Enterprise Investors reuneşte nouă fonduri cu un capital total de peste 2,5 miliarde de euro

J.P.
Comunicate de presă / 18 ianuarie 2022

Enterprise Investors reuneşte nouă fonduri cu un capital total de peste 2,5 miliarde de euro

Toate companiile din portofoliul Enterprise Investors au livrat vânzări record în 2021, în multe cazuri depăşind cu cote considerabile rezultatele anului pre-covid (2019), conform unui raport remis redacţiei.

În luna februarie, Polish Enterprise Fund VIII (PEF VIII) a achiziţionat 79,02% din voturi la adunarea generală a acţionarilor PragmaGO, un furnizor de servicii financiare pentru sectorul de IMM-uri, într-o licitaţie anunţată în anul precedent. Compania a fost delistată cu succes de la Bursa de Valori din Varşovia în luna septembrie în urma unei tranzacţii de 9,8 milioane EUR. În plus, fondul a angajat 14,4 milioane EUR pentru finanţarea expansiunii. Ca rezultat, EI deţine o cotă de 89% din PragmaGO.

În aprilie, am finalizat achiziţia a 50,2% din Software Mind, un furnizor polonez de servicii externalizate de dezvoltare de software. Tranzacţia de 24,3 milioane EUR a fost structurată ca o achiziţie de acţiuni şi capital de creştere.

În iulie PEF VIII a semnat un acord pentru cumpărarea a 36,3% din Modular System. Această companie este liderul de piaţă incontestabil în producţia de containere multifuncţionale la cheie şi de sisteme de construcţii modulare bazate pe tehnologia cadrelor de oţel - soluţia câştigătoare pentru structuri temporare non-rezidenţiale cum sunt clădiri de birouri, facilităţi portabile pentru personal şi containere militare. Tranzacţia a fost finalizată în luna septembrie pentru o sumă confidenţială.

În luna august, PEF VIII a anunţat o altă achiziţie, finalizată tot în septembrie. De această dată am investit într-un distribuitor de echipamente de munte şi alpinism. Fondul a achiziţionat o cotă de 80% din Snap Outdoor, proprietarul şi operatorul 8a.pl, cel mai important magazin online din Polonia, specializat în turism activ şi în sporturi montane. Fondatorii companiei, Dl. şi Dna. Piotr şi El¿bieta Czmoch - care au rămas acţionari minoritari - au făcut echipă cu EI pentru a facilita creşterea dinamică a afacerii. Valoarea tranzacţiei este confidenţială.

Octombrie a fost o lună plină de evenimente. Mai întâi, PEF VIII a convenit să cumpere o cotă de 60%din Focus Garden,

proprietarul unuia din cele mai populare magazine online din Polonia, care oferă mobilier şi accesorii pentru grădină. Tranzacţia s-a finalizat în noiembrie pentru o sumă nedezvăluită. Dl. S³awomir Czajkowski, fondatorul companiei, a rămas acţionar în firmă şi a devenit preşedintele consiliului de supraveghere.

În luna octombrie, am angajat o sumă adiţională de 13 milioane EUR pentru Studenac, cel mai mare lanţ de magazine de proximitate din Croaţia. Fondurile vor finanţa achiziţia a doi alţi jucători croaţi. Aceste tranzacţii vor adăuga aproape 350 de locaţii lanţului Studenac şi acoperire naţională pentru companie.

Mai târziu în aceeaşi lună, PEF VIII a devenit acţionar cu 40,6% în FinGO, intermediarul de servicii financiare cu cea mai rapidă creştere din Slovacia. Compania este un intermediar inovator de servicii financiare, cu o platformă de distribuţie prin multiple canale. Fondul a investit şi angajat 19,1 milioane EUR în afacere şi a făcut echipă cu fondatorul, Dl. Luka¹ Novak, pentru a impulsiona creşterea dinamică a FinGO în Slovacia şi în Cehia.

În luna mai, Enterprise Fund VI a vândut Wento, o importantă companie poloneză de energie regenerabilă specializată în proiecte fotovoltaice. Cumpărătorul, Equinor, este o mare companie energetică, activă în industriile de petrol, gaze naturale, energie solară şi eoliană offshore, în peste 30 de ţări. Valoarea tranzacţiei a fost de 100 milioane EUR, iar încasările totale brute generate s-au ridicat la 139 milioane EUR.

Încasările totale brute, inclusiv dividendele, rezultate din exiturile finalizate în ultimul an de fondurile administrate de EI s-au ridicat la 100 de milioane de euro.

În luna iulie, Bartosz Kwiatkowski a fost promovat partener, după peste nouă ani la EI, din care trei ani a fost VP. Bartosz a lucrat la investiţiile în Studenac, Snap Outdoor şi Focus Garden, dar şi la exitul de succes din Wento. Înainte de EI, a lucrat la A.T. Kearney.

În aceeaşi lună, Tomislav Tomljenović a fost promovat în funcţia de director regional responsabil de regiunea Adria . Tomislav a intrat în echipa EI acum trei ani şi a fost implicat în finalizarea şi monitorizarea investiţiilor noastre în regiune.

De la înfiinţarea sa în 1990, Enterprise Investors a strâns nouă fonduri cu un capital total de peste 2,5 miliarde EUR. Până la sfârşitul anului 2021, fondurile administrate de Enterprise Investors au investit 2,1 miliarde de euro în 150 de companii dintr-o serie de industrii. Această cifră include 1,4 miliarde EUR investiţi în 125 de companii din Polonia şi 0,7 miliarde EUR în 25 de companii din regiunea ECE. Fondurile administrate de Enterprise Investors au vândut 135 de companii, 100 milioane EUR Încasările totale brute, inclusiv dividendele, rezultate din exiturile finalizate în ultimul an de fondurile administrate de EI s-au ridicat la obţinând venituri brute totale de 4,2 miliarde EUR, din care 1,6 miliarde EUR au fost generate de investiţii în afara Poloniei. În prezent, fondurile EI deţin participaţii în 15 companii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb