Cea mai cunoscută monedă digitală a lumii trece printr-o perioadă neobişnuit de calmă, faţă de volatilitatea masivă ce caracterizează în general comportamentul criptomonedei.
În prima jumătate a acestui an, Bitcoin a avut o creştere de peste 80%, după o scădere de 64% anul trecut. Dar, volumele de tranzacţionare au scăzut, pe măsură ce interesul pentru criptomonede s-a redus, conform Business Insider.
"De-a lungul ciclurilor anterioare «bear», am văzut preţul Bitcoin prins în intervale înguste. Atunci, ca şi acum, entuziasmul general pentru cripto a scăzut", a spus Strahinja Savic, şeful departamentului de analiză de la FRNT Financial, la Bloomberg. De asemenea, şeful instituţiei axate pe active digitale a atras atenţia asupra căutărilor pe Google pentru Bitcoin, care sunt doar la o fracţiune din ceea ce erau în mai 2021, când interesul pentru criptomonedă era la maxim.
În ultimele două săptămâni, Bitcoin s-a tranzacţionat într-o consolidare îngustă, oscilând uşor în jurul nivelului de 29.000 dolari. Dar, volatilitatea celei mai importante criptomonede a lumii s-a redus încă de la finele lunii iunie.
Conform unui raport publicat de Bloomberg, ce citează date ale firmei de cercetare a activelor digitale K33, o măsură ce cuantifică volatilitatea Bitcoin pe 30 de zile este aproape de minimul ultimilor cinci ani. Asta înseamnă că, recent, Bitcoin a fost mai stabil decât S&P 500, Nasdaq Composite sau chiar decât aurul. Dar, în acelaşi timp, volumul de tranzacţionare al criptomonedei a coborât la cel mai redus nivel din noiembrie 2020, potrivit datelor K33.
Nu doar pe termen scurt amplitudinea oscilaţiilor preţului Bitcoin s-a redus. Conform furnizorului de date pentru piaţa cripto Kaiko, o măsură a volatilităţii ce captează evoluţia ultimelor 180 de zile se află la un minim multi-anual atât pentru Bitcoin cât şi pentru Ether. Mai mult decât atât, din 2012 până în prezent, indicatorul s-a situat la niveluri mai reduse doar de câteva ori, potrivit Bloomberg.
Situaţia apare în contextul în care, atât investitori instituţionali cât şi de retail s-au îndepărtat de sector anul trecut, când piaţa cripto a fost marcată de scăderi puternice, pe fondul creşterii rapide a dobânzilor şi a colapsului unor companii din industrie, precum exchange-ul FTX.
Totuşi, criptomoneda a crescut uşor în iunie, după ce BlackRock a anunţat că doreşte să lanseze un ETF cu activ suport Bitcoin spot, dar entuziasmul pare că s-a epuizat în ultimele săptămâni.
"Deşi există o doză semnificativă de FOMO (n.r. frica de a rata creşterea) care se manifestă în pieţe prin intermediul tehnologiei de ultimă generaţie, al semiconductorilor, al inovaţiei şi inteligenţei artificiale, nu cred că apetitul acesta pentru risc s-a extins pe deplin la Bitcoin sau Ether", a declarat Sylvia Jablonski, co-fondatoar şi director de investiţii la ETF-urile Defiance, la Bloomberg.