conducere în firme, iar la nivelul Bursei procentul este cu mult mai mic".

Cristina Chiriac: "Profesioniştii nu ar trebui împărţiţi pe gen"

Cristina Chiriac ne-a mai declarat că a fost mereu adepta mediului concurenţial, dar competiţia să fie corectă, bazată doar pe criterii de profesionalism: "Din punctul meu de vedere, profesioniştii nu ar trebui împărţiţi pe gen! De multe ori însă, femeile sunt dezavantajate , iar statisticile la nivel european arată că, ele se confruntă cu mari dificultăţi în ceea ce priveşte ascensiunea în carieră sau în păstrarea locului de muncă.

Multe femei au demonstrat că pot conduce la fel de bine o companie ca şi un bărbat. Acest aspect poate fi sesizat şi în România, la ora actuală mari companii fiind conduse sau având în conducere femei de succes.

O astfel de măsură, pe care Uniunea Europeană o solicită prin intermediul acestei directive, îşi propune să sprijine egalitatea de şanse şi de gen la nivel european".

Potrivit domniei sale, în mediul antreprenorial românesc, de la companii multinaţionale la companii mici şi mijlocii, există o multitudine de exemple de succes. "Femeile conduc şi administrează cu succes companii, iar piaţa de capital poate beneficia de acest lucru", a adăugat doamna Chiriac.

Portrivit documentului de lucru al Comisiei Europene, organele de conducere ale întreprinderilor din UE se caracterizează printr-un dezechilibru de gen persistent şi vădit, evidenţiat de faptul că numai 13,7 % din posturile de conducere sunt ocupate în prezent de către femei. Numai 15 % din administratorii neexecutivi din UE sunt femei.

S-a constatat că, atunci când vizează ocuparea unui post de conducere la nivel superior, femeile se află sistematic în dezavantaj faţă de bărbaţi, deşi ele deţin diplomele şi calificările profesionale necesare pentru a face parte din cele mai înalte organe de decizie economică, se arată în documentul citat.

Subreprezentarea femeilor are efecte colaterale negative asupra economiei în sens mai larg, mai arată iniţiatorii propunerii, potrivit cărora se adâncesc şi decalajele de gen în materie de remuneraţie. Femeile din UE continuă să câştige, în medie, cu aproximativ 16 % mai puţin decât bărbaţii, iar în societăţile cotate la bursă această diferenţă este chiar mai mare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb